De Britse Tesco supermarkt specificeert al langer de herkomst van ''Israelische'' producten.
Frankrijk heeft de afgelopen week een richtlijn uitgegeven dat producten afkomstig uit Israelische nederzettingen op de Westoever of de Golan hoogvlakte in winkels en supermarkten etc. als zodanig op de verpakking moeten worden aangemerkt. Dat gebeurt om duidelijk te maken dat die producten zijn vervaardigd in een illegale nederzetting en niet van Palestijnse makelij zijn. De Europese Unie nam de beslissing in november 2015, dus precies een jaar geleden. Niettemin is Frankrijk het eerste Europese land dat de verplichting ook daadwerkelijk heeft ingevoerd.
De richtlijn van 2015 geldt voor fruit en groenten, wijn, honing, olijfolie, eieren, pluimvee, organische producten en cosmetica. Voor ingeblikt voedsel of industriële producten anders dan cosmetica geldt het voorschrift niet. Er moet op de verpakking staan dat de producten afkomstig zijn uit de Westoever of de Golan en er moet aan zijn toegevoegd dat ze zijn gemaakt in een nederzetting. Voor Palestijnse producten kan de aanduiding Westoever of Golan volstaan, of mogelijk de aanduiding ''Palestina''.
Israel heeft boos op de Franse maatregel gereageerd. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat op deze manier radicalen worden aangemoedigd en dat er wordt gediscrimineerd in vergelijking met andere bezettingen in de wereld. Lijkt een gratuite bewering. Niets doen moedigt namelijk ook radicalen aan, maar dan andere en dat al heel lang. De EU is namelijk niet bepaald vlug met haar maatregel, want het komende jaar is de Westoever 50 jaar bezet. De eerste nederzetting (in Hebron) werd een jaar later gesticht.
Dat de EU de maatregel niet verplicht heeft ingevoerd is overigens ronduit belachelijk. Nog deze maand stuntte Albert Heijn bijvoorbeeld met een afgeprijsde partij Medjoul dadels die zogenaamd uit Israel afkomstig waren, maar worden geteeld op gestolen land in de buurt van de Dode Zee. Dat zou strafbaar moeten worden gesteld. Sterker nog: illegaal (in strijd met het internationaal recht) vervaardigde producten zouden eigenlijk gewoon moeten worden geweerd.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Israel verplaatst Gaza naar de Westoever
Israel is bezig het vluchtelingenkamp Jenin op de uit Gaza bekende wijze te veranderen. Bij de gisteren begonnen "Iron Wall'' ...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
3 opmerkingen:
Wat mij hieraan bevalt is dat de Arabieren (die jij steevast Palestijnen noemt) nu de rekening gepresenteerd krijgen, namelijk ontslagen en dus hun inkomsten kwijt zijn. Misschien dat zij dan hun heil zoeken in Dubai, Qatar of welke terreurstaat, in de olie-industrie of toeristenbranche (lachen) gaan werken en wij van dat verraderlijke en brandstichtend schuim verlost zijn, als wij hen er uiteindelijk al niet uittrappen, waarvan ik een direct voorstander ben. En wel liever gisteren dan vandaag.
Meir (??),
Ik neem aan dat jij mensen die in Egypte, Syrië, Libanon of Israel/Palestina wonen liever allemaal Arabieren noemt, maar ik spreek liever van Egyptenaren, Syriërs, Libanezen en Palestijnen. Dan weet je tenminste over wie je het hebt. Bovendien noemen ze zichzelf ook zo.
En dat die Palestijnen hun inkomsten kwijt zouden raken doordat vermeld moet worden dat bepaalde producten in een nederzetting vervaardigd zijn, is natuurlijk kul. Die inkomsten zijn de Palestijnen meestal al kwijt, doordat de nederzetting is gebouwd op van hen gestolen grond. Of omdat de hele mikmak van sluitingen, roadblocks, en grenscontroles die goederen weken of maanden kunnen ophouden, dan wel helemaal nooit door laten, de Palestijnse economie jaarlijks ruim 3 miljard dollar kost (volgens de Wereld Bank). Soms werken ze daardoor noodgedwongen in die nederzettingen. Maar neem maar van mij aan dat ze blij zouden zijn als daar eindelijk een keer een einde aan kwam. Dat tijdelijke beetje extra armoede zouden ze in de meeste gevallen dankbaar op de koop toe nemen.
Meir,
Met vrienden als u heeft Israël geen vijanden meer nodig.
Een reactie posten