woensdag 21 december 2016

Amnesty en VN op de bres voor Palestijnse ''administratieve gevangenen''

Hassan Safadi
Amnesty International heeft maandag een protest laten horen tegen een verlenging van de administratieve detentie van de Palestijnse journalist Hassan Ghassan Safadi. Safadi is ook de media coordinator van de Palestijnse mensenrechtengroep Addameer, die zich vooral het lot van gevangenen aantrekt. Woensdag verlengde de rechtbank in Jeruzalem zijn 'administratieve straf' opnieuw met zes maanden. Amnesty noemde het ''het jongste voorbeeld van Israels voortdurende aanvallen op verdedigers van de mensenrechten”.
Safadi (25) werd in mei opgepakt toen hij de Allenby brug tussen de bezette Westoever en Jordanië overstak.
Hij werd vervolgens 40 dagen lang ondervraagd. Een rechtbank in Jeruzalem stelde hem toen in vrijheid tegen een borgsom van 2.500 shekel (625 euro) die door zijn ouders werd betaald. Maar op dezelfde dag tekende minister Lieberman van Defensie een order om hem zes maanden administratieve detentie op te leggen. 7 December was een nieuwe datum waarop hij zou worden vrijgelaten. Maar daar maakte de openbare aanklager bezwaar tegen en nu is hij opnieuw tot zes maanden veroordeeld. 
  Clown en trainer Abu Sakha in actie (foto Palestijnse Circusschool)

Amnesty riep in een verklaring Israel op Safadi en alle andere administratieve gevangenen vrij te laten, tenzij ze in een eerlijk proces ''van duidelijk herkenbare strafbare feiten'' kunnen worden beschuldigd. Eerder maakte Amnesty ook al bezwaar tegen de tweede verlenging van de administratieve detentie van de circusclown Mohmmed Feisal Abu Sakha (24), die werkte aan de circusschool in Bir Zeit waar hij vooral specialist was in onderwijs aan kinderen met leermoeilijkheden. Abu Sakha werd gearresteerd op 14 december 2015. Hij zit nu dus al een jaar en heeft er onlangs een half jaar bijgekregen. Op 11 december weigerde het Israelische hooggerechtshof om onbekende redenen om hem in vrijheid te stellen.
Het aantal administratieve gevangen groeit gestaag. Augustus was een topmaand, toen werden er 94 personen administratief veroordeeld, in september waren het er 36, in oktober 46, in november 11, en in december 27. Intussen is het totaal nu 720 volgens Addameer. Dat is ruim 10 procent van het totaal  van alle Palestijnse politieke gevangenen in Israelische gevangenissen. Dat ligt namelijk rond de 7.000, 64 van hen zijn vrouwen, rond de 400 zijn kinderen. 

Ook de het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN kwam afgelopen vrijdag met een verklaring waarin de ''dagelijkse door Israel begane inbreuken op de mensenrechten en het internationale recht'' waar verdedigers van de mensenrechten in de bezette gebieden mee  worden geconfronteerd, aan de kaak werden gesteld. Er werd gesproken van een zorgelijke hoeveelheid klachten van mensenrechtenactivisten die de afgelopen maanden bij de VN zijn ingediend. Met name ging het om willekeurige arrestaties van activisten. In de verklaring, die was gebaseerd op het werk van twee ''onafhankelijk VN experts'', werd met name geween op het lot van Iss Amro, de oprichter van de goep ''Jongeren tegen de Nederzettingen'' in Hebron en de advocaat Farid al Atrash, eveneens uit Hebron. Beiden werden in februari opgepakt toen ze deelnamen aan een vreedzame mars waarin werd gevraagd om de Shuhada straat, de voornaamste winkelstraat van Hebron, weer te heropenen. De straat werd 22 jaar geleden, op grond van onnavolgbare Israelische logica, voor Palestijnen gesloten nadat de kolonist Baruch Goldstein uit de nederzetting Kiryat Arba erin was geslaagd 29 Palestijnen tijdens het gebed in de Ibrahimi moskee dood te schieten en er meer dan 120 te verwonden. Zowel Amro als al Atrash werd een lijst vergrijpen, waaronder deelname aan een illegale demonstratie en het aanvallen van militairen ten laste gelegd, tijdens processen die nu gaande zijn. Beiden ontkennen de aanklachten. De VN verklaring noemt overigens ook de administratieve detentie van Hassan Safadi, de media coordinator van Addameer, en het geval van Salah Khawaja, een lid van de campgane ''Stop de Muur',  die in oktober werd opgepakt ens sindsien zonder dat er aanklachten tegen hem zijn ingebrahct, wordt vastgehouden.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...