(Foto wikipedia)
De Israelische premier Netanyahu heeft dinsdag, een week voor de verkiezingen, gezegd dat hij delen van de Westoever gaat nationaliseren als hij opnieuw premier wordt. Netanyahu zei, in een gesprek met de pers, dat hij graag de Israelische soevereiniteit wil uitbreiden tot ''de gemeenschappen (nederzettingen) en andere gebieden'', maar dat hij uit respect en vriendschap voor president Trump wil wachten tot die met zijn vredesplan komt.
Dit plan, dat na de verkiezingen bekend zal worden gemaakt, biedt volgens Netanyahu een ''historische mogelijkheid'' voor het annexeren van de Westoever. En dat wil Netanyahu dan doen in overleg met de VS. Maar er zijn plaatsen waar dat nu al kan worden gedaan, aldus de premier, en dat zijn de Jordaanvallei en het noordelijke gebied bij de Dode Zee. En Netanyahu wil dat gaan annexeren ''als ik daar een duidelijk mandaat voor krijg van de burgers van Israel''.
Hij zei ook dat een Palestijnse staat het bestaan van Israel bedreigde en dat hij wat dat betreft de afgelopen acht jaar krachtige druk had weerstaan. ''Geen enkele Israelische premier heeft zo'n druk doorstaan. We moeten de baas blijven over onze toekomst.''
Het was niet echt nieuw wat Netanyahu zei. Hij zei ook voor de vorige verkiezingen min of meer dezelfde dingen. En eerder deze maand zei hij tijdens een opening van het schooljaar in de nederzetting Elkana ook nog een keer dat hij de soevereiniteit wil uitbreiden over alle Israelische nederzettingen, ook de zogenoemde (voor de Israelische wet) niet erkende.
Netanyahu's uitspraken hebben uiteraard te maken met de verkiezingen,. Het blijven echter rituele uitspraken, lokkertjes. Want De premier kan eenvoudig het kabinet bijeenroepen en een order uitvaardigen dat de Westoever is geannexeerd,. De Israelische regels over wet en regelgeving geven aan dat een uitspraak van het parlement niet eens nodig om dat te doen voor land dat destijds onder het Britse mandaat over Palestina viel.Er was wat gemor van andere partijen als reactie op Netanyahu's uitspraken, maar geen noemenswaardig protest. Alleen Ayman Odeh van de Gezamenlijke (Arabische) Lijst noemde het meer dan propaganda. Volgens hem was het onderdeel van de ''apartheid van rechts''.
Netanyahu en Gantz nek aan nek
Dat Netanyahu opnieuw premier zal worden staat overigens niet vast. Zijn Likud en de Kahol Lawan formatie van generaal Gantz, Yair Lapid en de collega-generaals Ya'alon en Ashkenazi van Gantz, staan vrijwel exact gelijk in de peilingen (al lijkt Gantz het op dit moment net even iets beter te doen). En het is, net als in april, maar de vraag of Netanyahu met behulp van andere partijen dit keer wel een meerderheid bij elkaar kan krijgen. De man die hem waarschijnlijk gaat nekken, is Lieberman. Zonder diens Yisrael Beiteinu-partij (die zo ongeveer op 10 zetels staat) komt Netanyahu flink wat zetels tekort.
Gantz' Kahol Lawan formatie zal echter eveneens moeite hebben een meerderheid te formeren. Zelfs met Lieberman erbij blijft hij afhankelijk van de religieuze partijen. Tenzij...... tenzij hij de Verenigde Arabische Lijst in zijn kabinet betrekt. Maar dat is sinds 1948 nog nooit gebeurd, En eerlijk gezegd lijkt het ook nu behoorlijk onwaarschijnlijk, al heeft Ayman Odeh gezegd daartoe bereid te zijn.
Dat Gantz voor een heel andere politiek zal gaan zorgen als hij wint is overigens eveneens behoorlijk onwaarschijnlijk. Gantz en zijn collega-houwdegens verschillen qua politiek niet diepgaand van Netanyahu. Illustratief was dat Gantz maandag zei dat het een fout van Netanyahu was geweest om de Amerikaanse Congresleden Tlaib en Omar te weren. Als ze waren gekomen, zei hij, dan hadden ze kunnen zien dat de Westoever na Saudi Arabië de beste plaats voor Arabieren was om te leven. Een behoorlijk onzinnige opmerking, die volgens sommigen betekent dat hij gewoon het verhaal van de Zuidafrikaanse apartheid-periode kopieert. Daar zeiden ze toen ook altijd dat de zwarten gelukkig waren met de Bantustans. (Hoewel het natuurlijk ook kan zijn dat Gantz niet erg op de hoogte is van het leven in Arabische landen. Hij heeft er vast niet veel bezocht). Maar hoe het ook zij, de gemiddelde Israeli heeft het hem niet aangerekend. Zijn populariteit steeg zelfs een klein beetje.
Deze verkiezingen lijken verder opnieuw verdriet voor links te gaan opleveren. De Arbeidspartij die in april een historisch dieptepunt van zes zetels bereikte, zal dit waarschijnlijk - met het kleine Gesher erbij - gaan evenaren. Ook de partij van Ehud Barak, die in een onwaarschijnlijke coalitie met het eertijds echt linkse Meretz meedoet, zal vermoedelijk niet heel veel beter gaan eindigen. De truc van Barak om zich tot grote tegenstander van Netanyahu op te werpen is mislukt. Wat geen verrassing is, want Barak is een erkende politieke brokkenmaker. Erger is dat Meretz zich in dit avontuur heeft laten meelokken. Meretz was de enige joodse partij die nog tegen de bezetting ageerde. En het is werkelijk de vraag wat daar straks nog van over zal zijn.
2 opmerkingen:
Zijn er de afgelopen tijd, of gaan er nog dingen gebeuren die een coalitie met bibi nu wel mogelijk maken? Behalve het provoceren van iran en verspreiden van iran angst, wat nog weinig effect lijkt te hebben, zie ik geen strategie die daartoe moet leiden. Bibi is gee domme man en hij zal de nieuwe verkiezingen niet op goed geluk hebben uitgeschreven, dat maakt de komende dagen nog zorgwekkender.
Anoniem,
Er is intussen één verandering opgetreden: Otzma Yehudit, Joodse Kracht, een volstrekt racistische partij die alle Palestijnen eruit wil gooien, is volgens de peilingen de kiesdrempel gepasseerd. Dat betekent vier zetels, die kunnen worden opgeteld bij het totaal van Netanyahu. Hij zit nu op om en nabij de 60 zetels. Dus het hangt erom.
Een reactie posten