woensdag 2 november 2016

Oogst van een week in Palestina: twee dode Palestijnen, 3 gewonde Israeli's, 44 daklozen

Excuses voor een stilzwijgen van bijna een week. Redenen: studie en een internetstoring van enkele dagen. Wat de studie betreft zal het nog wel vaker voorkomen dit lopende academische jaar (ik ben bezig voor mijn master). Wat het internet betreft hopelijk niet.
Plaats van een eerdere aanslag bij Beit El op 31 januari 2016.  (Ma'an)

De oogst van een week in Palestina sinds vorige week woensdag 26 oktober twee dode Palestijnen, drie bij een aanslag gewonde Israeli's, 44 dakloze Palestijnen na de sloop van drie huizen en een appartementengebouw, 18 omgehakte olijfbomen in Nahhalin bij Betlehem en een aantal door Israel gesloopte antieke islamitische graven in Jeruzalem, waaronder graven van de familie al-Husseini.
De doden vielen op maandaq en zondag. Maandag werd de 25-jarige Muhammad Turkman doodgeschoten. Hij was een politieman van de Palestijnse Autoriteit die bij het Beit El-checkpoint, dichtbij de Israelische nederzetting van die naam, met een kalashnikov het vuur opende op Israelische militairen.
Drie Israeli's raakten gewond voor Turkman zelf werd doodgeschoten. Een van de drie gewonden is ernstig gewond, de andere twee matig ernstig, aldus de krant Haaretz. Diverse Palestijnse fracties noemden de aanslag ''heroïsch''. Het huis van Turkman werd na de aanval overvallen en er werd van alles beschadigd en in beslag genomen. De 23-jarige broer van Turkman werd gearresteerd. Turkman was de 237ste Palestijn die werd doodgeschoten sinds 1 oktober verleden jaar.
Een dag eerder werd de 23-jarige Khalid Ahmad Elayyan Ikhlayyil in zijn auto doodgeschoten bij het dorp Beit Ummar. Hij was ook afkomstig uit dat dorp bij Hebron in het zuiden van de Westoever.  Volgens een lezing van de Israelische politie zou hij hebben geprobeerd in te rijden op een Israelische patrouille. Volgens dat verhaal raakten drie Israeli's licht gewond. Ikhlayyil was de 236ste Palestijn  die sinds oktober 2015 werd gedood. 
Afgelopen woensdag de 26ste oktober raakten op één dag 44 mensen dakloos door de sloop van drie huizen in Jeruzalem, waaronder een gebouw in Silwan bestaande uit meerdere woningen waarin een familieclan woonde, een ''extended family'' met  30 leden (van wie de meerderheid kinderen). De huizen stonden in de wijk Beit Hanina in het noorden van Jeruzalem. Negen leden van de familie van Nasser al-Rajabi werden daar dakloos, plus vijf leden van de familie Siyam. Dit huis werd gesloopt terwijl de eigenaar even weg was en met de meeste meubels er nog in. In Silwan ging het om een huizencomplex van de vertakte familie Jaafreh.
Maandag werden bij het dorp Nahhalin in het district Bethlehem 18 grote olijfbomen van de familie van de journalist Hani Fanoun omgehakt. De daders waren vermoedelijk kolonisten van de nabijgelegen nederzetting Bat Ayin, één van de nederzettingen van het Etzion-blok. De familie merkte dat de bomen waren omgehakt toen ze de olijven wilden gaan oogsten.
Dinsdag 1 november sloopte de Isarelische Autoriteit voor de Natuur en parken een aantal graven op de Palestijnse Bab al-Rahma begraafplaats. die loopt langs de zuidmuur van de Oude Stad van Jeruzalem, aldus een mededeling van sheikh Omar al-Kiswani, de directeur van het al-Aqsa-complex. Kiswani zei dat de Israelische Autoriteit claimt dat de graven zijn gegraven op land dat Israel heeft onteigend. In feite gaar het echter om antieke graven, onder meer  van de families al-Ansari en al-Husseini. Deze vernieling van graven is niet voor het eerst. De zaak is extra-pijnlijk omdat de islamistische wetgeving, net zo goed als de religieuze joodse wetgeving, verbiedt dat graven worden geruimd. Als het om islamitische graven gaat wordt dit door Israel echter wel vaker genegeerd.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...