dinsdag 26 juni 2012

Interview Morsi over aanhalen banden met Iran vrijwel zeker een vervalsing

De nieuwe president van Egypte, Mohammed Morsi is nog niet eens ingehuldigd of hij wordt al geconfronteerd met een vervalst interview waarin hij zogenaamd bekendmaakt de banden te willen aanhalen met Iran. Ook  kreeg hij te maken met verdachtmakingen die de griezelige bedoelingen van de Moslim Broederschap duidelijk moeten maken. 
 Het ernstigst is zonder twijfel het 'interview' dat Morsi had met het Iraanse persbureau Fars, waarin hij zei dat hij na 30 jaar de betrekkingen et Iran wil herstellen en waarin hij aankondigde het vredesverdrag met Israel tegen het licht te zullen houden. Het persbureau Reuters en nagenoeg alle kranten (ook de Nederlandse) namen zijn uitspraken over. In Israel werd bezorgdheid geuit. Zo citeerde de Telegraaf de krant Haaretz die een Israelische regeringsfunctionaris aanhaalde: „De wereld heeft ons uitgelachen toen we de Arabische Lente als een islamitische winter omschreven”, zei een regeringsfunctionaris in de krant Haaretz. „Maar nu weet iedereen hoe de situatie is.” Bijzonder alarmerend vindt hij de opmerking van Mursi dat hij goede betrekkingen met Israëls aartsvijand Iran wil.''
Intussen blijkt echter dat dat het interview zo goed al zeker een vervalsing is, zo schrijft Golnaz Esfandiary van Radio Free Europe. De Arabische sectie van de BBC en Al-Arabiya kwamen al direct met ontkenningen van een woordvoerder van Morsi. Het officiële Egyptische persbureau MENA  volgde met een mededeling dat een dergelijk interview nooit had plaatsgehad. Maar het belangrijkst was ongetwijfeld dat het met Fars concurrerende andere Iraanse persbureau IRNA eveneens meldde dat het om een vervalsing ging. IRNA schreef dat de geluidsband die Fars op zijn site had geplaatst duidelijk maakte dat het niet de stem van Morsi was.
Het is overigens niet voor het eerst dat Irna en Fars het met elkaar aan de stok hebben., zo voegt Esfandiary eraan toe. Zij wijt dat aan interne Iraanse tegenstellingen. Irna zit in het kamp van president Ahmadinejad, terwijl Fars meer de lijn van de Pasdaran (Revolutionaire Wachters) volgt.
      
 Een ander voorbeeld, maar nu met de duidelijke bedoeling om Morsi zo zwart mogelijk te maken, werd gesignaleerd door de Christian Science Monitor. Die krant meldde dat de Amerikaanse nieuwszender Fox News zijn rechtse en onbetrouwbare reputatie eer aandeed door op de website Fox Nation een video te presenteren waarin Morsi verklaarde dat 'niet Cairo, Medina of Mekka Egyptes toekomstige hoofdstad zou zijn, maar Jeruzalem zo God het wil. Onze roep zal zijn: Laat miljoenen martelaars naar Jeruzalem marcheren.'
De video in kwestie is echter niet van Morsi, zoals wordt gesuggereerd, maar van een radicale imam, Safwat Hegazi. Morsi had,  meldt de Christian Science Monitor,  al eerder van de uitspraken van Hegazi gedistantieerd. De video is al meer dan een maand oud en in omloop gebracht door Memri, een instelling die het tot haar taak rekent uitwassen in de Arabische wereld als mainstream en normaal te presenteren en die geleid wordt door een gepensioneerde kolonel van de Israelische militaire inlichtingendienst. De versie die op Fox staat is gerecycled via rechtse zionistische bloggers. Het is de versie die hieronder staat.   
 
Campagnes met valse geruchten om Morsi's geloofwaardigheid te ondermijnen en hem in discrediet te brengen waren er overigens ook al een tijdje in Egypte zelf. Vooral het kamp van Morsi's tegenstander bij de verkiezingen, Ahmed Shafiq, was er goed in. Zo was er een hardnekkig gerucht dat Morsi het Suez-kanaal zou willen privatiseren en zou willen leasen aan Qatar. De FJP, de partij van de Broederschap, meldde zelf dingen als een inval bij een christelijke juwelier in Ismailiyya met een auto waarop een verkiezingsposter van Morsi was bevestigd, een duidelijke poging om de vijandige houding van de Moslim Broeders ten opzichte van de christenen te etaleren. Eén van de geruchten haalde zelfs de wereldpers. Dat was het volstrekt absurde nieuws dat het Egyptische parlement een wet zou hebben aangenomen waarbij seks met een overleden echtgenote werd toegestaan tot zes uur na haar dood.

8 opmerkingen:

Esther zei

Necrophilie wordt gesanctioneerd binnen de islam (wat overigens voor alles geldt) Staat in de hadith

http://www.islamweb.net/hadith/display_hbook.php?bk_no=4156&pid=556490&hid=208

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Je verwijst naar een hadith, in het Arabisch (kan jij dat tegenwoordig lezen?), die a) omstreden is en waarvan b) de interpretatie niet vaststaat.(De profeet deed de dode vrouw tijdens de begrafenis zijn shirt om en lag even naast haar in het graf. Maar deed hij het ook met haar?? Volgens al die islamofobe sites zoals Islam Watch, en Frontline Magazine waar dit breed werd uitgemeten (en waar je dit ongetwijfeld vandaan hebt) dus wel. Vieze man die profeet: deed het met jonge meisjes en ook nog necrofiel) Elders zul je er echter niet veel over vinden.
Maar diezelfde 'deskundige' islamofobe lievelingsites van jou waren er dus ook als de kippen bij om schande te spreken van het feit dat het Egyptische parlement, de maglis as shaab, zo'n smerige wet had aangenomen. Terwijl het niets anders dan een gigantische gaffe was. Een gaffe die dus vooral door de mensen waar jij je bij thuis voelt zeer serieus werd genomen en waar ze diepgaande, deskundige beschouwingen aan hebben gewijd. Beschouwingen waarin ze hun kennis van de Islam gebruikten om de verdorvenheid van de Moslim Broederschap toe te lichten, die met deze stap weer eens liet zien wat voor verwerpelijke 'ideologie' zij aanhangt.
En ach, zo diende een kletsverhaal dat bedoeld was om Morsi en de zijnen verdacht te maken, toch nog een goed doel. Het bleek een gimmick waarmee dat zielige clubje islamofoben zichzelf weer eens lelijk te kijk zette met zijn zogenaamde diepgaande kennis van de Islam. Wat een vertoning. En met hen sta jij dus ook lelijk in je chemise, om het maar een beetje in stijl te zeggen.

Trees zei

Morsi wil een vrouw en/of Kopt aanstellen als Vice-president. Ook prettig, de gewoonte om in ieder regeringsgebouw een foto van de president op te hangen, wil hij ook afschaffen.
Ik denk dat hij heel goed beseft in wat voor situatie hij zit, en hoe men zal proberen om hem in diskrediet te brengen.

Zie artikel : http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/26/mohamed-morsi-christian-woman-egypt

Esther zei

Ik weet dat politiek correcten alles wegfilteren en dus kijk ik niet op van je commentaar.
Je geeft immers Israël ook altijd de schuld als er doden vallen, zelfs al worden mensen gedood door toedoen van Aabieren in de Gazastrook want dan draai jij oorzaak en gevolg om.

Trees zei

Esther, er wordt niets weggefilterd, er is jaren lang, onder Mubarak, van alles weggefilterd, daar hij de grote vriend van het westen was. Ik haal hier wat hoop uit, en ik denk niet dat dit erger is als alle christen-fundamentalisten die hier in het westen-USA alles bepalen. EN ja, Israel is de bezetter, dat is gewoon een feit.Trouwens de "Arabieren in Gaza" heten Palestijnen, zoals wij Nederlanders zijn en niet zo maar Europeanen, of weet i k veel wat. Moeilijk om het woord "Palestijn" door je strot te krijgen, he?

Esther zei

"EN ja, Israel is de bezetter, dat is gewoon een feit"

Dit is simpelweg een leugen aangezien Joden al meer dan 3000 jaar in hetzelfde gebied wonen en moslims indringers zijn, net zoals de Turken indringers zijn in het huidige gebied dat Turkije heet. Nog een paar jaar en jij zult Noord-Cyprus als Turks zien.
Wat jij doet is altijd selectief de geschiedenis interpreteren.

Palestijnen bestaan niet als volk, is een verzinsel, zijn Arabieren en overigens nog voor het grootste deel Egyptenaren als je preciezer wilt zijn.

Abu Pessoptimist zei

Esther, vind je het niet een beetje saai worden, steeds diezelfde grammofoonplaat over Palestijnen die niet bestaan en zo? En als jij dan de geschiedenis niet selectief wilt interpreteren en iedereen weer terug wil sturen naar waar ze vandaan zijn gekomen, waarom dan de Joden niet gewoon weer terug naar Irak? Awraham kwam toch uit het Ur der Chaldeeën?

Anoniem zei

indringers dat vind ik echt een mooie vondst. indringen dat is een prachtig synoniem voor het onderwerp oorlog waar geschiedschrijvers zich doorgaans mee bezig houden en hebben gehouden.grenzen is ook zo'n onderwerp, in utopia zijn geen grenzen, en dus ook geen illegalen. Ooit in een vorig leven werkte ik in een orkest in nederland waar ineens de identificatieplicht werd ingevoerd. Werkte je niet mee dan werd je contract niet verlengd. Een stelletje idealisten lieten het zover komen, ik zal ze nooit vergeten. Mens wilden ze zijn, mens die muziek maakt. groet uit Cairo van Daniella