maandag 2 september 2019

Netanyahu pleit voor annexatie nederzettingen en valt de pers aan

Israels premier Benjamin Netanyahu heeft zondag geprobeerd zijn campagne voor de verkiezingen van 17 september een stevige impuls te geven door te verschijnen in de nederzetting Elkana bij de opening van het nieuwe schooljaar en daar een pleidooi te houden voor het het uitbreiden van de Israelische soevereiniteit tot alle nederzettingen in bezet gebied.  Het was overigens niet de eerste keer dat Netanyahu daarvoor pleitte. Hij deed dat ook al in de campagne voor de vorige verkiezingen van april (die nu over gedaan worden). 
"Met Gods hulp zullen we de joodse soevereiniteit uitbreiden tot alle nederzettingen als onderdeel van het bijbelse land van Israel, als deel van de staat Israel,'' zei Netanyahu in zijn toespraak. "Dit is ons land. We zullen nog een Elkana bouwen, en nog een Elkana en nog een Elkana. We zullen niemand (geen enkele nederzetting, AbuP) dwingen te verhuizen.''
Zijn opmerking lokten verontwaardigd commentaar uit van de Palestijnse Autoriteit, en van politici van de Israelische oppositie. Tijdens  de campagne voor de verkiezingen van april was Netanyahu nog iets duidelijker. Hij zei toen dat hij geen onderscheid wilde maken tussen  blokken van nederzettingen en geïsoleerde nederzettingen. ''Want elke nederzetting is Israelisch en ik zal ze niet overdragen aan Palestijnse soevereiniteit''.
De Israelsiceh premiert deed dit weekeinde overigens ook een nieuwe felle aanval op de pers, die hij er al vaker van heeft beschuldigd tegen hem samen te zweren. Ditmaal riep hij op zijn Facebookpagina op om Israels tv-kanaal 12, één van Israels bekendste, te boycotten. Het had namelijk uitgelekte delen van delen de die hij onderging tijdens de behandeling van de  corruptie-zaaak tegen tegen hem gepubliceerd. In één adem viel hij de journalist Guy Peleg aan die verantwoordelijk was voor de publicaties. Tegen Peleg waren al eerder dreigementen geuit. Hij heeft sinds enige tijd een bodyguard.
Netanyahu viel ook de eigenaars van Kanaaal 12 aan, de Keshet Media Groep.  Hij beschuldigde de groep er ook van ''antisemitische propaganda'' te bedrijven die Israel zwart maakt in het buitenland. De groep heeft de docudrama ''Our boys'' geproduceerd, een serie die gaat over de ontvoering van drie leerlingen van een yeshiva in bezet gebied, die in juni 2014 werden vermoord. Netanyahu's  verwijt sloeg op het feit dat de serie veel aandacht schenkt aan de ontvoering en het levend verbranden van 16-jarige Palestijnse jongen  Mohammed Khdeir, wat daarna gebeurde als represaille voor de moorden op deze drie. 
Netanyahu is overigens nog steeds niet in staat van beschuldiging gesteld voor corruptie. Procureur-generaal Mandelblit heeft aangekondigd dat dit in drie gevallen zou moeten gebeuren. Verwacht wordt dat in oktober zal plaastvinden.
 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...