maandag 25 oktober 2010

Israelisch kabinet achter wet die 'duidelijk signaal geeft dat Jeruzalem nooit meer zal worden gedeeld'

Het Israëlische ministeriële comité voor wetgeving heeft zondag een wetsvoorstel goedgekeurd waarin Jeruzalem een nationale voorrangsstatus krijgt op het gebied van huisvesting, werk en onderwijs. Het voorstel, dat was ingediend Uri Ariel (Knessetlid voor de Nationale Unie)gaat nu naar de Knesset voor een stemming in eerste lezing.
De wet houdt in dat de bouwactiviteiten in Jeruzalem voorrang zullen krijgen, ook in de wijken van het bezette Oost-Jeruzalem. Het voorstel kreeg de steun van de ministers Moshe Kahlon( Communicatie), Gilad Erdan (Milieu), Yuli Edelstein (Informatie en Diaspora), Meshulam Nahari, Stas Misezhnikov (Toerisme), Yakov Margi (Religieuze Zaken), Yitzhak Aharonovitch (Interne Veiligheid) en Sofa Landver (Absorbtie).
Ook de ministers  Shalom Simhon (Landbouw) en Isaac Herzog van de Arbeidspartij (Sociale Zaken) plus de Likud ministers Benny Begin and Gideon Sa'ar (Onderwijs) stunden het voorste, ,maar zij vroegen - tevergeefs - een uitsel van dri weken om ook een voorransstatus voor sociale zaken in de wet op te kunnen nemen.
De wet geeft Jeruzalem in dezelfde mate voorrang, ook in financiële zin, als perifere en achtergebleven gebieden. De indieners willen onder meer dat het bouwen in de publieke sfeer in Jeruzalem een impuls geven. Te verwachten valt overigens dat bij de bouwprojecten vooral de aandacht zal uitgaan naar het bouwen in bezet gebied. Bestaande plannen voorzien namelijk vooral in uitbreiding in die wijken, die aan de verkeerde kant van de groene lijn liggen en dus in feite nederzettingen zijn.
Daarnaast zal de de aandacht uitgaan naar werk en onderwijs, met de bedoeling, aldus de indieners, om de demografische balans meer in het voordeel van Joden om te buigen. Volgens minister Khalon is de wet een 'duidelijk signaal dat Jeruzalem nooit meer gedeeld al worden'.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...