maandag 19 december 2016

Israel ontruimt Amona en maakt een nieuwe dubbel zo grote nederzetting op een andere plek

Kolonisten stroomden toe om Amona te helpen verdedigen. (AFP)

De Israelische premier Benyamin Netanyahu is verlost van een heftig hoofdpijndossier. De bewoners van de (ook volgens de Israelische wet) illegale outpost Amona bij de nederzetting Ofra, die al sinds 2008 speelde en volgens het Israelische hooggerechtshof in 2015 had moeten zijn ontruimd maar later een deadline had gekregen tot 25 december, zijn zondag laat akkoord gegaan met een vreedzaam vertrek. 
Daar gingen wel de nodige nachtelijke vergaderingen en onderhandelingen aan vooraf, waaraan werd deelgenomen door Netanyahu, Naftali Bennett als hoofd van de partij Habayit Hayehudi, vertegenwoordigers van de kolonisten, het hoofd van de regionale (kolonisten)raad van Samaria, Yossi Dagan, en Netanyahu's stafchef, Yoav Horowitz.
De afspraken zijn als volgt:  De 12 tijdelijke huizen van Amona zullen verdwijnen, maar op een andere heuveltop, bij de nederzetting Shvut Rachel zullen 24 nieuwe huizen, het dubbele aantal, daar voor terugkomen. Die plek bij Shvut Rachel is overigens ook privé bezit van Palestijnen, maar daarvoor werd de ''Absentee Property Law'' van stal gehaald (de wet die het mogelijk maakt dat bezit van verjaagde of gevluchte Palestijnen aan Joden in gebruik wordt gegeven), een wet die helemaal niet geldt op de Westoever en daar ook nooit eerder is gebruikt.De bewoners van Amona, 40 families, zullen tijdelijk worden gehuisvest in Ofra. En ze krijgen compensatie.
En ja, de afspraken kosten ook wat. Voor de verhuizing en alle zaken eromheen heeft de Israelische regering 130 miljoen shekel uitgetrokken (32,5 miljoen euro). Daarvoor werd door de regering een over de hele linie forse bezuinigingen op de begrotingen van het komende jaar 2017goedgekeurd (naast de  kosten van de Amona deal ook om een nieuwe, nog te vormen nationale omroep te kunnen opzetten, maar dat is weer een ander verhaal). Alleen de Likud minister van Veiligheid, Gilad Erdan,  stemde tegen (de grootste  bezuiniging gaat ten koste van zijn ministerie).
Het grootste deel van het met de Amona deal gemoeide geld, 70 miljoen shekel, gaat naar het stichten van de nieuwe nederzetting bij Shvut Rachel. Veertig miljoen gaat naar de regionale raad van Binyamin als compensatie voor de 40 families die moeten verhuizen. Iets wat de NGO Vrede Nu deed opmerken dat dit erop neerkomt dat ieder van de 40 families die willens en wetens op privé grond van Palestijnen zijn gaan wonen, daarvoor als beloning een bedrag een miljoen shekel (250.000 euro) ontvangt. Verder gaat 15 miljoen naar de nederzetting Ofra om gebouwen te renoveren waarin de families tijdelijk worden ondergebracht en 3.5 miljoen naar de regionale Binyamin raad om tijdelijke kamers voor hen te huren.  
Netanyahu kan weer opgelucht ademhalen. Terwijl de kolonisten in de honderden toestroomden om verzet te gaan plegen tegen de komende ontruiming, moet de zaak Amona hem slapeloze nachten hebben bezorgd. Een vorige gedwongen ontruiming in 2006  van zes huizen in Amona eindigde in een ware veldslag. Een vergelijkbare nieuwe botsing zou hem electoraal heel slecht zijn uitgekomen. 
Maar intussen is er ook scherpe kritiek. De krant Haaretz had het erover dat de kolonisten over Netanyahu heen waren gewandeld en hem hadden vernederd. Vrede Nu stelde vast dat wat de regering had gedaan in feite ''de ene diefstal van land in de plaats stellen van een andere diefstal van land'' was. En de krant Haaretz tekende bij de deal aan dat de plek bij Shvut Rachel waar de nieuwe nederzetting nu komt,  in oktober onderwerp van een verhitte discussie was tussen Israel en het Amerikaanse Witte Huis. De VS betoogde toen dat bouwplannen daar een inbreuk waren op uitdrukkelijke Israelische beloften om geen nieuwe nederzettingen te bouwen ''en dat dit niet de manier was waarop vrienden zich behoren te gedragen''. Israel gaf toen het standaard antwoord dat het geen nieuwe nederzetting betrof, maar de uitbreiding van een al bestaande. Een bullshit verklaring natuurlijk.Maar na de machtsoverdracht van Obama aan pesident Trump zal dit soort woordspelletjes waarschijnlijk niet meer nodig zijn.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...