zaterdag 9 juni 2012

Foto's uit Israel en bezet gebied - Activestills

Ik ben al een jaar of wat een fan van het fotografen van het collectief ActiveStills, die het leven in Israel en de bezette gebieden fotograferen. Activestills heeft op dit moment een tentoonstelling in Amsterdam die is georganiseerd door SIVMO en Gate 48. De titel is  WE NEVER FINISHED 1948 - DISPLACEMENT IN ISRAEL / PALESTINE.  De tentoonstelling duurt t/m zondag 1 juli 2012. Plaats: de Melkweg Galerie, Marnixtraat 409/ De tentoonstelling is open van wo t/m zo van 13.00 tot 20.00 (toegang vrij).

Een fotografe van Active Stills die ik in het bijzonder bewonder is de Française Anne Paq. Ter gelegenheid van de expositie in de Melkweg hier een paar foto's van haar:
Gilo, een illegaal in bezet gebied gebouwde wijk (nederzetting) van Jeruzalem, gezien vanaf het dorpje Al-Walajeh.

Omar Hajajlah en zijn familie wandelen over het traject dat de Muur gaat volgen in het dorp Al-Walajah. Ze passeren daarbij het tunneltje in aanbouw dat strak de enige verbinding gaat vormen tussen hun huis en het dorp. Huize Hajajlah zal straks volledig zijn omgeven door de Muur.

Shuhada Street (Martelarenstraat) in Hebron. Ooit was dit de belangrijkste winkelstraat van Al-Khalil, alias Hebron. Al enige jaren is de straat echter afgesloten ten behoeve van de Joodse kolonisten die enclaves bewonen midden in de stad.

Een boer gaat met zijn schapen naar zijn land bij het dorp Jayyous. Daarbij moet hij door deze opening in het Afscheidingshek/de Muur dat zijn huis scheidt van de weidegrond. Het hek is maximaal een uur per dag open. 

De Muur in Baqaa al-Sharqiyya.

De nederzetting Betar Illit, een van de snelst groeiende nederzettingen (nu 40.000 inwoners) op land van de dorpen Husan, Nahalin en Wadi Fukin. Op de voorgrond een deel van Nahalin.   

5 opmerkingen:

Esther zei

De grond voor Gilo werd al voor de Tweede Wereldoorlog gekocht door Dov Yosef en werd 19 jaar door Jordanië bezet. Gilo ligt overigens niet in Oost-Jeruzalem zals zo vaak wordt beweerd. Een blik op googlemaps geeft dit duidelijk aan.

Bovendien, Jabra Hamis, een voormalige burgemeester van Beit Jallah verkocht extra grond aan de joodse bewoners.

Verder, de status van Jerusalem was niet eens onderdeel van de Oslo-akkoorden, maar de zoveelste leugen van Abbas.

En dan kan nog vermeld worden dat land weer terug kwam bij Israël na een defensieve oorlog wn wat betekent dat Israël zonder meer eigenaar is van het gebied.

De woorden illegaal, nederzetting, bezet enz zijn daarom niets meer dan leugens om Israël in een kwaad daglicht te plaatsen.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
als de grond van Gilo voor WO II al Joods was, en de Joden er dus na 1967 rechtens weer bezit van konden nemen, betekent dat automatisch dat de Palestijnen rechten kunnen doen gelden op 94% van de grond in Israel binnen de groene lijn. Die 94% van Israel was namelijk voor WOII allemaal Palestijns bezit.

De burgemeester van Beit Jallah heette Khamis, niet Hamis. Israeli's weten het verschil niet tussen de Arabische cha en kh en schrijven elkaar na. Het is overigens niet zeker dat Khamis grond verkocht aan Joden.

Gilo ligt in Zuidoost-Jeruzalem, over de groene lijn, in het gedeelte dat na 1967 door Israel onwettig werd geannexeerd en aan de gemeente werd toegevoegd.

Als je denkt dat grond die in een defensieve oorlog (of wat voor oorlog dan ook) veroverd wordt, eigendom van de veroveraar wordt, moet je voor de aardigheid resolutie 242 van de Veiligheidsraad eens lezen. De préambule spreekt van 'de ontoelaatbaarheid van de verwerving van gebied doormiddel van oorlog'.

De akkoorden van Oslo spreken wel degelijk van Jeruzalem als een van de onderwerpen waarover overeenstemming moet worden bereikt.

De woorden illegaal, nederzetting, bezet enz. zijn dus allemaal van toepassing. En als het allemaal nog niet geloven wilt, lees dan nog even de uitspraak uit 2004 van het Internationale Hof van Justitie over de Muur, waarin werd vastgesteld dat de Westoever bezet gebied is en waarin de nederzettingen illegaal werden genoemd.

Zo dat was een gratis les. Maar ga toch alsjeblieft zelf ook eens een boek lezen!

Esther zei

"Die 94% van Israel was namelijk voor WOII allemaal Palestijns bezit"

Palestijnen bestaan niet eens. Deze term kwam onder Arafat in de mode. Jouw Palestijnen zijn niets anders dan Arabieren, Egyptenaren enz. Volk uit omringende landen. Het gebied stond onder bestuur van de Ottomanen, die tijdens de oorlogen de foute partij kozen en verloren. Jouw Palestina komt dus ook niet bij Turkije en er zal nooit een staat 'Palestina' komen.
(gratis geschiedenisles)


Natuurlijk ligt Gilo is Oost-Jerusalem als je de kaart verkeert houdt. Bovendien ligt het ruim 1,5 km van de zogenaamde 'groene lijn'. Zelfs op google maps kun je dit zien.

Goed de Oslo Akkoorden lezen want er wordt nergens gesproken over een bouwstop. Het ideetje kwam uit de koker van leugenaar Abbas en was een van de zoveelste eisen om weer te beginnen met 'vredesbesprekingen', waarna de volgende eisen kwamen.
(Zelfs jouw lijfblad Haaretz spreekt van zuid-west Jeruzalem. Gratis aardrijkskundeles.)

Ik heb het over een defensieve oorlog. Dus beter lezen. Daarom heeft Japan de Koerilen niet terug gekregen van Rusland en Finland Oost-Karelië niet (gratis leesles)

Met jouw 'argument' "het is niet zeker dat land verkocht wordt" maak je je er op dezelfde manier van af als je 'Palestijnen'. Wat je niet bevalt wordt weggemoffeld of gewoonweg ontkend.

Al jouw 'argumenten' zijn hierbij weer van tafel.

Abu Pessoptimist zei

Inderdaad een wijze les: hoe de waarheid er volstrekt niet toe doet als je met Israelfanaten te maken hebt. Doei, Esther.

Anoniem zei

Het wordt inderdaad ook wel eens tijd dat de Turken Constantinopel teruggeven aan de christenen, waarom horen we je daar nooit over?

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...