woensdag 14 maart 2012

Zevenjarig kind overlijdt alsnog aan verwondingen van bombardementen op Gaza


 Een van de jongens die op 12 maart gewond werden in Gaza stad.

 Een zeven jaar oude jongen, Baraka Al-Mughrabi, is woensdagmorgen in Gaza overleden aan de gevolgen van verwondingen die hij twee dagen eerder opliep bij een Israelische luchtaanval. Bij deze luchtaanval werd de 15-jarige scholier Nayif Shaaban Qarmout gedood, terwijl vijf andere kinderen die net als hij op weg naar school waren gewond raakten. Baraka was één van de vijf. 
Over deze luchtaanval brak een dispuut uit, omdat Israel ontkende dat het op dat tijdstip een luchtaanval had uitgevoerd. Een correspondent van AFP zei dat er op de plaats waar het gebeurd was geen inslag van een raket te bespeuren was. De AFP-correspondent meende dat Nayif Qarmout een explosief bij zich gehad zou kunnen hebben.  De New York Times nam dat over en vervolgens ook een hele reeks pro-Netanyahu-bloggers als Elder of Ziyyon of Challahu akbar,  die het gebruikten om aan te geven dat de 'Palestijnse Arabieren' weer eens liegen.
Onfrisse discussie, lijkt me. Altijd als er burgerslachtoffers vallen krijgen we dit soort uitwijk- en jokmanoeuvres van de Israelische militaire woordvoerders, die zich trouwens ook dit keer weer niet ontzagen om foto's  en geluidsopnamen uit 2009 (dus van drie jaar terug) rond te twitteren om aan te geven hoe erg de burgerbevolking in Israel ook nu weer te lijden had van de raketten uit Gaza. Eerlijk gezegd lijkt het me onwaarschijnlijk dat 14 of 15-jarige jongens explosieven meenemen naar school. En wat voor explosief dat je bij je draagt veroorzaakt dat je beide benen worden weggeslagen zonder dat er in de omgeving veel schade wordt aangericht als het afgaat? Tijdens de Cast Lead operatie van 2009 waren er legio van dit soort aanvallen vanuit drones waarbij soortgelijke verwondingen werden veroorzaakt door raketten die soms wel en soms  niet veel andere sporen nalieten. Hieronder een van de voorbeelden die ik zo gauw kon vinden:


 De premier van Gaza, Ismail Haniyye, bevestigde gisteren dat er inderdaad sprak is van een staakt-het-vuren en dat Israel daarbij een belofte heeft gegeven dat het de politiek van targeted killings in Gaza zal stoppen. Haniyye vertelde dat bij een ontvangst van deelnemers aan een 'Miles of Smiles' konvooi, dat een dag eerder met hulpgoederen voor Gaza via Egypte de Strook was binnengegaan. In Israel ontkende de man die voor Israel de onderhandelingen had gevoerd, generaal-majoor Amos Gilad van de politieke afdeling van het ministerie van Defensie in Tel Aviv, dat Israel dergelijk beloften had gedaan. Er was niet eer afgesproken dat als de ene partij ophield de ander dat ook zou doen, zei Gilad.
Daarmee is dan de basis weer geledg voor de volgende ronde, lijkt me. Vanmorgen werden trouwens nog wel een paar raketten op Israel afgevuurd, wat weer een nieuwe luchtaanval uitlokte. Er was alleen materiële schade. Geen opmerkingen: