zondag 18 september 2016

Israelische officier en Palestijn gewond bij steekincident vlakbij nederzetting Efrat

Israelische militairen hebben zondagmorgen vroeg een Palestijn neergeschoten en ernstig verwond nadat hij een Israelische legerofficier zou hebben aangevallen en matig ernstig verwond zou hebben met een mes, vlakbij de nederzetting Efrat (ten zuiden van Bethlehem). Beiden werden naar het Hadassa Ein Kerem ziekenhuis in Jeruzalem gebracht.
.Volgens The Times of Israel sprong de Palestijn opeens uit de bosjes en stak de 30-jarige Israelische officier in de borst. Andere soldaten schoten de Palestijn vervolgens neer. Hij liep een schotwond aan het hoofd op. Hij werd later geïdentificeerd als de 20-jarige Baha eddin Muhammad Khalil Odeh, oorspronkelijk afkomstig uit het dorp Artas ten zuidwesten van Bethlehem, maar wonend in het dorp Wadi Rahhal vlakbij de nederzetting Efrat.  
Volgens The Times of Israel had het elektronische waarschuwingssysteem van de nederzetting voorafgaand aan de aanslag een beweging gedetecteerd op een afstand van 440 meter van de nederzetting. Beveiligers en een legerpatrouille gingen vervolgens op zoek naar wat de oorzaak van de waarschwing was, tot de Palestijn uit de bosjes kwam.
 Het was een zesde incident in drie dagen, nadat eerder vier Palestijnen en een Jordaniër bij diverse gebeurtenissen door Israeli's waren doodgeschoten.

 Het Jordaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het doodschieten van Said Amr, de Jordaniër die zaterdag bij de Damascus Poort in Jeruzalem werd doodgeschoten een ''barbaarse'' daad genoemd en de Israelische versie van de gebeurtenis (dat Amr een mes getrokken zou hebben) in twijfel getrokken. In een bekendmaking die werd verspreid door het persbureau Petra wees de woordvoerder van het Jordaanse ministerie, Sabah al Rafie, er bijvoorbeeld op dat volgens de Israelische bekendmaking geen enkele Israeli gewond was geraakt. Andere bronnen uit Amr's geboortedorp bij de stad Karak wezen erop dat Amr, die een autochtone Jordanië was en geen Palestijn, een toerist was, een diepgelovige man die ervan had gedroomd te kunnen bidden in de Aqsa moskee.
Dorpelingen uit het geboortedorp al Mughayyir van de Jordaniër Said Amr komen de familie condoleren met zijn dood.(Foto Ma'an News)   

Hanan Ashrawi, een lid van het Uitvoerend Comité van de PLO, veroordeelde het doodschieten van de vijf mensen eveneens. Zij noemde het ''buitengerechtelijke executies''.
Israel reageerde echter heel anders op de gebeurtenissen. In de pers heet het daar een plotselinge toename van het aantal ''teroristische'' aanslagen. Het dorp Bani Naim, waar de automobilist Fares Moussa Khaddour vandaan kwam, die vrijdag bij de nederzetting Kiryat Araba werd doodgeschoten na een zogenaamde ''ram aanslag'', is als ''strafmaatregel'' opnieuw volledig van de buitenwereld afgesloten. Een eerdere afsluiting was juist een paar weken geleden eindelijk opgeheven.
In Hebron werd zaterdag bovendien een aangekondigd dat het leger daar een extra bataljon soldaten naar toe zal sturen, als de plaats waar het meeste van de ''terroristische'' activiteiten plaatsvinden. In Israel wordt gevreesd dat ht allemaal nog erger zal worden bij de nadreing vand e komende ''Hoge Feestdagen''', Joods Nieuwjaar en Yom Kippur.

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...