vrijdag 9 maart 2012

Israelische luchtaanvallen doden 15 mensen in Gaza, Zuid-Israel bestookt met raketten

 De auto waarin de slachtoffers van de eerste luchtaanval zaten. (Ma'an)

Verschillende malen updated, zie hieronder 
 Israel heeft met een door een drone afgevuurde raket vrijdag twee mensen in Gaza gedood. De twee waren de secretaris generaal van de Volksverzetscomités, Zuhair Qaisi, en Mahmoud Hanani, een inwoner van Nablus die vier jaar geleden uit gevangenschap was vrijgelaten en naar Gaza was verbannen. 
Zij zaten in een auto in Deir al-Hawa.  
Het Israelische leger bevestigde de aanval en zei dat de mannen een aanval hadden gepland die de komende dagen vanuit de Sinai zou worden uitgevoerd. Israel is 'niet uit op een escalatie in de regio,' aldus de verklaring, 'maar is wel vastbesloten de inwoners van Israel te beschermen. Het zal vastberaden en met kracht elke poging beantwoorden om terroristische aanslagen uit te voeren.'

Israel heeft een aantal maanden geleden ook al eens zes leden van de Volksverzetscomités (PRC), onder wie de toenmalige secretaris-generaal en een tweejarige baby, naar de andere wereld gebombardeerd omdat zij verantwoordelijk zouden zijn geweest voor een aanslag bij Eilat vanuit Egypte. Later gaf Israel toe dat de Volksverzetscomités er niets mee te maken hadden.
De Nasser Salah Ad-Din Brigades, de gewapende arm van de  PRC, zei in een verklaring dat zij op de moord zal reageren met 'een reactie als een aardbeving. Door Abu Ibrahim (al-Qaisi) als doelwit te kiezen heeft de van de deuren van de hel geopend en de wraak voor al onze martelaren en het antwoord zal eenzelfde omvang hebben als deze smerige misdaad'.

Update 1
De aanval van Israel werd vrijwel onmiddellijk gevolgd door het afvuren van een 13-tal raketten op Israel. De gewapende arm van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina, de Aqsa brigades van Fatah, en de gewapende arm van de Volksverzetscomités, eisten daarvoor allemaal de verantwoording op. Israel beantwoordde de raketbeschietingen met een nieuwe luchtaanval. Daarbij werden Obeid al-Gharabli en Muhammad Harara gedood. Beiden waren lid van de Quds Brigade, de gewapende arm van de Islamitische Jihad.
Het lichaam van Zuhair al-Qaisi wordt weggedragen.

Update 2, 3, 4,5,6,7, etc.
 Het dodental in Gaza als gevolg van Israelische luchtaanvallen is vrijdagnacht/zaterdagochtend en -middag  opgelopen tot vijftien. Er vielen zeker 26 gewonden, waaronder vier leden van één familie in de Yarmouk Straat in Gaza-stad. Vijf gewonden zijn levensgevaarlijk gewond. Een zevenjarig jongetje is hersendood binnengebracht in het Shifa-ziekenhiis in Gaz-stad.
Dodelijke slachtoffers waren Hazem Qreiqe en  Shadi Seiqali, die werden gedood in de buurt van Gaza Stad. Vervolgens werden Fayeq Sa'ad, Mo'tasem Hajjaj en Ahmed Hajjaj getroffen toen zij in de buurt liepen van het parlementsgebouw in de wijk Shujaiyyah van Gaza-stad. Muhammad al-Ghamry werden geraakt door een raket in Deir Balah. Twee andere slachtoffers, Mahmoud Nejem en Mohamed Al Maghari, vielen bij een aanval in Beit Lahiye. Al deze doden zouden lid zijn geweest van de Islamitische Jihad. De organisatie zei in een verklaring dat zij tien mensen verloor. Ook meldde zij zaterdagchotend dat zij 41 Grad raketten, 20 zelfgemaakte raketten, zes mortiergranaten en drie 107-mm raketten op Israel had afgevuurd. Onbekend is hoeveel projectielen daar later zaterdag nog bij zijn gekomen.
 Zaterdagochtend vielen opnieuw slachtoffers: Mansour Abu Nusaira and Hussein Hamad werden in Khan Younis van hun motor geschoten.Zaterdagmiddag liep het dodental op tot 15 door de dood van Nahdi Abu Shahweesh in Rafah.
Haaretz meldde dat er meer dan 60 raketten op Zuid-Israel neerkwamen. (Het leger gaf later op de dag een aantal van meer dan 90). In Israel raakten acht mensen gewond van wie één ernstig. Drie van de lichtgewonden waren Thaise gastarbeiders. Het raketonderscheppingssysteem Iron Dome 'ving' een 25-tal raketten die gericht waren op Ashdod, Ashkelon, and Be'er Sheva, meldde Haaretz midden op de dag. 

1 opmerking:

Sonja zei

Over de Israëlische projectielen op Gaza, Half the story: What @IDFSpokesperson leaves out about #Gaza
(weer eens wat anders...)

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...