zaterdag 26 november 2016

Branden in Israel nog niet onder controle

Verwoeste huizen in de nederzetting Halamish op de Westoever. (foto Israelische brandweer)

 Zijn de branden in Israel aangestoken? Dat is de vraag waarop op dit moment nog geen afdoende antwoord is, al gaan er genoeg beschuldigende vingers richting Palestijnen. De autoriteiten houden het er voorlopig op dat de branden, die als sinds woensdag Israel op meerdere plaatsen teisteren en die duizenden hectares bos hebben verwoest, met name in de omgeving van Jeruzalem en Haifa, het gevolg zijn van het weer. Dat zorgde voor kurkdroge bossen en bovendien werden de vuren door harde wind nog eens flink aangeblazen. Maar los van deze omstandigheden zijn wel diverse brandstichters vervolgens volgens de autoriteiten en geheime diensten eveneens in actie gekomen.
Zo'n 30 mensen zijn intussen gearresteerd, van hen zitten er nog 23.
Onder hen zij ook mensen die zich vrolijk maakten op Facebook of opriepen tot verzet, volgens Israel. Israel heeft de branden overigens nog steeds niet volledig onder controle, ondanks hulp van Griekenland, Turkije, Cyprus, de buurlanden Egypte (helikopters) en Jordanië (brandweervoertuigen), een paar ploegen van de Palestijnse Autoriteit en onder meer Franse en Amerikaanse blusvliegtuigen, waaronder het grootste blusvliegtuig ter wereld een Amerikaanse Boeing 747.
De zwaarste branden woedden in de omgeving van Haifa en Jeruzalem. In Haifa werden zo'n 600-700 huizen beschadigd, waarvan een 400 onbewoonbaar werden en 37 volledig vernield. Zo'n 60.000 mensen werden hier geëvacueerd (in het hele land waren het er zeker 75.000). Die 60.000 in Haifa mogen intussen wel weer naar huis, maar politie is nog wel aanwezig in tal van buurten om na te gaan of er mensen zijn die hulp nodig hebben. Ook zijn er nog heel wat straten zonder elektriciteit.
In de omgeving van Jeruzalem werd de moshav (nederzetting) Ben Meir ontruimd voor het vuur. 
Vijf en twintig brandweerploegen waren hier in de weer. Tien huizen werden verwoest, andere werden beschadigd. Ook het plaatste Nataf, naast de Arabische gemeente Abu Gosh en vrijwel op de Groene Lijn, werd getroffen. Ook hier brandden diverse huizen en een restaurant tot de grond toe af, terwijl andere zwaar werden beschadigd. 
Op de Westoever werd de nederzetting Harashim (bij het Arabische dorp Nabi Salih) geëvacueerd. Daar brandden vijftien huizen tot de grond toe af. Vijftien brandweerploegen bestreden hier het vuur met de hulp van blusvliegtuigen.In Haifa werden in totaal een 150 tal mensen in ziekenhuizen behandeld voor diverse klachten waaronder veel ademhalingsproblemen door het inademen van rook. Enkele tientallen liggen nog in het ziekenhuis.  Elders raakte een drietal mensen ernstig gewond bij een ontruiming.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...