donderdag 28 juni 2012

Aanklager Weinstein beslist: weer geen vervolging voor agenten die Palestijn executeerden

De chef van  het Israelische openbare ministerie, Yehuda Weinstein, heeft besloten om geen vervolging in te stellen tegen twee leden van de grenspolitie die in 2010 de Palestijn Ziad Jilani doodschoten, meldt Ma'an News. Weinstein besloot dat woensdag. Hij volgde ermee in  de voetsporen van zijn voorganger die eerder dezelfde beslissing name 'wegens gebrek aan bewijs'. 
Jilani met zijn Amerikaanse echtgenote Moira
Jilani werd doodgeschoten op 11 juni 2010 op een manier die, zoals ooggetuigen beschreven, neerkwam op een executie. Hij was in Jeruzalem, terugkomend van het gebed in de Aqsa moskee, in een opstootje terecht gekomen en zijn auto werd geraakt  door een steen. Jilani raakte daardoor van de weg en reed drie leden van de grenspolitie aan, die licht gewond raakten. Andere politie-mensen vermoedden een aanslag en openden het vuur. Jilani vluchtte en draaide in paniek een doodlopend straatje in waar familie woonde, gevolgd door twee agenten. Toen hij probeerde uit te stappen werd hij door politieman Shadi Kheir ed-Din in de rug geschoten. Jilani viel neer en Kheir ed-Dins collega Maxim Vinogradov maakte hem vervolgens af met schoten die hij van vlakbij in Jilani's gezicht schoot. De 41-jarige vader van drie dochters overleed in het ziekenhuis.
Vinogradov voerde later ter verdediging aan dat hij Jilani's hand had zien bewegen en dacht dat hij een bom of wapen zou kunnen hebben, hij schoot daarop om Jilani 'buiten gevecht te stellen '. Hoewel Jilani nooit op wapens was onderzocht, zelfs niet nadat hij al dood was, nam Weinstein de lezing van Vinogradov over.
'We kunnen niet zonder een redelijke grond voor twijfel  uitsluiten dat één van de strijders (leden van de politie) op het moment dat de overledene gewond op de grond lag, echt geloofde dat deze nog volledig moest worden uitgeschakeld en nog een gevaar vormde,' aldus Weinstein in een verklaring.
De familie van Jilani, die een herziening van de beslissing van de vorige chef-aanklager had gevraagd en een actie was gestart om steun te krijgen voor haar poging om  alsnog recht  gedaan te krijgen, beraadt zich nu op de volgende te nemen stappen.
Weinstein's beslissing is de jongste aflevering in een drama dat mogelijk nog wel meer afleveringen zal gaan  tellen. Onder meer verslaggeefster Amira Hass van Haaretz heeft uitgebreid over de kwestie bericht en via bloggers is aan het licht gekomen dat agent Vinogradov zich via zijn Facebook pagina's laat kennen als een eerste klas racist. Helaas echter is het hoogste ongebruikelijk dat Israelische politiemannen of militairen wegens het doden of verwonden van Palestijnen ooit voor de rechter komen. Het volstaat in dergelijke gevallen dat zij aanvoeren 'zich bedreigd te hebben gevoeld'.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...