vrijdag 9 maart 2012

Een Purim-grap en een echt gat in de grond in Silwan

Gat in de grond in Silwan.

Ik heb wel eens op dit blog gemeld dat ik pretendeer dat de feiten die ik breng juist zijn. Daarop was recent één uitzondering: het bericht op 29 februari dat de PVV van Geert Wilders het idee van een Polenmeldpunt had overgenomen van Israel, waar kolonisten in de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem  overwogen een meldpunt voor de overlast van Palestijnen te openen. 
Dit nu was een Purim-grap. Purim is een soort 'joods carnaval' met verkleed- en slemppartijen. Het feest viel dit jaar op 8 maart van de christelijke kalender. Purim gaat gepaard aan een traditie die honderden jaren teruggaat om Purim-grappen te bedenken, verhalen waarmee men elkaar voor de gek houdt. In het 18e eeuwse Amsterdam was er zelfs een man die - onder meer met het uitgeven van Purim-krantjes - zo beroemd is geworden dat we zijn naam (of:beter zijn pseudoniem) nu nog kennen: Shloime Duikelaar die in de Nederlandse taal voortleeft als een uitdrukking: slome duikelaar. 

De Purim-grap die ik bracht was bedacht door Een Ander Joods Geluid. Ik was ervan op de hoogte dat het een grap was en ik vond hem wel aardig omdat hij de zaken op hun kop zette. Natuurlijk wordt er door de kolonisten in Jeruzalem helemaal niet gedacht over een meldpunt voor overlast door Palestijnen. Dat is  niet nodig, want de politie is altijd op hun hand. Palestijnen daarentegen kunnen klagen wat ze willen over overlast van de kolonisten zonder dat ook maar iets aan wordt gedaan.
 Voor wie dat niet gelooft hier een kleine illustratie. De foto boven dit stukje toont een gat dat een paar dagen gelden spontaan optrad in de grond in Silwan, vlakbij de moskee. Het was niet voor het eerst dat dat gebeurde. Twee maanden geleden gebeurde hetzelfde op een andere plek in Silwan. En twee jaar geleden gebeurde het op precies dezelfde plek. De reden? De opgravingen die de kolonisten organisatie Elad uitvoert in wat de 'Stad van David' wordt genoemd. Die opgravingen hebben al voor een hele reeks aan instortingen gezorgd en schade aan huizen en wegen veroorzaakt. Ernstige persoonlijke ongelukken zijn er nog niet geweest, maar de situatie lijkt gevaarlijk genoeg. De gemeente Jeruzalem, die al meerdere keren te hulp is geroepen, houdt zich echter afzijdig en roept, steeds als de gaten zijn gedicht en de schade gerepareerd, dat het het gevaar nu is geweken. Het wachten is blijkbaar op een grote ramp.


P.S. de Purimgrap werd overgenomen door de site Krapuul. Hier op dit blog waren de nodige commentaren. De enige die nattigheid voelde was volgens mij Likoed Nederland (leuk om te kunnen constateren dat ze daar ook eens een keer gelijk hebben).

3 opmerkingen:

Jacques zei

EAJG heeft Likud maar ook ondergetekende inderdaad bij de neus genomen!

EAJG schrijft: "Het meldpunt voor Palestijnse overlast in Oost-Jeruzalem, waar het meldpunt voor Oost-Europese overlast op zou zijn gebaseerd, bestaat niet. Niet zo gek als je kijkt naar de datum waarop het bericht bekend werd: enkele dagen voor Purim...”

Het meldpunt bestaat niet, en de situatie in Oost-Jeruzalem is veeleer omgekeerd. Niet de Palestijnen maar de Israëlische overheid en joodse kolonisten aldaar zorgen voor overlast. Wie meer wil meer weten onder andere over wat Palestijnen in Oost-Jeruzalem moeten verduren neme een kijkje op de website van de Sheikh Jarrah Solidarity Movement: http://www.en.justjlm.org/, bijv. http://www.en.justjlm.org/674

jvdheuvel zei

Wij hebben dit overgenomen zoals we zo vaak dingen van deze site overnemen. Meestal kijk ik alleen of het onderwerp "iets voor ons is" en dan neem ik het blind over zonder te kijken wat er verder in staat. Dit komt doordat ik een rotsvast vertrouwen heb in alles wat op deze site verschijnt.

Abu Pessoptimist zei

@jvdheuvel,
Dat is een groot compliment, dank daarvoor. Ik zal mijn best blijven doen dat vertrouwen niet te beschamen. Maar wees gewaarschuwd rond Purim, dan kan - ik zeg met nadruk: kán - er wel eens een uitzondering gemaakt worden. Het feest valt gewoonlijk eind februari/begin maart.

Mohammed Rabbae: 'De conscience juive is uiteindelijk sterker dan F-16's of raketten'

(Interview uit 2009 ten tijde van de eerste Gaza-oorlog. Herdrukt uit Kol Mokum bij het afscheid van een kameraad, 1941 - 2022)   Bij het sl...