donderdag 19 september 2019

Gemeente Dortmund weigert toekenning literaire prijs aan auteur die BDS steunt

Kamila Shamsie (website Dortmund)


De Duitse stad Dortmund heeft een beslissing teruggedraaid om een literaire prijs toe te kennen aan de Brits-Pakistaanse auteur Kamila Shamsie. De reden was dat de jury van de prijs, ondanks wat voorwerk, niet op de hoogte was geweest van het feit dat Shamsie de BDS-beweging, dat wil zeggen de boycot van Israel, steunt. 
Dat Shamsie de prijs, de Nelly Sachs-prijs,  genoemd naar een (joodse) dichteres en Nobelprijswinnares, was toegekend, was al op 10 september bekend gemaakt. Maar de jury is op de beslissing teruggekomen. Op haar site maakte Dortmund bekend dat de prijs nu aan niemand zal worden uitgereikt.    
Kamila Shamsie zei dat zij zij had gevraagd of haar reactie op het intrekken tegelijk met de bekendmaking door de gemeente Dortmund prijs bekend mocht worden gemaakt. Maar dat werd geweigerd. Dus volgt die reactie hier, in de (vertaalde) versie zoals ze hem stuurde aan Middle East Eye:

''Bij de zojuist gehouden Israelische verkiezingen maakte Benjamin Netanyahu plannen bekend om, in weerwil van het internationale recht, ongeveer een derde van de Westoever te annexeren. De tegenwerping van zijn politieke tegenstander Benny Gantz hiertegen was dat Netanyahu zijn plan had gestolen. Dit volgde kort nadat twee Palestijnse tieners waren gedood door Israelische strijdkrachten - wat scherp werd veroordeeld door  de Speciale Coördinator voor het Vredeproces in het Midden-Oosten van de Verenigde Naties.
In die politieke context heeft de jury van de Nelly Sachs-prijs besloten om de prijs alsnog niet aan mij te verlenen op grond van het feit dat ik een niet-gewelddadige campagne steun om druk uit te oefenen op de Israelische regering.
Het vervult me met diepe droefheid dat een jury buigt voor druk en een prijstoekenning terugtrekt aan een schrijver die haar geweten en de vrijheid van meningsuiting laat spreken. En het is een schandaal dat de BDS-beweging (gevormd naar de boycot van Zuid-Afrika) die actie voert tegen de discriminatie en het geweld van de Israelische regering jegens de Palestijnen, wordt gezien als iets dat onrechtvaardig en beschamend zou zijn.''
Ik sluit me daarbij aan. Het is een ernstige schending van de vrijheid van meningsuiting. Het is een schandaal. 

Geen opmerkingen:

VS doet niet mee met Israelische aanval op Iran, Israel mobiliseert 2 divisies voor Rafah

Het Israelische oorlogskabinet vergadert (Isr. regeringsvoorlichtingsdienst)  President Biden heeft de Israelische premier Netanyahu verteld...