vrijdag 23 december 2016

Palestijns Israelische parlementariër in hechtenis wegens verdenking smokkel van telefoons

Dr Basil Ghattas tijdens een bijeenkomst van zijn partij. Op de achtergrond een affiche van de partij. (Foto Arab48)

Israel heeft een nieuw schandaal bij aangaande een lid van de Knesset voor de  (Arabische) Gemeenschappelijke Lijst. Een rechter in Rishon leZion heeft vrijdagmorgen het voorarrest van dr Basil Ghattas van de Tagammu partij (Balad in het Ivriet), een van de partijen die in de Gemeenschappelijke Lijst samenwerkt, verlengd tot dinsdag aanstaande. Volgens rechter Mizrahi waren er ''redenen om aan te nemen dat het vrijlaten van de verdachte schadelijk zou kunnen zijn voor de publieke veiligheid''. 
Ghattas werd donderdag gearresteerd, nadar hij afstand had gedaan van zijn  parlementaire immuniteit. Korte tijd later stemde het parlement ook nog eens over het opheffen van zijn immuniteit. Ghattas zou telefoons en simkaarten hebben gesmokkeld naar de Ketziot gevangenis in de Naqab (Negev) waar hij zondag een bezoek bracht aan de gevangenen Walid Daqa en Basil Bazra. De een heeft levenslang wegens deelname aan de ontvoering  en het doden van een soldaat, de ander zit 15 jaar.
Volgens de politie leverde Ghattas de telefoons in een pakket. Ghattas zegt dat hij het pakket van een derde had gekregen, en dat hem was gezegd dat er boeken inzaten. De politie beweert dat hij niet meewerkt aan het verhoor, omdat hij niet wil zeggen wie de derde man was en weigert als verklikker op te treden. Zijn advocaat zei dat dit onzin was, omdat de politie weet wie de derde man is.
Het parlementslid kan worden aangeklaagd voor samenzwering om een misdaad te plegen, fraude en misbruik van vertrouwen, het verschaffen van middelen aan een terroristische organisatie, het verschaffen van verboden artikelen aan een terroristische organisatie, het overbrengen van communicatie apparatuur met de bedoeling menselijk leven te schaden, de staatsveiligheid in gevaar te brengen of een terreurorganisatie bij te staan. Al met al kan hij hiervoor zo'n 13 jaar gevangenisstraf krijgen.
De nodige politici van de leidende Israelische coalitie hebben hem al schuldig verklaard. Minister Ze'ev Elkin van Milieu zei dat het nu tijd was om de wet door te voeren die het mogelijk maakt parlementsleden uit het  parlement te verwijderen. Minister van Defensie Lieberman gaf als commentaar dat dit weer een bewijs was dat de ''Verenigde Lijst bestaat uit spionnen en verraders''.
  De partijgenoten van Ghattas, Haneen Zoabi en Jamal Zahalka, zowel als de Gezamenlijke Lijst als geheel, hebben verklaringen uitgegeven waarin zij zeggen dat het geen pas heeft Ghattas schuldig te verklaren voordat de rechter eraan te pas is gekomen. ,Bovendien  noemen zij de maatregel om hem vast te houden buitenproportioneel en onnodig, ze wijzen ze erop dat die nog nooit is toegepast tegen een Joods parlementslid hoe erg ook zijn vergrijp was.
  De partijgenoten van Ghattas, Haneen Zoabi en Jamal Zahalka, zowel als de Gezamenlijke Lijst als geheel, hebben verklaringen uitgegeven waarin zij zeggen dat het geen pas heeft Ghattas schuldig te verklaren voordat de rechter eraan te pas is gekomen. ,Bovendien  noemen zij de maatregel om hem vast te houden buitenproportioneel en onnodig, ze wijzen ze erop dat die nog nooit is toegepast tegen een Joods parlementslid hoe erg ook zijn vergrijp was.
De affaire heeft weer eens aan hoe de verhoudingen tussen het merendeel van de Joodse parlementariërs en hun Palestijnse collega's liggen. Met name de Tagammu (Balad) partij heeft meerdere malen in het verdomhoekje gezeten. De oprichter ervan, Azi Bishara, werd in 2007 van spionage beschuldigd. Omdat daartegen in Israel als Palestijn geen verweer mogelijk is, is hij naar het buitenland gevlucht waar hij nu een veel gevraagde Arabische intellectueel is die vaak op de tv verschijnt. Haneen Zoabi kwam meermalen in moeilijkheden omdat ze het achterste van haar tong laat zien en meevoer op de Mavi Marmara, het Turkse schip dat in 2010 de blokkade van Gaza wilde breken en ten koste van tien dode Turken door Israel werd geënterd. In februari werden de drie Knessetleden van de partij voor korte tijd geschorst omdat ze, om teruggave te bewerkstelligen van de lichamen van twee vijftienjarige doodgeschoten jongens, met hun families hadden gesproken, de families van ''terroristen''. 
Voor veel leden van de rechtse regeringspartijen zijn de Palestijnen niets dan onbetrouwbare bloeddorstige verraders. Het Nederlandse CIDI draagt aan dit  koor een steentje bij. Het meldt in strijd met de feiten dat Ghattas ''heeft bekend'' telefoons te hebben geleverd. Ook vertelt het er niet bij dat hij vrijwillig afstand heeft gedaan van zijn parlementaire  onschendbaarheid om zich te kunnen laten verhoren. Een ruime week geleden meldde het CIDI ook dat een man, Hammad Sheikh,  die werd doodgeschoten in de Oude Stad van Jeruzalem omdat hij met een schroevendraaier zwaaide en een politieman licht zou hebben verwond, ook een 12 jarige Palestijnse jongen aan zijn hoofd zou hebben verwond. In werkelijkheid was de jongen vrij ernstig gewond door kogels van de Israelische politie die wild om zich heen schoot.  Zorgvuldigheid staat niet op de eerste plaats bij het CIDI als het over Palestijnen gaat. Of misschien is het ook gewoon racisme. Het wegsturen van Esther Voet heeft er in ieder geval geen grote veranderingen gebracht.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...