zaterdag 16 juni 2012

Hongerstaker Sarsak houdt vol en ander gemengd Palestijns nieuws

Sarsak
De Palestijnse voetballer Mohammed Sarsak, is vandaag bezig aan zijn 90ste dag hongerstaking. Eerder deze week is Sarsak ertoe overgegaan wel melk te drinken om zijn leven te verlengen. Hij was gewaarschuwd dat hij ieder moment kon overlijden en hij wilde in ieder geval donderdag halen. Dan zou namelijk zijn zaak weer voor de rechter komen.
 Dat is inmiddels gebeurd, maar het is onduidelijk of er iets uitgekomen is. Zijn advocaten tasten in jhet duister en ook de familie van Sarsak wacht nog af of zij toestemming krijgt Mohammed te zien. Dat is sinds 2009 niet gebeurd. 'Ik wil mijn zoon zien voor ik sterf,' had zijn vader woensdag gezegd tegen het persbureau AFP.
Sarsak uit Rafah in de Gazastrook, werd in juli 2009 door Israel bij de grensovergang Erez aangehouden toen hij - met een geldig pasje - op weg was naar de Westoever om deel te gaan nemen aan de training van het Palestijnse nationale elftal. Sindsdien zit hij gevangen in een Israelische gevangenis (wat onwettig is onder het internationale recht). Hij wordt vastgehouden onder een obscure wet over 'íllegale strijders'. Er is nooit een aanklacht tegen hem ingediend of een proces geweest. Sarsak heeft uit protest tegen zijn gevangenhouding sinds 19 maart niets meer gegeten. Zijn gezondheidstoestand is uiterst penibel, maar Israel weigert ondanks verzoeken van onder meer Amnesty International en de mensenrechtenorganisatie Addameer, om hem vrij te laten of hem van een gevangenishospitaal over te brengen naar een echt ziekenhuis.      
Eerder deze week deed Sepp Blatter van de internationale voetbalbond FIFA een beroep op de Israelische voetbalbond IFA om druk uit te oefenen opdat Sarsak wordt vrijgelaten.


Issa Amro
Issa Amro, coördinator van de Palestijnse organisatie 'Jongeren tegen de nederzettingen', is donderdag door de Israeli's tegengehouden op de Allenby Brug naar Jordanië. Amro, die onder meer actie voert in Hebron en daar mee de verantwoordelijk is voor demonstraties om, de hoofdstraat, Shuhada straat, weer voor Palestijnen open te krijgen, werd overgebracht naar Hebron. Daar werd hij urenlang ondervraagd in verband met een actie van vrouwen, afgelopen woensdag in de Shuhada straat. Amro was op weg naar  Italië, waar hij spreekbeurten zou houden en een ontmoetingen zou hebben met leden van het Italiaanse parlement en vertegenwoordigers van diverse gemeenteraden.


 Het 'Theater van de Vrijheid' in Jenin wordt al een tijd lang lastige gevallen door de autoriteiten en heeft te maken met arrestaties op onduidelijke gronden. 
Links Zubeidi, rechts Raee
Het theater vraagt om actie om de invrijheidstelling te bewerkstelligen van
Zakaria Zubeidi, een belangrijke supporter van het theater. Zubeidi werd op 13 mei door de Palestijnse politie aangehouden en overgebracht naar de gevangenis in Jericho. Hij heeft daar niet zijn advocaat, Farid Hawash, mogen ontmoeten, noch heeft hij contact kunnen hebben met zijn familie. Avocaat Hawash heeft hem, nadat hij naar Jericho was gereisd slecht éen minuut kunnen zien, ongeveer net genoeg om hallo te kunnen zeggen. Het voorarrest van Zubeidi is deze week met twee weken verlengd. Zubeidi was ooit de leider van de Al Aqsa Brigades van Fatah in Jenin. In 2006 was hij mede-oprichter van het theater, samen met de  betreurde Julio Mer Khamis, die een jaar geleden werd vermoord.
Behalve Zubeidi is ook de artistieke directeur van het theater, Nabil Al-Raee, opgepakt. Hij werd op 6 juni van zijn bed gelicht door het Israelische leger en zit in de Jamaleh gevangenis in Israel. Zijn detentie werd deze week verlengd met een week. Ook hij mag niet praten met advocaten.Het Theater van de Vrijheid heeft sinds de nog altijd onopgeloste moord op Mer Khamis voortdurend met arrestaties en invallen te maken. Volgens het theater zijn die er echter niet op gericht om de daders van de moord op Mer Khamis te vinden, maar meer bedoeld om het theater, dat een belangrijk cultureel centrum is in Jenin, dwars te zitten.

Daraghmeh
Israel heeft op 15 juni Ayman Daraghmeh uit Tubas (bij Nablus) vrijgelaten. Daraghmeh is lid van het parlementaire blok van Hamas. Hij heeft zes jaar in administratieve detentie gezeten. Nog ruim 20 andere Palestijnse parlementariërs, onder wie parlementsvoorzitter dr Aziz Dweik, zitten vast. De meesten onder administratieve hechtenis.

1 opmerking:

Jaap Hamburger zei

Voor een verdere update: http://www.examiner.com/article/world-opinion-scores-one-negotiations-ongoing-for-footballer-sarsak-s-release?cid=db_articles

Hoe houdt een mens dat vol: 91 dagen niets tot zich nemen? En vooral: hoe sterk moet iemands overtuiging niet zijn, om dat te doen...

Jaap Hamburger