maandag 12 maart 2012

Vierde dag van geweld in Gaza: dodental naar 25

Rouwende familieleden omringen één van de gedode Jihad-strijders in Khan Younis. (Reuters/Ibrahim Abu Mustafa).

Updated. Israel heeft maandagmorgen op de vierde dag van geweld in Gaza opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd. Daarbij werden zeven mensen gedood: twee leden van de Islamitische Jihad, een 15-jarige schooljongen, een vader en dochter, en nogmaals twee leden van de Quds Brigades van de Islamitische Jihad. Er vielen bij diverse aanvallen 36 gewonden. De aanvallen volgden Israelische militaire woordvoerders nadat opnieuw raketten in Israel terecht waren gekomen.
Het dodental staat nu op 25  sinds vrijdag, het totaal aantal gewonden sinds die dag ligt op 73, volgens het Palestinian Center for Human Rights PCHR, dat ook meer bijzonderheden geeft over de aard van de verwondingen en de schade.
Een van de doden was Raafat Abu Eid, 24. Hij werd getroffen toen hij in een tuktuk in Khan Younis reed. Twee andere Jihad-militanten werden gewond, evenals een vrouw die toevallig voorbij liep, meldde Ma'an News.  De tweede dode was Hamadah Salman Abu Mutlaq, 24. Hij werd door raketten getroffen bij een moskee in het oosten van Khan Younis. Bij deze aanval raakten drie andere mensen gewond. De derde was de 15-jarige Nayif Shaaban Qarmout, 15, die werd gedood toen hij in Beit Lahiya, Noord-Gaza net vrienden aan het spelen was op en speelplaats bij zijn school. Vijf andere kinderen raakten gewond van wie drie ernstig. Zij werden naar het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad gebracht.
De vierde en vijfde doden waren de 65-jarige Muhammad al-Hasoumi uit Beit Lahiya en zijn 30-jarige dochter Fayza. De zesde en zevende dode van maandag waren Bassam el Ejla en Mohammed Dhaher, beiden twintigers en lid van de Quds Brigades van de Islamitische Jihad.
Woordvoerder Adham Abu Salmiya van de medische diensten in Gaza meldde eerder dat Israelische luchtaanvallen ook twee huizen in het noorden van de strip troffen, waarbij  33 burgers gewond raakten. De toestand van één van hen is kritiek, de meeste anderen werden licht tot matig ernstig gewond. Bij een andere aanval werd een huis getroffen in Gaza-stad, waarbij een 17-jarig meisje en een man gewond raakten. Het merendeel van alle gewonden bij deze aanvallen waren vrouwen en kinderen.De huizen werden totaal verwoest en een aantal naburige huizen werd zwaar beschadigd, .

Gewonde kinderen worden behandeld in het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad. (AFP/Mohamed Abed)

Ismail Haniye, de premier van Gaza, zei dat Egypte 'round the clock' aan het proberen is een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Hamas staat in contact met de Islamitische Jihad en andere partijen die raketten afvuren. De Islamitische Jihad en de Volksverzetscomités (PRC) weigeren echter om de wapens neer te leggen zolang Israel ongestraft kan doorgaan met het doden van Palestijnen in de Strook. 'We weigeren een staakt-het-vuren op Israels voorwaarden en we weigeren een staakt-het-vuren zolang Israel naar goeddunken mensen in Gaza kan blijven doden,'' zei een woordvoerder van de Islamitische Jihad op een persconferentie in Gaza. De PCR zeiden het met dit standpunt eens te zijn.

Mahmoud al-Zahar van Hamas zei wel te verwachten dat er een staakt-het-vuren komt, maar dat de timing ervan van Israel zal afhangen. Hamas zelf is overigens steeds buiten de strijd gebleven. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas gaf zaterdag een verklaring af waarin hij zei dat Hamas Israel verantwoordelijk houdt voor de nieuwe uitbarsting van geweld en beklemtoonde dat Gaza het recht heeft zich te verdedigen. Maar de strijders van de Ezzedine al-Qassem Brigades, de gewapende arm van Hamas, hebben zelf geen raketten afgevuurd.
 Een Palestijnse raket beschadigde deze auto in de Israelische stad Ashdod. (Reuters) 

Twee andere dingen zijn eveneens opmerkelijk: Ten eerste de vooringenomenheid waarvan sommige media blijk geven. Eeen aantal Nederlandse media blijft bijvoorbeeld herhalen dat de Israelische bombardementen begonnen nadat 'projectielen op Israel waren afgevuurd'. De Volkskrant is er één van. De krant zou zich moeten schamen, want zelfs de Israelische kranten meldden dat Israel begon met een targeted killing vanuit de lucht van Zuheir al-Qaissi, de leider van de Volksverzetscomités en diens schoonzoon.
De Israelische media maakten zich weer schuldig aan iets anders. Ze praatten zoals gewoonlijk de militaire woordvoerder na en meldden dat Al-Qaissi betrokken was geweest bij een aanval die verleden jaar in augustus vanuit de Sinai werd gepleegd op weg  nr 12 bij Eilat. Ze meldden ook dat hij nu een soortgelijke aanval aan het voorbereiden was geweest. Het verhaal dat de Volksverzetscomités betrokken waren bij de aanslagen bij Eilat dook verleden jaar ook al op. De  Israeli's voerden als vergelding toen ook een luchtaanval uit op de (toenmalige) leider van de Volksverzetscomités, waarbij zes mensen werden gedood (waaronder een baby van twee). Het  ontketende een situatie die vergelijkbaar was met nu: een regen van raketten op Israel en een week lang Israelische luchtaanvallen op Gaza, waarbij in totaal 31 doden vielen. Achteraf moest het Israelische leger toegeven dat de aanvallers Egyptenaren waren en allemaal uit de Sinai afkomstig waren. Nu duikt het verhaal opnieuw op, maar geen enkele Israelische krant plaatst vraagtekens bij het verhaal.

Het tweede dat opvalt is de vrijwel totale onverschilligheid van het Westen. Afgezien van de rituele - en daarom langzamerhand ondragelijk irritante - uitingen van 'bezorgdheid' van de EU-minister van buitenlandse zaken' Catherine Ashton en VN-gezant Robert Serry,  waren er geen reacties. Behalve van . het Franse ministerie van buitealndse zaken en de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Susan Rice, dan die ....hun solidariteit uitspraken met de bedreigde burgers van Ashdod, Beer Sheba of Ashkelon. En dat teroijl Israel begon. Verbaast ons dat? Nee, het opvallende is dat het niet eigenlijk niet meer verbaast. We zijn er aan gewend dat onze ministers van buitenlandse zaken pas reageren als er Israeli's worden bedreigd of gedood. Als het om Palestijnen gaat beschikt Israel blijkbaar over een soort ongelimiteerde 'licence to kill'.
Ik kan me hier ontzettend over opwinden. Het is ongetwijfeld fout, contraproductief, slecht en dom om raketten op Israel af te vuren en daarmee de  mensen in Zuid-Israel de schuilkelders in te jagen. Maar ik met toegeven dat ik het haast een begrijpelijke reactie ga vinden op de willekeur waarmee Israel om de zoveel tijd weer eens wat Palestijnen afschiet alsof het om konijnen gaat. Bovendien staat het in geen enkele verhouding tot de terreur die Israel nu ad libitum uitoefent in Gaza  en het feit dat het Israel dit proces - om God mag weten wat voor reden - is begonnen, en in de volle wetenschap wat er zou gaan gebeuren.

12 opmerkingen:

klaas van den bergh zei

Als je dit leest begrijp je ook wel waarom zoveel mensen, inclusief de Israelies, zoveel weerzin en wantrouwen hebben tegen de moslims.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2112960/90-students-Iraq-stoned-death-having-Emo-hair-tight-clothes.html?ito=feeds-newsxml

Moslims doden nog dagelijks mensen in hun landen om oneigenlijke redenen en ook zijn moslims in Afrika tot op de dag van vandaag nog de enigen die er slaven op na houden ( bestaande uit ongelovigen vanzelfsprekend).

Abu Pessoptimist zei

Klaas van den Bergh,
Begrijp ik het goed dat u vindt dat Israel zoveel Palestijnen mag doden als het wil, omdat er emo's gedood zijn in Irak? Voorwaar een verrassende conclusie. Vindt u soms ook dat moslims best een goede reden hebben om Westerlingen te wantrouwen en eventueel af te maken omdat Andreas Breivik onlangs enkele tientallen Noren vermoordde?

Mag ik u trouwens aanraden iets betere bronnen te gaan gebruiken dan de Daily Mail? AP (zie http://news.yahoo.com/emo-killings-raise-alarms-iraq-070258712.html ) meldde een dag na de Daily Mail dat het gaat om moorden gepleegd door gangs (vergeet niet dat Irak een buitengewoon vredig en goed-georganiseerd land is sinds de Amerikanen er ten koste van enkele 100-duizenden doden orde op zaken hebben gesteld), dat het waarschijnlijk gaat om 58 mensen (niet 90 dus) en dat ze niet zijn gestenigd, maar dat ze zijn doodgeslagen en dat bij sommigen de hersens zijn ingeslagen met een zware steen. Allemaal ernstig genoeg, daar niet van, maar toch wat feitelijke dan de islam-bashers van de Daily Mail u en mij wilden doen geloven.

Elisabeth zei

Haaretz heeft een heel wat beter stukje over die emo moorden, die veroordeeld zijn door de Iraakse Islamitische leiders overigens...
http://www.haaretz.com/news/middle-east/iraq-militia-stone-14-youths-to-death-for-emo-style-1.417690

klaas van den bergh zei

Begrijp ik het goed dat u vindt dat Israel zoveel Palestijnen mag doden als het wil, omdat er emo's gedood zijn in Irak?

-- Nee. alleen om uw volstrekt eenzijdige en ongenuanceerde haatteksten aan te kaarten, terwijl er in de moslimlanden veel grotere gruwelen plaatsvinden, die het gedrag van Israel grotendeels rechtvaardigen .

De Daily Mail is verder een betrouwbare bron, dus dit poging tot demonisatie is helaas mislukt.

Succes met haatzaaien.

Anoniem zei

Sprak via facebook een vriendin uit Israel . Het is hel op de West Bank en hel in Gaza. Nu de aandacht op Gaza is gericht gaat het geweld door o.a. kolonisten stevig door op de West Bank. Wat een verhalen en wat een ellende.
Klaas van den Bergh, ik heb vreselijk de pest aan geweld, door iedereen en tegen iedereen. Hoe vind je trouwens die militair die in Afghanistan is gaan schieten en 16 doden heeft gemaakt? Amerikaanse militair, waarschijnlijk zeer christelijk. De halve wereld wordt trouwens gebruikt als slaaf, slaaf voor hongerloontjes in NL in tuinen en fabrieken, nu helaas onder het mom van Europese eenwording.Kijk wat er gaande is in Zuid Soedan, hartstikke christelijk maar duizende doden zijn er gevallen door belangstellenden van geld voor vruchtbare grond.
Jose

klaas van den bergh zei

"'He said an estimated 750 gay Iraqis have been killed because of their sexual orientation since 2006."

Het is zelfs nog veel erger dan ik dacht, ditmaals volgens volgens jullie dan wel zeeeeer betrouwbare bron:

http://news.yahoo.com/emo-killings-raise-alarms-iraq-070258712.html%20

Abu Pessoptimist zei

Klaas vdB,
Dat er in islamitische landen dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen is geen nieuws (u kunt er bijvoorbeeld ook mijn Engelse blog even op nalezen). Het lijkt me ook niet echt een bewijs dat ik eenzijdig zou zijn of dat wat Israel doet daardoor te rechtvaardigen valt. (Als Jantje zijn vrouw slaat, wil dat toch niet zeggen dat Pietje dat dus ook best mag doen?)
Dus, als u wilt aantonen dat ik ongenuanceerde 'haatteksten' schrijf zult u toch met iets anders, namelijk met argumenten, aan moeten komen.
Ik ben benieuwd.

klaas van den bergh zei

"" Vindt u soms ook dat moslims best een goede reden hebben om Westerlingen te wantrouwen en eventueel af te maken omdat Andreas Breivik onlangs enkele tientallen Noren vermoordde? "'

-- Nee, wel als Anders Breivik moslims had vermoord om oneigenlijke redenen.

De volstrekte eenzijdigheid van de wandaden zijn het bewijs van het haatzaaien . De grote hoeveelheid criminele daden door moslim bijv ook in Nederland waar de moslims heersen in de criminaliteit . Een nieuw feitje ( zoals er dagelijks nieuwe komen) is dat er weer een paar marokkanen worden gezocht wegens het volstrekt zinloos in elkaar slaanvan een leraar in Amterdam die niets heeft misdaan.zie :

http://www.at5.nl/artikelen/77554/foto-s-verdachten-zware-mishandeling-docent

Voorbeelden dat overal waar moslims zitten , ze problemen en moord en doodslag veroorzaken. Dus ik ben het volledig eens met de proactieve houding van Israel richting de arabieren/moslims.

Anoniem zei

Abu, ik wind me er ook ontzettend over op.
Ik begrijp die klaas van den bergh helemaal niet.
Dus volgens hem mag Israel mensen doden schuldig aan wat dan ook of niet, omdat moslims dat doen?
Staat er niet in de bijbel: Gij zult niet doden en vergeld geen kwaad met kwaad?
Die klaas verwijt je eenzijdige informatie. Voor genuanceerde berichtgeving moet je zeker bij de Nederlandse media zijn? Hier bericht van een Nederlandse vrouw uit Gaza die alles van nabij meemaakt.
http://asecondglance.wordpress.com/2012/03/10/woorden-van-onze-media-met-een-zak-zout/#comment-196

Corrie

Abu Pessoptimist zei

Klaas vdB,
Dapper van u dat u het aandurft de handschoen op te pakken. Maar of u daar verder mee komt??
Ik haalde Breivik (inderdaad Anders en niet Andreas) erbij om aan te geven dat ook niet-moslims wel eens wandaden plegen. De Amerikaanse militair in Afghanistan die José hierboven noemde is een ander voorbeeld. En er zijn er heus wel meer: de invasies in Irak en Afghanistan, Abu Ghraib, Guantanamo Bay.... Maar u ziet alleen dat er bij moslims van alles niet niet deugt. En die zaken die niet deugen rechtvaardigen vervolgens 'Israels proactieve houding' zoals u het wel wat eufemistisch noemt. Kortom het is precies zoals ik u in eerste instantie als reactie al schreef: Israel mag blijkbaar van u zoveel Palestijnen doden als het wil, omdat er emo's gedood worden in Irak (of omdat er leraren in elkaar worden geslagen door Marokkaanse rotjochies in Amsterdam).
Vraag 1: wie is er hier nu eigenlijk eenzijdig of ongenuanceerd? (Om nog maar te zwijgen van andere woorden die ook in gedachten komen).
Vraag 2: waar zijn de bewijzen dat mijn 'haatteksten' onjuistheden bevatten? Daar zou u toch wel mee moeten komen als u wilt aantonen dat het echt haatteksten, dus onjuiste en tendentieuze teksten, zouden zijn.

Anoniem zei

En daarbij vergeet Klaas te vermelden dat er in Israel meisjes en niet joden worden bespuugd, vrouwen en meisjes achter in de bus en vrouwen en meisjes die niet mogen zingen. Dat de extreme gelovigen het leven voor een groot deel gaan bepalen en dat zij straks gelijk aan de extreem gelovige moslims zullen zijn. Als ik het een Marokkaanse vriendin vertel dan schudt zij haar hoofd, waarom mogen zij niet zingen,waarom moeten vrouwen achterin de bus zitten?Maar dan nog, het geweldloze verzet op de west Bank haalt weinig uit, dagelijks arrestaties,traangas, treiterijen en ellende. Schaamteloos om dit goed te keuren, misdadig zelfs.Abu,Han ten Broek(VVD) en Joel Voordewind zijn voor een debat in Adam a.s woensdagavond. In de Crea op uitnogiging van Gate 48
gr. Jose

Sonja zei

Klaas gebruikt de 'hullie' tactiek. Als zijn zoontje bij de buren een voetbal door de ruit schopt, zal hij bijvoorbeeld roepen dat er bij 9/11 nog veel meer ruiten kapot zijn gegaan. In zijn waan pleit dat zijn lieveling vrij. Sterker nog, hij denkt eigenlijk dat niet zijn zoontje die ruit heeft gebroken, maar dat "de moslims" dat hebben gedaan. En weet hij daarmee ook nog eens de discussie te verleggen. Als je in zijn waanideeën meegaat.

Evident is in ieder geval dat meneer of mevrouw Klaas 1,6 miljard mensen haat. Toch best een prestatie voor iemand met zo'n tunnelvisie.

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...