maandag 26 maart 2012

Israel breekt met VN-Mensenrechtenraad na besluit nederzettingen te gaan onderzoeken

Israel heeft maandag besloten alle contacten te verbreken met de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, meldt Haaretz. De reden is het besluit van afgelopen week van de Mensenrechtenraad om een internationale commissie in te stellen die de gevolgen moet gaan onderzoeken van Israels nederzettingenbeleid. .
Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Israels ambassadeur in Genève instructies gegeven om  alle contacten onmiddellijk te verbreken. Hij mag zelfs geen telefoongesprekken van mevrouw Pillay meer beantwoorden, zo hoorde de krant van een hoge Israelische functionaris. 
Israel zal ook de onderzoekscommissie van de Mensenrechtenraad de toegang tot Israel en de Westoever ontzeggen om te verhinderen dat daar onderzoek wordt gedaan naar de bouw in de nederzettingen.
De hoge functionaris zei dat 'het secretariaat van de Mensenrechtenraad en Navi Pillay deze gang van zaken veroorzaakt hebben door een internationale onderzoekscommissie in te stellen voor de nederzettingen. We zullen dus niet meer met ze samenwerken en ook niet meer voor de Raad verschijnen'.
The Jerusalem Post meldt dat er nog niet is besloten welke maatregelen. genomen zullen worden tegen de Palestijnse Autoriteit die gezien wordt als de drijvende kracht achter het besluit van de Mensenrechtenraad. Onderminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon zei daarover zondag dat de Palestijnen duidelijk uit waren op een 'Goldstone2', een verwijzing naar het rapport van een commissie onder rechter Richard Goldstone over de Cast Lead invasie in Gaza, dat uiteindelijk (met medewerking van de PA) onder tafel is gewerkt. Toen de PA werd toegelaten tot UNESCO was dat voor Israel reden een tijdje de afdracht van accijnzen en belastingen die het land voor de PA int, tegen te houden. The Jerusalem Post citeerde een hoge functionarissen zie dat er 'ook andere manieren zijn om de  Palestijnen te straffen'. Hij legde dat niet verder uit. Duidelijk is dat Israel vindt dat de PA zich moet gedragen als een gehoorzame ondergeschikte van de Israelische regering. 

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...