woensdag 14 december 2016

Jonge Palestijn gedood, parlementariër veroordeeld en universiteit overhoop gehaald

updated. Op de foto ligt een tiener die volgens de krant Haaretz Mohammed Nabil heet en uit het kamp Shu'afat komt. Volgens de krant is hij ''geneutraliseerd''. In gewoon Nederlands betekent dat dat hij is doodgeschoten. De krant bracht het bericht woensdagmorgen onder de kop "Twee gewonden bij steekaanval''. (Palestijnse doden tellen bij in de berichtgeving niet mee).
Palestijnse bronnen meldden een dag later dat de tiener 21 was, Hammad Khader Sheikh heette, en afkomstig uit Beit Furik, bij Hebron. Volgens Haaretz zou bij een controle in de Oude Stad van Jeruzalem een schroevendraaier van onder zijn jasje (of blouse) hebben getrokken en een lid van de grenspolitie hebben gestoken. Deze man raakte licht gewond. Ook een 12 jarige jongen raakte licht gewond aan zijn hoofd, maar daarvan was niet duidelijk hoe, aldus Haaretz.
IMEMC berichtte een dag later  dat Hammad Sheikh met meerdere schoten werd neergeschoten en vervolgens 20 minuten bloedend aan zijn lot werd overgelaten. Een Palestijnse arts die hulp wilde verlenen werd weggestuurd door de Israeli's. Sheikh overleed twee uur later in het Hadassa ziekenhuis. De 12 jarige die aan het hoofd werd gewond, bleek de 13 jarige Palestijnse jongen Fahmi Eyad Jweiles te zijn. Hij kwam uit school en werd getroffen door de kogels die de Israeli's in het wilde weg afvuurden. Hij zal vandaag worden geopereerd aan breuken van zijn schedel en neus. Zijn broer Nour, die zag hoe hij voor zijn ogen werd neergeschoten, liep een shock op en ligt eveneens in het ziekenhuis. De gedode Sheikh had overigens  voor hij van huis ging een post op zijn Facebookpagina gezet waarin hij zei dat het beter zou zijn  als hij niet zou terugkeren. Hij hoopte iedereen terug te zien in  de hemel.
Een dag eerder veroordeelde een Israelische militaire rechter de Palestijnse parlementariër Mohammed Abu Teir tot 17 maanden en een boete van 8.000 shekel (1.600 euro). Ook kreeg hij een voorwaardelijke straf van 30 maanden.
Abu Teir ( 65) is parlementslid voor Hamas. Op die grond werd hij al in 2007 opgepakt, een jaar nadat hij was gekozen en pas weer in 2010 vrijgelaten. Hij werd toen ook (wat illegaal is) verbannen uit zijn geboorteplaats en woonplaats Oost Jeruzalem.
Er zitten nu weer zes Palestijnse parlementsleden in de gevangenis, onder wie de langgestrafte politieke gevangenen Marwan Barghouti en Ahmed Sa'adat, de secretaris generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Volgens Ma'an News heeft Abu Teir ongeveer de helft van zijn leven in Israelische gevangenissen doorgebracht.
Woensdagmorgen in alle vroegte bestormden ook een groot aantal militairen die met meer dan 20 militaire voertuigen waren aangevoerd, de campus van de Universiteit van Bir Zeit. Veiligheidsagenten van de universiteit werden tegen de muur gezet, en vervolgens haalden de militairen het gebouw van de administratie van de universiteit overhoop, evenals het hoofdkwartier van de Studentenraad, de Kamal Nasir Hall, en de faculteit voor de exacte wetenschappen. Volgens de universiteit werd er ''grote schade'' aangericht.
De Universiteit van Bir Zeit na het bezoek van de militairen. (Ma'an News)

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...