maandag 5 september 2016

Israelische grenspolitie schiet automoblist dood

Mustafa Nimr
Leden van de Israelische grenspolitie hebben maandagochtend in het Shu'afat kamp bij Jeruzalem een jonge Palestijn doodgeschoten en een andere verwond. Volgens een woordvoerder van de politie gebeurde dat nadat een ''actie'' was uitgevoerd door een politie eenheid in het kamp. Toen de mannen  wilden vertrekken kwam er met hoge snelheid een auto hun richting uit. Zij dachten dat de automobilist hen wilde overrijden. De militairen wilden de bestuurder arresteren en gaven aan dat hij  moest stoppen. Maar hij reageerde niet en daarom openden zij het vuur en schoten hem dood. Een passagier werd matig ernstig gewond afgevoerd naar een ziekenhuis. 
De krant Haaretz schrijft dat inwoners van het Shu'afat kamp de gedode man identificeerden als Mustafa Nimr, een twintiger. De gewonde passagier zou een familielid zijn, die eveneens de achternaam Nimr droeg.
Volgens Palestijnse getuigen, zo meldt Haaretz, klopt er echter niets van het verhaal van de politiewoordvoerder en vond de schietpartij volledig zonder enige reden plaats. De politie eenheid was de auto tegen gekomen en het verhaal dat de auto hen wilde overrijden was uit de lucht gegrepen.
 Ma'an News tekent hierbij aan dat Nimr de 221ste Palestijn was die sinds oktober werd doodgeschoten en de vierde in het Shu'afat kamp. Ook wijst het persbureau erop dat er meerdere vergelijkbare gevallen zijn geweest, waarbij waarschijnlijk zonder reden mensen in auto's werden doodgeschoten zonder dat er ooit een onderzoek werd uitgevoerd. Er was de zaak op 21 juni, waarbij een militair het vuur opende op een auto die toevallig in de buurt was van een incident waarbij een auto met stenen was bekogeld. De auto was een taxi, waarin de15-jarige Mahmoud Badran terugkeerde van een uitje naar het zwembad met drie vrienden. Mahmoud werd gedood, zijn drie vrienden werden gewond en ook de taxichauffeur kreeg een schot in zijn hoofd. De site 972 onthulde later dat de chauffeur dat overleefde, maar toen hij thuiskwam tot de ontdekking kwam dat zijn taxi verbeurd was verklaard en dat zijn vergunning was ingetrokken. De militair die de schoten loste, en daarbij alle schiet en andere instructies overtrad, is nooit vervolgd.
Een ander geval vond plaats op 13 juli, toen een patrouille van de grenspolitie in alle vroegte in de plasst ar Ram bij Jeruzalem werd opgeschrikt door een auto met drie mannen die op weg waren naar een bakkerij om broodjes te kopen. De grenspolitie dacht dat deze drie hen wilden overrijden en openden het vuur. De 22 jarige Anwar al Salaimeh werd daarbij van achteren doodgeschoten, zijn twee metgezellen raakten gewond. Ook in deze zaak is nooit iemand vervolgd.   

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...