dinsdag 24 september 2019

Israel sloopt vier Palestijnse huizen, een paardenstal en een schuur

Sloop in Awarta. (Foto via Twitter)

Updated. Israelische slopers vergezeld van het leger hebben woensdag in de Palestijnse plaat Doura ((ten zuiden van Hebron) een huis van twee verdiepingen in aanbouw omvergehaald. Beide vediepingen omspanden 250 vierkante meter.
Een dag eerder, dinsdag, vernielden Israelische slopers samen met het leger in het Palestijnse dorp Awarta (ten zuiden van Nablus) drie huizen in aanbouw. De reden was dat de bouw plaatsvond zonder vergunningen. En die waren er niet omdat Israel gewoonlijk geen vergunningen aan Palestijnen verleent.
In de wijk at-Tur, grenzend  aan de Olijfberg in het door Israel geannexeerde Oost-Jeruzalem, werd eveneens een huis met de grond gelijk gemaakt. Het was eigendom van Issa Khalil en diens broer. De eigenaar en zijn broer werden tijdens de gebeurtenis stevig in elkaar geslagen door de politie en daarna meegenomen, zo meldden ooggetuigen. Er deed trouwens ook een video van de kloppartij de ronde op Twitter. Haaretz, dat de video ook vertoont,  meldde dat aan de sloop, op last van het Joods Nationaal Fonds, een juridische strijd van 30 jaar voorafgegaan was.
De basis daarvan was, dat de oorspronkelijke eigenaar door het JNF was aangemerkt als een ''absentee'', iemand die tijdens de stichting van Israel in een vijandelijk Arabisch land verbleef. Dat mislukte, omdat kon worden aangetoond dat deze eigenaar altijd in Jeruzalem had gewoond en daar ook was overleden. Vervolgens probeerde het JNF het met zijn erfgenamen, de twee broers. Beiden zouden 'absentees' zijn geweest. Dat accepteerde de rechter in Jeruzalem uiteindelijk. Een familie van 18 personen met een vijftal kleine kinderen is  nu dakloos. De beide broers werden weer in vrijheid gesteld, maar moesten zich in een ziekenhuis onder behandeling stellen.
In Wadi al-Hilweh in Silwan (ook een deel van het geannexeerde Oost-Jeruzalem) werd een paardenstal gesloopt die toebehoorde aan Na'im Roweidi. Roweidi's paarden hebben nu geen onderdak meer, ook is er geen plek meer om het voeder op te slaan. In Deir Ballout, bij Salfit in het midden van de Westoever, werd een schuur en een gebouwtje voor gebruik door boeren gesloopt.  In Ras al-Ahmar, een Bedoeïenendorpje in het noorden van de Jordaanvallei werd een auto in beslag genomen. Het in beslag nemen van auto's of landbouwwerktuigen komt daar vrij regelmatig voor. De Israeli's geven meestal geen uitleg waarom en op grond van wat dat gebeurt.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...