donderdag 29 maart 2012

Kolonisten in Hebron nemen huis over vlakbij Ibrahimi moskee

Het overgenomen huis dat nu 'Beit haMachpela' Huis van de Machpela (grot) heet. (Ma'an News).

Enkele tientallen kolonisten in Hebron hebben in de nacht van woensdag op donderdag een huis in bezit genomen vlakbij de Ibrahimi moskee, die door de Joden de Grot van Machpela wordt genoemd. Volgens de leider van de groep, Shlomo Levinger, zitten er intussen vijftien families met vrouwen en kinderen in het huis. Volgens Ma'an News namen zij ook huisraad mee.
De kolonisten beweren dat zij het huis legaal hebben gekocht. Maar omdat de Palestijnse Autoriteit lucht van de koop zou hebben gekregen, zouden zij besloten hebben het huis nu 's nachts binnen te dringen voordat de PA bezwaar zou kunnen maken.
 De directeur-generaal van het Rehabilitatie comité voor Hebron, Imad Hamdan zei tegen Palestine News Network PNN dat de claims van de kolonisten vals en illegaal zijn. 'Kolonisten claimen altijd dat ze de eigenaars zijn,' zei hij, 'maar de werkelijke eigenaars hebben geklaagd bij de juridische afdeling van het Rehabilitatie Comité. 'We werken eraan tot de kolonisten uit het huis zijn,' zei hij. 
De politiechef van Hebron, Ramadan Awad, zei dat de kolonisten valse papieren hadden laten zien. De Palestijnse politie had de echte eigenaar ondervraagd om er zeker van te zijn dat het huis niet was verkocht.
De kolonisten, zo meldt Ma'an zouden de naam van de kleinzoon van de eigenaar hebben opgevoerd. Die is identiek aan die van zijn grootvader, de echte eigenaar.
Het Israelische leger zette  onmiddellijk nadat de kolonisten waren binnengedrongen de omgeving af en verklaarde het huis tot 'gesloten militair terrein'. Niemand mocht het huis meer in, et name de Palestijnse eigenaars niet, en de kolonisten mogen voorlopig blijven totdat militaire autoriteiten zich over de echtheid van de transactie hebben uitgesproken. Het leger was overigens slecht te spreken over de timing van de inval, zo vlak voor 'Landdag' als de atmosfeer toch al gespannen is, meldde de site van de rechtse kolonistenzender Arutz. Dezelfde site meldde ook dat rabbijn Dov Lior, de rabbijn van de kolonisten in Hebron en de nederzetting Kiryat Arba, een bezoek aan het huis had gebracht. Hij had de kolonisten gefeliciteerd en verklaard dat de documenten van de koop koop geldig waren. Het ziet er niet goed uit voor de Palestijnse eigenaars.

Geen opmerkingen: