zaterdag 17 december 2016

Trump benoemt super havik tot ambassadeur in Tel Aviv, herstel: Jeruzalem

De nieuwe ambasadeur David Friedman en Trump.

Volgens David Friedman zijn de leden en supporters van ''J Street'' geen Joden en zijn ze ''erger dan kapo's''. J Street is een gematigde (zionistische) organisatie in Amerika, voor vrede met de Palestijn en een tweestatenoplossing. Je Street is een stuk rechtser dan Een Ander Joods Geluid bij ons, om nog maar te zwijgen van Jewish Voice for Peace of  andere organisaties die niet afwijzend staan tegenover BDS. Dat zijn dus zeker ook geen Joden in Friedman's ogen, en waarschijnlijk de nieuwe nazi's.
Friedman (57) is de keuze van Donald Trump als Amerika's ambassadeur in Israel. En wat we dus op voorhand weten is dat de splijting en polarisatie bij de Joodse gemeenschap door deze keuze wordt  bevorderd en bestendigd. Friedman is een advocaat die gespecialiseerd is in de afwikkeling van faillisementen. Hij was Trumps adviseur in joodse zaken tijdens diens campagne en hij is ultra rechts als het aankomt op Israel Palestina. Hij is vóór de nederzettingen, en voorzitter van een vereniging die de nederzetting Beit El bij Ramallah financieel steunt. Hij betaalde er tientallen miljoenen aan. Hij is gekant tegen een tweestatenoplossing en denkt ook niet dat er sprake is van een ''demografisch probleem'' dat de ''Joodse meerderheid'' zou kunnen bedreigen als de Westoever wordt geanexeerd.
Trump benoemde hem afgelopen vrijdag, nog vóór enige andere ambassadeur, in Rusland, China, Engeland of waar dan ook. En meteen zei Friedman ernaar uit te kijken zijn werk te kunnen beginnen vanuit Jeruzalem. Verplaatsing van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem, de door geen enkel land erkende ''hoofdstad van Israel''  is namelijk een topprioriteit van de nieuwe Amerikaanse president, zoals hij dezer dagen nog eens extra heeft laten onderstrepen. De periode Obama die nu naar een einde neigt was een beroerde periode in Israel van stilstand en achteruitgang. De periode Trump belooft nog een stap verder te gaan en een forse breuk op te gaan leveren met het sinds de Juni oorlog van 1967 gevoerde beleid dat de toen veroverde gebieden (Oost Jeruzalem en de West Bank, de Golan, Gaza en de Sinai) niet Israelisch waren maar bezet en dienden te worden in geruild voor vrede. Met de Sinai is dat gebeurd, met de andere gebieden dreigt het er niet meer van te komen.
De benoeming van Friedman werd dan ook ernstig bekritiseerd door de New York Times die sprak van een ''gevaarlijke'' beslissing. Of door Israelisch links, waar Zehava Galon, de leidster van de Meretz partij, die de benoeming ''catastrofaal''.noemde. De kolonistenbeweging in Israel daarentegen is lyrisch gestemd. “Friedman houdt met een diepe liefde van het hele land en volk van Israel, inclusief Judea en Samaria,” zei Oded Revivi, de ''burgemeester''van de nederzetting Efrat en ''ambassadeur voor het buitenland'' van de nederzettingenbeweging Yesha. “Zijn wijsheid en kennis van zaken zal de banden tussen onze twee grote naties versterken.''
 Yossi Dagan, het hoofd van de regionale raad van Samaria en dus een andere prominente kolonist, zei de benoeming “bemoedigend” te vinden. “David Friedman is een echte vriend van de Staat Israel en de nederzettingen,'' zei hij in een verklaring.Wie de benoeming eveneens toejuichte was Yair Lapid. de ooit door het Nederlandse Cidi als ''gematigd'' beschreven leider van de partij Yesh Atid.''Ik kijk ernaar uit samen te werken met de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, die een grote vriend is van Israel, in een plaats die het waard is zijn kantoor te herbergen: onze hoofdstad Jeruzalem.'' zei Lapid volgens de site Walla. 
Nog een kleine opmerking terzijde werd gemaakt op de Amerikaanse blog Mondoweis. Daar werd gemeld dat de grond waarop naar alle waarschijnlijkheid in Oost Jeruzalem de Amerikaanse ambassade al verrijzen, privé grond is die is gestolen van een Palestijn.  De site verwijst naar een publicatie van Walid Khalidi. Dat zal worden genegeerd. Net zoals de twee redacteuren van Mondoweiss, Weiss, en Horowitz en hun staf voortaan zullen worden genegeerd, zij zijn immers een heel stuk erger dan kapo's en zeker geen Joden. Zoals trouwens nog heel veel meer  activisten, NGO's, bloggers, journalisten en gewone linkse mensen. We zijn gewaarschuwd. De strijd tussen Joden en Joden, tussen Israel en Israel wordt van ondergrondse strijd en en achterkamertjesgevechten een openlijke oorlog.

2 opmerkingen:

frans zei

Hoi Abu, ik lees je stukken bijna altijd, ik word er niet vrolijk van en heb onderhand een gruwelijke hekel aan het huidige Israël en zijn opvattingen. Maar ga in ieder geval door met je blog, ik lees het altijd met interesse (maar de inhoudelijke betekenis met steeds meer weerzin tegen de staat.)

Abu Pessoptimist zei

frans,
Het huidige Israel laat inderdaad weinig kanen onbenut om zich 'geliefd' te maken. Wat daar vooral erg aan is, is dat veel mensen dat niet willen zien. Zonder dat is er geen verbetering mogelijk. En dat is één van de voornaamste bestaansredenen voor dit blog.

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...