zondag 25 maart 2012

Israelisch hooggerechtshof verwerpt 'compromis' over illegale outpost Migron

De 'illegale outpost' Migron. (Foto Peace Now, april 2011).
  
Het Israelische hooggerechtshof heeft zondag een afspraak tussen de staat en inwoners van de 'illegale outpost' Migron op de Westoever van de hand gewezen. De afspraak hield in dat een eerdere uitspraak van het hooggerechtshof van een jaar geleden, waarbij werd bepaald dat de nederzetting moet worden afgebroken, voorlopig  niet zou hoeven worden uitgevoerd. Dat moet nu alsnog wèl: Migron moet nu vóór 1 augustus zijn ontruimd.
Het hof had in die eerdere uitspraak bepaald dat Migron, een voorpost van de nederzetting Shiloh, nog voor het eind van deze maand, maart 2012, zou moeten worden afgebroken, omdat de voorpost was gebouwd op privé-grond van inwoners van onder meer het Palestijnse dorp Burqah, iets wat de eigenaars hadden kunnen aantonen met papieren die - niet zoals vaak gebeurt door de Israelische autoriteiten als 'vals' van de hand waren gewezen - maar voor de verandering als echt waren erkend. Tegen die eerdere uitspraak van het hooggerechtshof was bezwaar gerezen van onder meer rechtse parlementariërs. Daarop had de staat met de inwoners van Migron afgesproken dat de 50 families die er intussen wonen (het is de grootste van de illegale outposts op de Westoever) de komende drie jaar zouden kunnen blijven waar ze waren, in afwachting van de bouw van nieuwe woningen in een andere nederzetting, namelijk  Kochav Yaakov.
Het hooggerechtshof verwierp dit plan echter zondag. De drie rechters, Asher Grunis, Mirian Naor en Salim Joubran stelden nogmaals dat nederzettingen volgens de regels van de Israelische staat niet op privé land kunnen worden gebouwd. Ook zeiden zij geen reden voor uitstel te zien. De nieuwe datum waarop de nederzetting verdwenen moet zijn, stelden zij nu op 1 augustus.
Linkse NGO's als Yesh Din en Vrede Nu waren blij met de uitspraak. Rechtse parlementariërs lieten echter weten dat zij tegen de uitspraak in actie zullen komen. De Knessetleden Danny Danon (Likud) en Uri Ariel (Nationale Unie) deden een oproep op hun collega's in het parlement om nu akkoord te gaan met een wet die alle illegale outposts zal legaliseren. Danon zei dat hij van plan is daarvoor een speciale Knessetzitting bijeen te roepen gedurende het reces ter gelenheid van Pesach, het joodse paasfeest, dat begint op 7 april.

1 opmerking:

ben zei

Vandaag een navenant artikel in Haaretz. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/migron-case-only-reveals-tip-of-israel-s-occupation-iceberg-1.420684
Het eindigt als volgt:

But Migron is just the tip of the iceberg. It is the tip of the iceberg of outposts and settlements built on Palestinian land. It is the tip of the iceberg in terms of how the government turns a blind eye or even cooperates with the unauthorized outposts. It is a tip of the iceberg in terms of ignoring High Court rulings.

And it is the tip of the iceberg in terms of how the occupation has corrupted the Israeli regime.

Waarvan acte!!

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...