zaterdag 17 maart 2012

Israel eist ontslag VN-employee wegens 'verspreiden valse informatie'

Het laatste treffen tussen Israel en Gaza van de afgelopen week dreigt alsnog een extra slachtoffer te maken, zij het in overdrachtelijke zin. De Israelische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ron Prosor, heeft om het ontslag gevraagd van een Palestijnse werkneemster  van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA). Prosor deed dat in een brief aan VN-onder-secretaris-generaal voor Humanitaire zaken Valerie Amos meldt de Jerusalem Post.
Het verzoek betreft Khulood Badawi, coordinator media en publiciteit van Ocha. De reden voor Prosors verzoek betreft het feit dat Badawi tijdens de jongste confrontaties in Gaza de hieronder volgende  verwijzing naar een foto rondtwitterde:
een Israelische activist achterhaalde dat de foto waar Badawi naar verwees niet sloeg op de gebeurtenissen van dat moment, maar een foto van het persbureau Reuters uit 2006 was (het zou zelfs gaan om een meisje dat van een schommel was gevallen, al gebeurde dat dan tijdens een andere bloedige aanval van Israel in Gaza in dat jaar).
Nu was dat inderdaad niet handig van Khulood Badawi, ook al zette ze er niet expliciet bij dat het een foto van dat moment was en ook al deed ze het niet in haar hoedanigheid als werknemer van Ocha, maar onder haar eigen naam. Israelische hasbaristen loeren nu eenmaal voortdurend op gelegenheden om mensenrechtenorganisaties, activisten en critici zwart te maken en  het zwijgen op te leggen. Daarbij worden weinig middelen geschuwd en ze zijn in staat om heel wat in beweging te zetten. (In dit geval stortten horden rechtse twitteraars en bloggers, en hasbara-instellingen van Honest Reporting tot Commentary magazine in de VS zich op het verhaal). Badawi, een Israelische Palestijnse die in Haifa heeft gestudeerd, voor onder meer de Vereniging voor de Burgerrechten (ACRI) heeft gewerkt en activiste van Ta'ayush was, had dat kunnen weten.
Khulood Badawi
 Dat neemt echter niet weg dat de actie van Prosor en alle opwinding van de hasbara-legioniairs weer eens op pijnlijke wijze de hypocrisie en dubbele moraal duidelijk maakt waar het hasbara-legioen aan lijdt. Want wat deden de hooggeachte voorlichters van het Israelische leger tijdens de laatste Gaza-gebeurtensisen? Overste Avital Leibovich twitterde een video rond van een lanceerinrichting van de Islamitische Jihad die was gemaakt in november 2011. Woordvoerder Ofir Gendelman twitterde een drie jaar oude foto rond van een vrouw die met haar kinderen dekking zoekt tegen een rakettenregen.  En op de site van de IDF stond een video met geluid van inslaande raketten die eveneens van ouder datum was. En dan hebben we het nog niet gehad over de door de legervoorlichting vervalste foto's van wapens ten tijde van de Israelische overval op de Freedom Flotilla en dito video's (kompleet met opmerkingen van Turkse opvarenden als 'Go back to Auschwitz'' die later waren toegevoegd) of de fake video, gepromoot door de overheids persdienst  van een homo die door de Free Flotilla beweging zou zijn gediscrimineerd) of de talloze andere opzettelijke leugens die kunnen worden toegevoegd aan deze lijst.
Prosor zei in zijn brief dat het ging om een OCHA employee ''belast met informatie die rechtstreeks betrokken was bij het verspreiden van misleidende informatie. Als het gedrag van een employee van zo grof afwijkt van de verantwoordelijkheid van de organisatie om onpartijdig te blijven, brokkelt de integriteit van de hele organisatie af. De geloofwaardigheid van OCHA wordt al ernstig in twijfel getrokken door het Israelische publiek. Dat is de reden  dat onmiddellijk actie moet worden ondernomen in dit geval.''
Hypocrieter kan haast niet. Laat Prosor eerst eens naar de opzettelijke leugens en vervalsingen van de eigen Israelische diensten gaan kijken voordat hij zo hoog van de toren blaast over een ongelukkige tweet.  

3 opmerkingen:

Kafir Harby zei

Fooking idiots.

Anoniem zei

Gert zei,

He Maarten,

Op "keizer en kleren" staat er ook een stuk over.
Ja deze site heeft een wat andere "achtergrond" dan jij, maar is zeker niet zo plat als sommige andere in dit "genre".
http://www.islamofobie.nl/index.php/blog/meer/nederland_via_VN_tegen_israel/

Zelf vind ik, dat door Israël gemaakte misleidingen,
geen reden mag zijn deze vrouw niet te berispen.
Daarover zijn we het eens toch ?

Anders komen we toch een beetje terug op kleuterschool niveau.
Maar hij deed het ook....
En ken jij een conflict waar niet regelmatig met dubbele maten word gemeten ?

Het is juist belangrijk om integer te blijven, ondanks dat je tegenstander dat niet altijd is.
Ja ik weet het,dat kan best moeilijk zijn.

En Kafir Harby kun je een normale reactie geven met uitleg hiervan of kun je alleen maar schelden,
asjeblieft zeg.
Verbaas me erover dat die reactie door is gelaten.

Abu Pessoptimist zei

Gert, Keizers en Kleren heeft inderdaad wel een enigszins ''andere achtergrond''. Daar zul je niet gauw iets aantreffen over de vervalsingen en leugens die Israel zelf verspreidt. Ik lees dat soort misselijkmakende sites liever niet (let op de gretigheid waarmee ze zich op Badawi storten en meteen ook van de gelegenheid gebruikmaken om ook OCHA nog even af te kraken).
Ik weet niet wat Khulood Badawi bewoog toen ze die foto twitterde. Misschien maakte ze een fout, misschien bedoelde ze dat bloedende meisje als symbool voor het bloeden van Gaza (let wel: ze zette er niet bij dat de foto actueel was). Het staat in ieder geval niet vast dat ze de foto rondstuurde om te misleiden (zoals wel het geval was bij de door mij genoemde ''uitingen'' van de Israelische legervoorlichters). Zo dom lijkt Badawi me niet.
Ik ga er niet over of ze gestraft dient te worden, dat is aan OCHA. Israel wil dat ze wordt ontslagen, hij vindt dat ze moet worden berispt. Als het aan mij lag zou ik daar wel in kunnen meegaan. Maar dan vooral omdat ze zich onvoldoende heeft gerealiseerd dat ze in een glazen huis woont en dat de hasbara- legioenen met stenen in hun hand klaarstaan om zulke gelegenheden als dit aan te grijpen om OCHA zelf aan te vallen.