zondag 11 december 2016

Israels hooggerechtshof weigert clown na een jaar administratieve detentie in vrijheid te stellen

Mohammed Abu Sakha: een hele enge clown volgens Israel. 

Op een paar dagen na een jaar nadat hij voor het eerst zes maanden administratieve detentie kreeg opgelegd, heeft het Israelische hooggerechtshof geweigerd de circusclown Mohammed Faisal Abu Sakha (23) in vrijheid te stellen.  De Palestijnse Circusschool in Ramallah, waar hij werkt(e), maakte zaterdag bekend dat het hof een kwartier nodig had om een verzoekschrift af te wijzen en Mohammed aan te merken als ''een gevaar voor de veiligheid". Uiteraard gebeurde dat op basis van dezelfde onbekende, geheime gronden waarop, op 1 december 2015,  zijn eerste detentieperiode van zes maanden inging. Behalve de Israelische geheime dienst en de rechters weet niemand wat er gevaarlijk is aan deze clown. Volgens de Circusschool is het allemaal volstrekte onzin.
 Maar de Israeliche overheid is blijkbaar bang voor clowns. Eerder wezen ze al eens een beroemde Spaanse clown uit die kwam optreden voor kindertjes op de Westoever. En dit schreef ik op 21 maart van dit jaar, nadat Mohammed voor het eerst was ''veroordeeld'':
Mohammed Faisal Abu Sakha ging ruim drie maanden geleden door het Za'atara checkpoint op weg naar zijn ouders in de buurt van Jenin. Dat was op 14 december. Hij kwam er echter nooit aan. Bij het checkpoint werd hij aangehouden en kort daarna werd hij onder administratieve detentie geplaatst. Sindsdien zit hij in de Megiddo gevangenis in Israel. Onnodig te zeggen dat hij nooit ergens voor is aangeklaagd. 
Mohammed (23) is een clown. Op zijn 14e begon hij te studeren bij de Palestijnse Circus School, die verbonden is aan het Palestijnse Circus, één van de weinige lichtpuntjes die het voor het overige nogal gestresste Palestijnse leven draaglijk maakt. In 2011 werd hij één van de artiesten van het circus en tevens  één van de leraren van deze school, waaraan ruim 300 kinderen studeren, onder wie zo'n 30 kinderen met leermoeilijkheden. Mohammed houdt zich speciaal bezig met deze laatste categorie. Het circus en de school, die door giften (waaronder van de Europese Commissie) op de been wordt gehouden, is zijn leven. Hij woont er vlakbij, brengt er zijn werkdagen door en was bezig een boek te schrijven over het lesgeven aan kinderen met leer- en andere moeilijkheden. De messen voor dezekinderen zijn sindsdien opgeschort.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...