dinsdag 26 oktober 2010

Parlementariër van Hamas krijgt (opnieuw) administratieve hechtenis opgelegd

Een Israelische militaire rechtbank heeft maandag het lid van het Palestijnse parlement Hatem Qafaish (foto) veroordeeld  tot zes maanden administratieve hechtenis. Hij werd vorige week maandag opgepakt, waarbij zijn huis in Hebron overhoop werd gehaald. Qafaish werd in 2006 in het Palestijnse parlement gekozen als lid van het met Hamas gelieerde Blok voor Verandering en Hervorming. 
Qafaish was al eerder onder administratieve detentie van 7 november 2007 tot zijn vrijlating in 2009. Volgens de organisatie Ad Dameer, een NGO die gevangenen bijstaat, is Qafaish al vijf keer eerder opgepakt en vastgezet. ook was hij in 1992 een van de ruim 400 activisten die toen op bevel van de toenmalige premier Rabin werden gedeporteerd naar Libanon. Na zijn terugkeer naar de Westoever in 1993 legde hij zijn ervaringen vast in een aantal artikelen in het blad Al-Quds. Later probeerde hij ook een boek te schrijven over deze ervaringen, maar het manuscript werd helaas in beslag genomen door personeel van de gevangenis waar hij toen zat. Zijn verkiezing voor het parlement vond overigens plaats nadat hij campagne had gevoerd vanuit een gevangeniscel.

Administratieve detentie is een vorm van detentie waarvoor geen aanklacht en dus ook geen proces is vereist wordt regelmatig gebruikt om Palestijnen vast te zetten. De maatregel die wordt opgelegd voor zes maanden, kan zonder vorm van proces meermalen worden verlengd. Het is nog een erfenis van de tijd dat de Britten het mandaatgebied Palestina bestuurden en administratieve hechtenis gebruikten om onruststokers een tijdje op te bergen. Israel heeft in de loop der tijd duizenden Palestijnen voor kortere of langere tijd vastgezet zonder dat zij, of hun eventuele advocaten, ooit de kans hadden te weten te komen op grond waarvan dat gebeurde.

Geen opmerkingen:

Israel valt Aleppo aan: 42 doden

UPDATED -Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 42 mensen gedood, zo meldt het Syrisch Observa...