woensdag 7 december 2016

BDS: New York zet bedrijven op zwarte lijst en Israel wijst theoloog uit

Dr Apawo Phiri (rechts) de theoloog van de Wereldraad van Kerken die Israel maandag uitwees. De foto is in 2015 genomen in Jeruzalem. (Haaretz)

De staat New York heeft de ASN Bank, Royal HaskoningDHV (een ingenieursbureau en aannemingsbedrijf), de Triodos bank en het waterbedrijf Vitens op een zwarte lijst gezet. Volgens New York boycotten zij Israel. Het besluit is in overeenstemming met een besluit dat de staat nam in juni van dit jaar, dat bedrijven die Israël boycotten zelf worden geboycot. Het betreft gaat bedrijven die meedoen aan BDS (desinvestering, boycots en sancties).  Devier bedrijven krijgen negentig dagen de tijd om hun beleid te herzien. Als ze dat nalaten wordt de boycot van de staat New York definitief.
Het New Yorkse besluit is opmerkelijk, omdat het gaat over bedrijven die niet Israel boycotten, maar hebben geweigerd mee te werken aan projecten die te maken hebben met de bezetting of zijn gesitueerd in de bezette gebieden. Op deze manier ontstaat een vreemde verwringing van het internationale recht. Wellicht moet er nu worden nagedacht over een boycot van New York, bijvoorbeeld de haven.
Vitens zegde in 2014 de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot op, omdat Mekorot water voor de nederzettingen onder meer oppompt uit de Palestijnse gebieden.ASN staat blijkbaar op de lijst omdat de bank niet in Israelische staatsobligaties belegt. De bank hanteert criteria die 180 landen daarvan uitsluiten. ASN doet overigens wel zaken met Israelische bedrijven. Royal HaskoningDHV trok zich terug uit een afvalwaterzuiveringsproject, nadat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken had gemeld dat het project was gesitueerd in bezet gebied.

Israel wijst uit
De New Yorkse maatregel komt overigens op hetzelfde moment dat Israel besloot om mensen die BDS principes propageren of behoren tot organisaties die dat doen, te weren. Afgelopen maandag hield Israel Dr. Isabel Apawo Phiri, een theoloog en burger van Malawi die werkt voor de Internationale Raad van Kerken in Genève, bij haar aankomst op het vliegveld Ben Gurion tegen, ondervroeg haar en wees haar vervolgens uit. De Wereldraad van Kerken steunt BDS, volgens het Israelische ministerie van "Strategische Zaken'', dat speciaal is opgericht om BDS te bestrijden.  Dr Apawo Phiri was op weg naar een ontmoeting met kerkleiders in Jeruzalem over een oecumenisch programma voor Palestijnen. Het uitwijzen van mensen die op weg zijn naar ontmoetingen met Palestijnen is een normale zaak in Israel, maar de reden dat het gebeurt omdat een organisatie BDS niet afwijst is nieuw. De Wereldraad van Kerken heeft scherp geprotesteerd bij Israel.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...