donderdag 10 november 2016

Palestijn neergeschoten bij checkpoint; diverse bezittingen gesloopt in Jeruzalem

Israelische militairen hebben bij de ingang van het dorp Huwwara (district Nablus) woensdag een Palestijn ernstig verwond. Het was de 31 jarige Muhammad Amr uit Tulkarem. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het Rabin Medisch Centrum in Petah Tikva in Israel na te zijn behandeld door Palestijns medisch personeel, zo bevestigden Israelische en Palestijnse bronnen.
Een woordvoerder van het leger zei dat hij bij het Huwwara checkpoint probeerde een Israelische soldaat te steken met een schroevendraaier.
Abdullah Abu Salim, 43, een 43 jarige koopman uit Huwwara, vertelde Ma'an echter ter plekke dat hij en twee van zijn vrienden "zagen dat [Amr] probeerde de weg over te steken in Huwwara en werd neergeschoten door soldaat. De soldaat haalde daarna een mes tevoorschijn en gooide dat naar de neergeschoten man toe''.
 Israelische slopers sloopten behalve diverse gebouwen in Jeruzalem op dinsdag en woensdag, ook donderdagmorgen twee voor de landbouw gebruikte kleine onderkomens in de noordelijke plaats Qalqiliya, evenals een watertank. 

Israelische bulldozers onder begeleiding van het leger hebben woensdag in Beit Hanina (een wijk van het bezette Oost Jeruzalem) een autowasserij gesloopt die toebehoorde aan de gebroeders Abd al-Rauf en EAbdullah Maraqa. Het ging om een structuur bestaande uit drie containers. Abdullah Maraqa vertelde Ma’an that de Israeli's de broers niet toestonden van tevoren apparatuur te verwijderen. Dat kwam hen te staan op een  verlies van naar schatting 52,438 dollar.
Dinsdag verwoestten de Israeli's een appartement in de wijk at Tur, eveneens in Oost Jeruzalem. De  sloop was overigens niet volledig,want al doende ging de bulldozer kapot. Eigenaar Mahmoud al-Hadra had een juist een beroepschrift naar de gemeente gestuurd om de sloop te voorkomen. Hij kreeg de opdracht zelf ook een naast het huis gemaakte car parking te slopen.
Eerder die dinsdag hadden de Israeli's twee woonhuizen gesloopt in de wijken Wadi Joz en Issawiya.
De sloopactiviteiten van de Israeli;s hebben een ongekende hoogte bereikt. In  de eerste helft van 2016 is al meer gesloopt dan in heel 2015.
Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem waarschuwde intussen, maandag, dat een ontmanteling van de outpost Amona (die volgens het Israelische hooggerechtshof uiterlijk in december moet plaatsvinden, nadat het hof al eerder in 2008 de sloop ervan had bevolen) gevolgd zal worden door een massale sloop van Palestijnse huizen in Oost Jeruzalem die geen (door Israel verleende) vergunningen hebben. Het persbureau AFP, quootte de burgemeester die zei de sloop van Amona   “gevolgen zou kunnen hebben voor vergelijkbare zaken in Jeruzalem van Arabieren die illegaal hebben gebouwd op privé grond of grond van de gemeente''. 

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...