maandag 14 november 2016

Israelisch kabinet geeft goedkeuring aan wet die ''illegale outposts'' gaat legaliseren

De ministers Naftali Bennett en Ayelet  Shaked van de Israelische haBayit haYehudi partij (de Foto van Flash 90 is genomen in februari 2016).

Het Israelische kabinet van premier Benyamin Netanyahu heeft zondag zijn goedkeuring gegeven aan een nieuw wetsontwerp dat achteraf de goedkeuring gaat geven aan de zogenaamde illegale ''outposts'', de nederzettingen die niet alleen volgens het internationale recht maar ook volgens het Israelische recht illegaal zijn. De behandeling van het wetsontwerp begint woensdag in  de Knesset, het parlement. Verwacht wordt dat het daar zal worden aangenomen.
De nieuwe wet werd ingediend door de ministers Bennett (Onderwijs) en Shaket (Justitie) van de volop rechtse Habayit haYehudi partij met de bedoeling om de dreigende ontruiming tegen te gaan van de outpost Amona bij Ramallah.
Het Israelische hoogerrechtshof heeft bepaald dat de nederzetting op privé grond van Palestijnen is gebouwd en voor 25 december moet zijn ontruimd. (Overigens bepaalde het hof al eerder, in 2008, dat de nederzetting afgebroken diende te worden).
De wet werd ingediend en verdedigd tegen de zin van premier Netanyahu en minister van Defensie Lieberman. Er ging een woordenwisseling aan vooraf tussen Netanyahu en de Bennett en de beide haBayit haYehudi ministers Bennett en Shaked, die boos de bijeenkomst uitstormden nadat ze te horen hadden gekregen dat ze alleen maar uit waren op verkiezingswinst met dit wetsontwerp. De twee haBayit haYehudi minister wierpen tegen dat Netanyahu de zaak een jaar lang had laten sudderen zonder iets te doen.
Tegenargumenten tegen de wet waren dat de regering weer van plan is een verzoekschrift bij het hooggerechtshof in te dienen om de ontruiming van Amona uit te stellen en dat deze wet het waarschijnlijker maakt dat het hof dat verzoek zal verwerpen. Dit werd betoogd door Yehuda Mandelblitt, de (Netanyahu getrouwe) procureur generaal. Hij verklaarde ook dat de wet niet te verdedigen was voor het Israelische hooggerechtshof, omdat zij tegen het internationale recht inging (hoe de andere nederzettingen die ook allemaal in strijd zijn  met het internationale rechts dan wel kunnen worden gedoogd door het hof, liet hij even buiten beschouwing. Het Israelische recht is soms wat moeilijker te volgen dan gewoon recht, zullen we maar zeggen). Minister Lieberman voerde nog aan dat het moment niet goed gekozen is, omdat er een nieuwe regering in de VS gaat aantreden en het beleid eerst met de VS moest worden gecoördineerd.
 De argumenten maakten geen indruk. Een meerderheid van het kabinet, waaronder ook de ministers van  Netanyahu's eigen Likud, stemde vóór. In het wetsontwerp wordt bepaald dat de grond waarop de outposts zijn gebouwd, in veel gevallen grond die ook volgens Israelische maatstaven privé grond is, met terugwerkende kracht kan worden onteigend. Er zijn 232 illegale outposts naast de 196 nederzettingen die volgens Israelische maatstaven ''legaal'' zijn. Een complicerende factor is dat zij in veel gevallen aan de verkeerde kant (de Palestijnse kant en niet de Israelische) liggen van de ''Muur'' (het ''Afscheidingshek''). De kans dat Israel op termijn dan toch maar de hele Westoever zal gaan annexeren en niet alleen die 61 procent van de zogenoemde ''Area C'' (zoals Naftali Bennett c.s. propageren) komt zo weer een stapje dichterbij. In de Israelische pers wordt nog gezegd dat de wet alleen geldt voor die outposts waar de overheid op enigerlei wijze bij betrokken is, zodat de bewoners ervan het idee zouden kunnen hebben dat ze onderdeel van de planning uitmaakten. Volgens mij, AbuP., is dat nauwelijks een restrictie. De meeste outposts beschikken namelijk over door de overheid verstrekte elektriciteit, water, openbaar vervoer of zelfs onderwijs faciliteiten. 
 

3 opmerkingen:

Rob Kusters zei

De positieve invloed van de aanstaande regering van Trump. Eindelijk gerechtigheid. Nou nog die islamitische rotzooi van de Tempelberg en een verbod voor moslims aldaar en wij zijn een eind op de goede weg.

Abu Pessoptimist zei

Rob K.
Ik weet net wie Rob Kusters is, ik weet wel dat mensen die meer dan 1000 jaar oude monumenten zoals de Rotskoepelmoskee (het oudste Omayadische bouwwerk) en de Aqsa moskee willen vernielen barbaren, zoniet ronduit fascisten zijn. Helaas zijn er ook in Israel heel veel mensen die niets om oudheden geven en alleen maar nationalistisch kunnen zwatelen.

Jaap Hamburger Broek in Waterland zei

Niet toevallig in de laatste maanden Obama. Een gebruikelijke truc. Timing is alles in de politiek. Nu zullen ook de eerste maanden Trump gebruikt worden om controversiële besluiten door te zetten.

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...