maandag 14 november 2016

Israel gaat gebruik luidsprekers bij islamitische gebedsoproep verbieden

Jazzar moskee in Akko.

Behalve het wetsvoorstel om de illegale outposts te gaan legaliseren, gaf het Israelische kabinet zondag ook zijn goedkeuring aan een wetsvoorstel om het gebruik van luidsprekers bij ''huizen van gebed'' te gaan verbieden. Ook dit voorstel zal waarschijnlijk wel worden aangenomen.
De wet spreekt neutraal van ''huizen van gebed'' en verbiedt elke oproep via luidsprekers van ''religieuze of ophitsende aard'', maar het is natuurlijk duidelijk dat het gaat om moskeeën. Die roepen vijfmaal daags via de luidspreker de gelovigen op aan het gebed deel te nemen. Het geluidsvolume van deze oproep (''adhan'') is aan vastgestelde grenzen gebonden, maar kennelijk is dat voor veel Israeli's niet genoeg. Premier Netanyahu, die het voorstel steunt, zei dat hij in de loop der jaren ontelbare oproepen van burgers heeft ontvangen die zeiden last te hebben van de adhan. Israelische ministers zeiden dat het niet gaat om het tornen aan de godsdienstvrijheid.
Het voorstel was al in maart ingediend door het parlementslid Moti Yogev van haBayit haYehudi, maar werd toen terzijde gelegd. Het geluid van moskeeën is echter ineens weer in het nieuws. Eerder deze maand verbood de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, de oproep voor het vroege ochtend gebed van drie moskeeën in het destijds bij Jeruzalem getrokken Abu Dis, omdat de Joodse kolonisten die daar in de loop van de jaren zijn komen wonen, meestal in huizen van verdreven Palestijnen, er niet tegen konden.
Palestijnse burgers van Israel hebben woedend op de ministeriële goedkeuring van  het wetsvoorstel gereageerd. De imam van de Jazzar moskee in Akko, sheikh Samir Assi. noemde het ''het om zeep helpen van de democratie van deze staat'' en een terugval in de relaties tussen Joodse en Arabische burgers. Moslims zouden het gevoel krijgen dat hun religie geen bestaansgrond meer had. Het parlementstlid Ahmed Tibi van de Arabische ''Gezamenlijke Lijst'', noemde het de jongste van een serie pogingen de gevoelensvan moslims te kwetsen. Ayman Odeh, de factieleider van de Gezamenlijke Lijst, noemde het ''opnieuw een wet in een serie van populistische wetten die tot doel hebben een sfeer van haat en ophitsing tegen de Arabische bevolking te kweken''. Haneen Zoabi, lid van dezelfde Gezamenlijke Lijst, vroeg zich af waarom mensen die last van de adhan hadden niet probeerden te verhuizen.

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...