vrijdag 1 oktober 2010

'Ze braken een ruit, staken hun hoofden naar binnen en eisten koffie'

 Nog steeds is het onrustig in Silwan, waar een week geleden de Palestijnse vader van vijf kinderen Samer Sarhan werd doodgeschoten door een gewapende wachter van de kolonisten die in de wijk wonen. De onrust komt op dit moment echter vooral van de kant van de grenspolitie die met een grote hoeveelheid manschappen present is in de wijk en een soort terreur uitoefent,  met de kennelijke bedoeling elke vorm van verzet bij voorbaat de kop in te drukken.
Woensdagnacht bestormden zij het huis van de broers van de vermoorde Samer Sarhan. De broers Ali (44) en Ahmed (26) werden gearresteerd, evenals Mohammed Sarhan, een neef. Getuigen zeiden dat alledrie stevig door de politiemacht werden afgerost voordat ze werden meegenomen. Mensen die tussenbeide trachtten te komen werden eveneens geslagen. Er vielen meerdere gewonden, volgens Silwanic, het Silwan Information Centre. (Dit is een informatie kantoor dat door de bewoners is ingericht sinds de organisatie van kolonisten Elad actief is in Silwan, er huizen probeert te verweven en er haar bijbelse park, annex opgravingen aan het exploiteren is).
Een dag eerder werden zeven arrestaties verricht. De politie houdt de wijk nog steeds grotendeels afsgesloten en is - zoals op deze foto's ook te zien is - volop zichtbaar aanwezig. Ze staan afgezien daarvan ook op de daken en misdragen zich daar fors, zoals de journalist Joseph Dana op zijn blog vertelt: 
Recently, I was on the ground and witnessed soldiers urinating and defecating on the roofs of private Palestinian homes, throwing bottles (water and beer) on to Palestinians pedestrians  on the street and breaking windows left and right. From the ground I tweeted:
“Soldiers are trashing roof tops with urine and feces in Silwan. We are cleaning up and putting the waste in front of the settler house”
“The police have no shame at all. They have broken a window now and poked their heads into the house demanding coffee”
“They are also throwing bottles from roofs on to the main streets. The border police are doing this that is”
In het kort vertaald:  ik was er pas en vandaar twitterde ik dat de politie piest en poept op de daken van Palestijnse huizen en flessen water en bier naar voetgangers gooit. Wij (Dana en de zijnen) hebben de boel opgeruimd en de rotzooi voor het huis van de kolonisten gedumpt. De politie schaamt zich nergens voor. Zij  braken een ruit, staken hun hoofden naar binnen en eisten koffie.
Al met al geen fjne situatie, zacht gezegd. Een wachter die een Palestijn vermoordt en vertelt dat hij wel moest schieten, omdat zijn leven in gevaar was, wordt nog dezelfde dag vrijgelaten, hoewel een opname van een (Palestijnse) bewakingscamera duidelijk aangaf dat hij loog (zie hiervoor ook dit blog). En in plaats van de dader te vervolgen of iets te doen aan de hemeltergende situatie dat gewapende 'wachters' samen de de kolonisten een hele wijk van tienduizenden mensen kan terroriseren, zit de politie de slachtoffers op hun nek. Niet alleen door de normale gang van zaken in de wijk onmogelijk te maken omdat de toegangswegen bezet zijn, maar ook letterlijk door zich te misdragen en bovendien ook nog eens de familieleden van de vermoorde Sarhan een pak ransel te geven (Eerder, vorige week, moest trouwens Sarhans vrouw al naar het ziekenhuis worden afgevoerd omdat er traangasgranaten in het huis waren geworpen). Het is schandalig en hemeltergend onrechtvaardig. Dit is Israel dat ooit pretendeerde 'een licht onder de naties' te willen zijn. Het zou zich moeten schamen, net als diegenen die weigeren dit soort dingen te veroordelen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Walgelijk,walgelijk en nog eens walgelijk.
Abu,stuur je dit ook door naar de partijen die in het regeerakkoord de samenwerking met Israël willen versterken?
Israël als enige land genoemd in het akkoord terwijl men praat over het naleven van mensenrechten en vrijheid in de gehele wereld.
Jose

Abu Pessoptimist zei

Doorsturen, nou nee, Jose. Ik geloof niet dat het helpt mensen dingen voor de voeten te gooien die ze niet willen horen. Maar wel geloof ik in het verbreden van de kring van mensen die dit tot zich door laten dringen. Ik zal dus doorgaan met het publiceren van dit en soortgelijke berichten.

Herman zei

Beste Maarten Jan,

Misschien interessant voor je?

http://www.mihai.nl/2010/10/01/bonje-over-banyas/

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...