woensdag 23 november 2016

Libanon bouwt apartheidsmuur rond Palestijns kamp Ein al Hilweh bij Sidon

''Dit is geen foto uit bezet Palestina''. zo luidde het bijschrift op Twitter bij deze foto.

De Libanese regering is begonnen met het bouwen  van een kolossale muur  het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein al Hilweh bij Sidon, in Zuid Libanon. Foto's van de bouw verschenen de afgelopen dagen op Twitter en Facebook. Kranten schrijven dat ''veiligheidsredenen'' de achterliggende gedachte is. De IBTimes haalt een functionaris van één van de Palestijnse groeperingen in het kamp aan die zegt dat de leiders in het kamp dit geaccepteerd hebben. Het zou zijn  om confrontaties met jet Libanese leger te vermijden. Anderen, zoals de Hamasregering in Gaza, zijn wat minder diplomatiek en noemen het een ''Apartheidsmuur'', net zoals de muur op de Westoever.  Vergelijking met foto's uit het zuidelijke buurland lijkt inderdaad een antwoord te kunnen geven op de vraag waar Libanon het idee vandaan heeft gehaald.

In het kamp wonen als sinds 1948 enkele tienduizenden vluchtelingen uit het toenmalige Palestina. Tijdens de inval van 1982 in Libanon dat jaar heeft Israel het kampm net als andere Palestijnse kampen in het zuden van het land,  grondig vernield, maar het is daarna weer opgebouwd. Volgens Ma'an News wonen er nu 54,116 geregistreerde vluchtelingen van 1948. De totale kampbevolking is echter sinds 2011 gegroeid tot 120.000 als gevolg van de oorlog in Syrië, die grote aantallen Palestijnen voor de tweede keer heeft verdreven. 

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...