zaterdag 9 oktober 2010

Arabische Liga: VS krijgen extra maand om 'vredesbesprekingen' te redden
Ahmed Abul Gheith, minister van Buitenlandse Zaken van Egypte, and Amr Moussa, secretaris generaal van de Arabische Liga.


Het was te verwachten: de Arabische Liga heeft niet besloten om achter de PLO en de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas te gaan staan, die de 'vredesgesprekken' met Israel hadden opgeschort zolang er geen verlenging is van de bouwstop in de bezette gebieden. In plaats daarvan hebben de Arabische ministers van buitenlandse zaken tijdens hun bijeenkomst vrijdag in Sirte (Libië) de VS een extra maand gegeven om alsnog een oplossing te bedenken om de gesprekken te redden.
Al-Jazeera meldde dat de minister verdeeld waren: 'gematigde landen' als Saudi-Arabië, Jordanië en Egypte waren voor dit 'compromis', andere zoals Syrië en Libië waren tegen. In feite is dit de sleutel om te begrijpen hoe het werkt. De 'gematigden zijn erg afhankelijk van Amerika en staan bloot aan sterke Amerikaanse druk. Nadat George Mitchell, de speciale Amerikaanse afgezant, vorige week er niet in was geslaagd de verschillen tussen Israel en de Palestijnen te overbruggen, begon hij in Doha aan een rondreis langs verschillende van deze bondgenoten van de VS - en kennelijk was dat niet te vergeefs.
Ander nieuws vanuit Sirte: Abbas stelde voor dat de PA aan de Amerikanen zal vragen een Palestijnse staat te erkennen innen de grenzen van 1967 als de gesprekken niet doorgaan of zullen mislukken. Een ander voorstel was om in het geval van een mislukking af te treden, want zonder staat had een voortbestaan van de PA immers geen zin. De Arabische ministers gaan ook hierover volgende maand verder praten. .

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit heeft wel niks met de vredesbesprekingen te maken, maar k wil het toch even laten zien
Corrie

http://palsolidarity.org/2010/10/14836/

Abu Pessoptimist zei

ik had het ook gezien. Het is inderdaad een aanrader. Maar kan helaas niet alles op mijn blog zetten.