zaterdag 2 oktober 2010

Mitchell bereikt niets met bemiddeling, rechtstreeks vredesoverleg van de baan
De rechtstreekse gesprekken tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit zijn van de baan. Dat mogen we concluderen nadat de speciale Amerikaanse bemiddelaar George Mitchell vrijdag onverrichterzake een ronde van gesprekken afsloot met de Israelische en Palestijnse onderhandelaars, die de tegenstellingen had moeten overbruggen. Ook een laatste bod van president Obama dat van Netanyahu een verlenging van de bouwstop van twee maanden vroeg, in ruil voor een reeks garanties en beloftes van wapenhulp, werd niet opgepakt. ( Het Witte Huis had berichten tegengesproken dat Obama een brief had geschreven aan Netanyahu, maar ging niet zover te ontkennen dat er een aanbod was gedaan)
Het feit dat de gesprekken definitief zijn afgebroken werd zaterdag bevestigd door een woordvoerder van president Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeina, na afloop van een vergadering van de Uitvoerde Raad (het bestuur) van de PLO. Er zullen geen gesprekken gehouden worden terwijl Israel doorgaat nederzettingen te bouwen op land waar de Palestijnen een staat willen,' zei Abu Rudeinah.  
Dat bouwen ging vrijdag inderdaad door. Ma'an News maakte bekend dat in de buurt van Hebron de grond bouwrijp werd gemaakt voor vier nieuwe illegale 'outposts'. IMEMC meldde dat bij Bethlehem, grenzend aan de nederzetting Tekoa bulldozers aan het werk waren om daar een uitbreiding van de nederzetting voor te bereiden En Ma'an meldde weer dat bij de nederzetting Yitzhar, nabij Nablus, eveneens bulldozers aan de slag waren gegaan.

Overigens meldde Ma'an ook dat Mitchell nog niet de regio heeft verlaten en in Doha begonnen is aan een rondreis door de regio om  landen over te halen op een bijeenkomst van de Arabische Liga van maandag alsnog druk op Mahmoud Abbas uit te oefenen om terug te keren naar de onderhandelingen. Na Doha reist Mitchell in ieder geval nog naar Cairo en Amman. De uitkomst van de bijeenkomst van de Liga staat nog niet vast, immers veel leden van de Arabische Liga (en niet alleen Egypte en Jordanië) zijn sterk afhankelijk van Amerikaanse hulp en dus gevoelig voor druk van de VS.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

http://www.vredessite.nl/andernieuws/2010/week40/09-28_expulsion.html

Jose

Abu Pessoptimist zei

Ik ben het niet helemaal een met de weergave van Liebermans speech op de door jou opgegeven site. (Ik heb er overigens ook over bericht, een paar dagen geleden). Hij zei volgens mij zoiets als dat de grenzen opnieuw getrokken moeten worden om bevolkingen uit te wisselen. Maar volgens mij doet het er - op dit moment - niet zo toe wat hij zegt, omdat de buitenlandse politiek toch volledig door Netanyahu wordt gevoerd. L. is zoals wij dat vroeger noemden, minister 'voor spek en bonen'.