woensdag 6 oktober 2010

Rabbijnen uit nederzettingen zaaien verwarring met gift van Korans voor verbrande moskee

Rabbijn Menachem Froman houdt, samen met de plaatselijke imam een van de gedoneerde Korans omhoog. Foto Reuters.

Diverse kranten meldden het: een mooi gebaar van een aantal rabbijnen, die de  koppen bijeen staken om iets te doen voor de Palestijnen van het dorpje Beit Fajjar bij Bethlehem. Daar heeft maandagmorgen vroeg een brand gewoed in de moskee. Omdat daarbij ook veel Korans verloren gingen, besloten de rabbijnen langs te komen met een doos nieuwe exemplaren van de Koran. 
De brand was vermoedelijk aangestoken. Inwoners van Beit Fajjar zeggen kolonisten uit de belendende nederzettingen te hebben gezien. De brandstichters lieten  ook leuzen achter op de muren van de moskee. Het was de vierde moskee waar dit jaar op deze manier brand uitbrak. Het Israelische leger doet onderzoek naar de toedracht, zoals het dat ook deed in de vorige drie gevallen. Tot nog toe heeft dat nooit resultaat opgeleverd. 
 De rabbijnen arriveerden met een kleine aanhang in kogelvrije auto's van het Israelische civiele bestuur en onder zware bewaking. Niet helemaal onlogisch, want het ging om rabbijnen uit naburige nederzettingen. Initiatiefnemer Froman is de rabbijn van de nederzetting Tekoa naast Beit Fajjar en leidt ook een beweging 'Eretz shalom', die zegt tot doel te hebben een dialoog te stimuleren tussen kolonisten en hun Palestijnse buren. Andere rabbijnen die meededen waren Shlomo Riskin van de kolonie Efrat, Aharon Lichtenstein van de nederzetting Har Etzion en Shlomo Brin van de Yeshiva uit dezelfde nederzetting.

De rabbijnen veroordeelden de brandstichting en hielden daarna met hun gevolg van een kleine 20 kolonisten een demonstratie op een kruispunt bij het dorp, waarbij ze spandoeken ophielden met teksten als  'Iedereen wil leven in vrede' en 'God is één'.

Tijdens de demonstratie braken schermutselingen uit tussen het leger en jonge Palestijnen die op een afstand werden gehouden. 

 Het leger schoot traangasgranaten op hen af.  
De Palestijnse burgemeester van Beit Fajjar, Nidal Thawabte, zei desgevraagd dat de rabbijnen waren ontvangen 'als mannen van God en niet als kolonisten omdat zij zich niet als kolonisten hadden voorgesteld'. 
(Onderste vier foto's, Ma'an News).

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste,

Je aanhef is niet in lijn met de inhoud en de feiten.
Onnodige stemmingmakerij.

Abu Pessoptimist zei

O ja? Moet ik het uitleggen - het bericht als het ware even vertalen? Het is echt erg eenvoudig - en blijkt ook uit de foto's. De betreffende rabbijnen hebben eerst land gestolen van de Palestijnen. Nu kwamen ze vertellen dat ze daar natuurlijk mee door zullen gaan, maar best met de Palestijnen willen samenleven (en ze ook hun moskeeën gunnen en tegen brandstichting zijn) zolang de Palestijnen niet vervelend doen en wel erkennen dat dit het land van de Joden is. De Palestijnen waren daar niet blij mee. Gek he?