donderdag 1 april 2010

Militaire aanklager: dood demonstrant in Bil'in wordt niet onderzocht

   
Bassam Abu Rahmeh ligt op de grond, getroffen door een traansgasgranaat. Hij zou later overlijden.
 
De Israëlische militaire aanklager heeft bekendgemaakt dat de dood van de Palestijn Bassam Abu Rahmeh uit het dorp Bil'in niet zal worden onderzocht, meldt Haaretz. Abu Rahmeh kwam om tijdens een demonstratie tegen de Muur op 17 april 2009, doordat hij in de borst werd getroffen door een traangasgranaat. Van de gebeurtenis waren drie verschillende video-opnamen. De familie liet die door balllistische experts onderzoeken. Daaruit kwam de conclusie dat de traansgasgranaat in strijd met de voorschriften rechtstreeks op Abu Rahmeh was afgeschoten. De familie en de mensenrechtenorganisatie B'tselem vroegen het leger een vervolging in te stellen. Maar de aanklager laat nu, bijna een jaar later, weten, dat er geen grond voor vervolging is. Zijn conclusie is dat  het slachtoffer ofwel op een hoog punt stond zodat hij in de baan van de granaat stond, ofwel dat de granaat was afgeketst op het scheidingshek zodat de baan was veranderd.
De advocaat van de familie, Michael Sfard,  zei dat de reactie van de aanklager aangeeft dat 'de Goldstone Commissie gelijk had dat we niet kunnen vertrouwen op eigen Israëlisch onderzoek en dat onderzoek onder internationaal toezicht nodig is. Iemand die besluit niet te onderzoeken is iemand die iets te verbergen heeft. Als de moeite en creativiteit die wordt geïnvesteerd in het verhinderen van onderzoek in plaats daarvan werden gericht op het voorkomen van het doden van ongewapende burgers, zou de militaire aanklager niet zijn toevlucht hoeven te nemen tot theorieën die klinken alsof ze zijn ontleend aan een cartoon,' aldus Sfard.

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...