donderdag 1 maart 2012

Boosheid bij rechts in Israel om opperrechter die het volkslied niet wilde zingen

Er is een relletje losgebarsten rond de enige Arabische rechter in het Israelische hooggerechtshof,  rechter Salim Joubran. Bij het afscheid van de president van het hof Dorit Beinisch, woensdag, deed Joubran niet mee met het zingen van het volkslied, Hatikva. Dat leidde tot boosheid bij rechtse Israeli's. Zelfs werd om Joubrans ontslag gevraagd.
Rechter Joubran
Het Knessetlid van de Nationale Unie, Michael Ben Ari, zei dat hij  van plan is nu een wet in te dienen, een Joubran-wet, waarbij een rechter die geen dienst heeft gedaan in het leger of vervangende dienst, geen lid van het hooggerechtshof kan worden. Zo'n wet zou effectief Arabieren van de functie uitsluiten, met uitzondering van de Druzen en een deel van de Bedoeïnengemeenschap
David Rotem (Yisrael Beitenu) , die voorzitter is van de Knessetcommissie van Justitie, grondwet en wetgeving, zei dat hij minister Yaakov Neeman van justitie zal vragen Joubran te ontslaan. Moshe Feiglin van de rechtervleugel van de Likud, zei dat Joubran zijn Israelische identiteitskaart zou moeten inleveren en in plaats daarvan de status van inwoner zou moeten krijgen.
Intussen is het niet moeilijk te raden waarom Joubran wat moeite heeft met het Israelische volkslied. Hij is zeker niet de enige Palestijnse burger van Israel die het niet over zijn hart zal kunnen verkrijgen mee te zingen. De de de tekst gaat namelijk heel expliciet over het 'verlangen van de Joodse ziel naar Zion' en de hoop (Hatikva) om 'na 2000 jaar weer vrij te zijn in ons land'.
Het aftreden van president Beinisch van het hooggerechtshof was overigens een feestje voor  Israelisch rechts. Beinisch werd als progressief - door sommigen zelfs als controversieel - beschouwd en zij wordt opgevolgd door Dov Grunis, die veel meer sympathie heeft voor rechts. Tegelijkertijd is ook een aantal andere als gematigd progressieve rechters van het hof, die met pensioen zijn gegaan, opgevolgd door conservatievere collega's. Een van hen, Noam Sohlberg, is zelfs de eerste kolonist die lid wordt van het hooggerechtshof.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...