donderdag 22 december 2016

Israel doodt 19 jarige Palestijn tijdens protest tegen verwoesting huis

Wijlen Ahmad Kharoubi (Ma'an)
Israelische militairen hebben woensdag laat de 19 jaar oude Ahmad Kharoubi doodgeschoten. Dat gebeurde tijdens protesten tegen de verwoesting van het huis in Silwan in Oost Jeruzalem van de familie van een Palestijn die  een aanslag had gepleegd. Volgens het leger werden de militairen door boze omwonenden bekogeld met ''improvised explosive devices'', oftewel molotovcocktails of iets dergelijks. Zij openden toen met scherp het vuur in de groep mensen. Kharoubi werd getroffen in de nek. Hij overleed kort na aankomst in het ziekenhuis.
Het protest betrof de gedeeltelijke verwoesting an het huis van de 38 jarige Misbah Abu Sbeih, die in oktober werd doodgeschoten, nadat hij bij een aanslag in Oost Jeruzalem een vrouw en een politieman had gedood. 
Zijn familie vertelde later dat hij in 2015 11 maanden gevangen zat wegens uitlatingen op Facebook, dat hem een verbod was opgelegd om Jeruzalem te verlaten of naar de Aqsa moskee te gaan wat hij altijd gewoon was te doen, dat hij regelmatig werd gearresteerd en dat hij zich de ochtend van de aanslag had moeten melden voor een gevangenisstraf van vier maanden voor een aanval op een agent die hij niet had gepleegd. ''Hij had het gehad,'' aldus familieleden. ''Het was de bezetting die hiervoor verantwoordelijk was, niet hij.''   
In het huis van Abu Sbeih woonden zijn weduwe en zijn vijf kinderen, van wie de jongste 10 jaar was. Het Israelische hooggerechtshof bepaalde niettemin maandag dat de binnenmuren moeten worden gesloopt en de deuren en ramen moesten worden verzegeld.  
Misbah’s broer, Jaber Abu Sbeih, vertelde Ma'an dat de familie tevergeefs had aangevoerd dat het huis eigendom was van hun vader, en niet Misbah. Het hof verwierp dit echter, terwijl diezelfde dag Misbah's andere broer, Taysir, werd opgepakt. Na de aanval in oktober werd ook Misbah's vader een aantal dagen vastgehouden, evenals zijn  17 jarige dochter en twee zonen. Ook werd de winkel van   Misbah's vader 50 dagen lang gesloten door de autoriteiten. Het lichaam van Misbah Abu Sbeih is overigens nog steeds niet vrijgegeven  Ook dat is een standaardonderdeel van de Israelische politiek jegens de families van hen die aanslagen plegen of daarvan beschuldigd zijn.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...