woensdag 23 november 2016

Meisje van 17 krijgt 13,5 jaar voor aanval met schaartje in Jeruzalem

Een rechtbank in Jeruzalem heeft het 17 jarige meisje Nurhan Awwad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 en een half jaar en een boete van 30.000 shekel (ongeveer 6.000 euro). De straf was voor het feit dat ze precies een jaar geleden samen met haar nichtje Hadil Wajih Awwad, dat toen 14 jaar was, Israeli's bedreigde met een schaar. Beide meisjes werden vervolgens door een toevallig passerende veiligheidsagent vele malen beschoten. Hadil overleed, Nurhan, die toen 16 jaar was, raakte zwaar gewond door twee kogels in haar buik. (Het verhaal staat hier op mijn Engelstalige blog, waarbij de leeftijden zijn verwisseld)
Van de aanval is een video opname waarop beide meisjes te zien zijn, terwijl ze op de  veiligheidsman toerennen en rondspringen. Beide meisjes worden vervolgens tegen de grond gewerkt en als ze op de grond liggen schiet de veiligheidsman op allebei diverse kogels af. De veiligheidsman is niet vervolgd.
De straf voor Nurhan is de jongste in een reeks van zeer zware straffen voor Palestijnse kinderen die aanslagen pleegden of daarvan zijn beschuldigd. De 14 jarige Ahmad Manasra kreeg eerder deze maand een gevangenisstraf van 12 jaar en een boete van 180.000 shekel (36.000 euro) voor een aanval in het gezelschap van zijn neefje waarbij twee Israeli's werden gewond. Het neefje dat overigens voor de verwondingen van de Israeli's verantwoordelijk was, werd bij deze aanval gedood.
De zware straffen voor kinderen gaan gepaard aan een nieuwe wet die in augustus werd aanvaard door de Knesset waarbij kinderen van 12 gevangenisstraf kunnen krijgen als ze veroordeeld worden op grond van ''terroristische vergrijpen''. Onder deze ''Jeugd Wet" kunnen kinderen onder de leeftijd van 14 jaar gevangenisstraf krijgen als ze voor ernstige zaken worden veroordeeld zoals moord, poging tot moord of doodslag. In Israel was de wettelijke leeftijd waarop een kind kan worden veroordeeld tot gevangenisstraf 14 jaar. Op de Westoever, waar militair recht geldt en door militaire rechtbanken recht wordt gesproken, konden kinderen al op hun 12e gevangen worden gezet. De nieuwe wet was vooral bedoeld voor Palestijnse kinderen, met name uit Oost Jeruzalem, die nu volgens dezelfde maatstaven als op de Westoever kunnen worden aangepakt
Overigens krijgen ook oudere jeugdige Palestijnen zeer zware straffen. Maandag werd de 19-jarige Subhi Abu Khalifa uit het Shu'afat kamp bij Jeruzalem veroordeeld tot 18 jaar voor een aanval met een mes  waarbij verleden jaar twee Israeli's gewond raakten. De familie van de gevangene Abed Dwiyaat, 20, vertelde Ma’an op dezelfde dag dat hij via een ''plea bargain'' een straf van 18 jaar zal krijgen wegens de dood van een Israeli, die omkwam nadat hij een steen had gegooid naar diens auto.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...