vrijdag 30 maart 2012

Hana Shalabi wordt vrijgelaten en naar Gaza gedeporteerd De Palestijnse hongerstaakster Hana Shalabi (29) wordt vrijgelaten en voor een periode van drie jaar naar Gaza gedeporteerd. Dat is een donderdag laat op de dag afgesproken na overleg tussen de Israeli's en vertegenwoordigers van Sahalabi. In ruil voor de vrijlating geeft Shalabi na 43 dagen haar hongerstaking op.
De Palestijnse vereniging van gevangenen bevestigde de overeenkomst donderdag in een verklaring waarin Shalabi werd geprezen om de manier waarop ze er de aandacht op had gevestigd op Israels politiek ten opzichte van gevangenen. Qadoura Fares van deze vereniging zei: 'wij wijzen deportatie van de hand, maar het is haar beslissing en het is haar leven'.
Jawad Boulos, Shalabi's advocaat, bevestigde de overeenkomst eveneens. Een Israelische woordvoerder zei alleen maar 'vernomen te hebben dat dat soort onderhandelingen gaande waren'.
De Palestijnse minister van gevangenen, Issa Qaraqe zei dat de Palestijns Autoriteit niet in de onderhandelingen betrokken was geweest. Het was de Israelische geheime dienst die Shalabi onder druk had gezet nu haar gezondheidssituatie zo slechts was en ze verzwakt was, zei hij. De PA stond op het standpunt dat Sahalabi onvoorwaardelijk vrijgelaten had moeten worden, zodat ze weer naar huis kon. 'Deportatie,' zei Qaraqe, 'zien wij als een oorlogsmisdaad.' 
Het is, gezien Shalabi's slechte gezondheidstoestand, niet duidelijk wanneer de deportatie zal plaatsvinden

Geen opmerkingen: