maandag 23 september 2019

Israel verhindert beslissende match in Palestijnse voetbalcompetitie

Voetbal in Gaza (Foto Shehab News)

Een Israelisch gerechtshof heeft maandag de beslissing van de staat overeind gehouden om geen pasjes te geven aan een groot aantal spelers van de voetbalclub Khadamat Rafah uit Gaza. De club is winnaar van de competitie in Gaza en zou moeten spelen tegen de uitblinker van de Westoever, de voetbalclub Balata in het gelijknamige vluchtelingenkamp bij Nablus. De match was al twee maanden uitgesteld, wegens Israels weigering om pasjes voor een doortocht te verlenen. De winnaar van deze competitie zou later dit jaar deelnemen aan wedstrijden van de Aziatische Championsleage. Dat gaat dus nu definitief niet door. Tenzij de Palestijnse voetbalbond  een oplossing verzint.
De Israelische Shin Bet (Veiligheidsdienst) gaf -- het zal eens niet - ''veiligheidsredenen'' op als reden voor de weigering. Volgens de Shin Bet zou een aantal spelers in verband gebracht kunnen worden met ''terroristische activiteiten''. Een woordvoerder van Khadamat Rafah wees dat van de hand en zei dat geen enkel lid van het team daarvoor in aanmerking kwam. De Israelische mensenrechtenorganisatie Gisha die de rechtszaak tegen de beslissing van de staat aanhangig had gemaakt, gaf als commentaar dat ''het gemak waarmee de staat iedere keer Palestijnen aanmerkt als een bedreiging voor de veiligheid blijkt iedere keer een daad van volledige willekeur, waarmee in het beste geval volledig voorbij wordt gegaan aan de schade die het veroorzaakt aan het burgerbestaan in het Palestijnse gebied''. Jibril Rajoub, de baas van de Palestijnse Voetbalbond zei dat ook dit feit onder de aandacht van de FIFA zal worden gebracht.
 Match van eenbenige spelers in Gaza (Foto Mondoweiss/Mohammed Assad)

Israel zit het Palestijnse voetbal, en trouwens sport in al zijn facetten,  al jaren op allerlei mogelijke manieren dwars. Dat gebeurt door het stadions te vernielen in Gaza-stad, of door talloze mensen, onder wie voetbal-spelers en andere atleten te verminken door op hun benen te schieten, of door simpelweg te verbieden dat sportmensen vanuit Gaza of de Westoever met elkaar de krachten meten.  Onder meer de carrière van de voetballer van het nationale Palestijnse team, Mohammed Sarsak uit Gaza werd verwoest, omdat hij op grond van een obscuur wetsartikel zonder duidelijke reden lange tijd werd vastgehouden. Ook andere atleten werden overigens vaak zonder reden geweerd.
De Palestijnse voetbalbond, en activisten van BDS, voeren al jaren actie tegen de Israelische praktijken die normale competities verhinderen, maar tot dusver zonder veel resultaat. De FIFA toont zich onverschillig, terwijl ondertussen wel diverse clubs uit - uiteraard volledig illegale - nederzettingen kunnen meespelen in de officiële, door de FIFA gesanctioneerde Israelische competitie.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...