dinsdag 5 juni 2012

Twee foto's

Bijna dood. Op de foto de moeder van Mahmoud al-Sarsak met naast haar het portret van haar hongerstakende zoon.  Mahmoud, 25, is nu in zijn 79ste dag van zijn hongerstaking. Hij heeft intussen de vorige records van Khader Adnan (66 dagen) en Thaer Halahleh en Bilal Diab (76 dagen) achter zich gelaten,  maar wat meer is: de kans dat hij het overleeft is nu nog maar uiterst klein. Eigenlijk verbazend dat hij er zo weinig publiciteit krijgt.
Het verhaal van Sarsak is bekend: hij voetballer en lid van het Palestijnse nationale team. In 2009 kreeg hij een vergunning om via de grensovergang Erez naar Ramallah te reizen om zich bij het team te voegen. Maar die dag van vreugde sloeg om in het tegendeel toen hij werd opgepakt. Sindsdien zit hij vast onder een schimmige Israelische wet op 'illegale strijders' die het kennelijk mogelijk maakt mensen in de gevangenis te zetten zonder vorm van proces. Hij schijnt trouwens de enige te zijn die vastzit op grond van deze wet.   
Behalve Sarsak is ook het leven van Akram Rikhawi in gevaar. Hij is in hongerstaking sinds 12 april tegen het feit dat hij geen speciale behandeling krijgt, ondanks het feit dat hij chronisch aan diverse medische problemen lijdt. Zijn conditie is sowieso slecht.
Misschien kan minister Rosenthal, die vandaag Israel bezoekt met een delegatie zakenlieden om de banden aan te halen, dit probleem even aankaarten met zijn Israelische collega en met premier Netanyahu? Of anders kan Maxim Verhagen die ook mee is erover beginnen? Zal wel niet. Het zou de prettige sfeer maar kunnen verpesten. 


Oogst verbrand. Op de achtergrond de nederzetting Susya in de heuvels van Zuid-Hebron (woonplaats onder meer van tot het jodendom bekeerde christenen uit Dordrecht en Zuid-Afrika). Op de voorgrond een medewerker van de mensenrechtenorganisatie B'tselem die de brandplek bekijkt van één van de plaatsen waar de oogst aan tarwe klaarstond om te worden binnengehaald. In totaal waren er zeven van zulke plekken. De tarwe behoorde aan Jamil Awwad en was zaterdag geoogst. Zondag staken kolonisten uit Susya de oogst aan, nadat ze de Palestijnen hadden weggejaagd. Jamil Awwad waarschuwde de politie, maar die is nooit komen kijken.  
Dit soort kolonistenvandalisme komt vaker voor. Maandagmorgen staken twee kolonisten een veld met koren in brand van het dorp  Shu’ab al-Batem (bij Yatta eveneens in Zuid-Hebron) dat toebehoort aan  Khaled Mousa an-Najjar. Volgens Ma'an News werd Khaled an-Najjar in 2002 ook al eens door een kolonist neergeschoten en ernstig gewond.  

4 opmerkingen:

trees zei

Wat is dit voor goedkope racistische fascistisch haatzaaierij beste Abu met een grote A??

Waar zijn de bewijzen? Ik wil graag plaats , datum en tijd.

En goede bronnen natuurlijk , niet van die goedkope antisemitische krantjes.

Heleen zei

Die trees toch... "racistische,facistische haatzaaierij". Dat mens ziet ze vliegen.

Herman zei

Zo anonieme trees. Goh, die naam komt dus meer voor...

Bronnen zijn in het artikel aangegeven.
Ga eens in de bezette gebieden kijken. Dan zal je met je eigen ogen kunnen zien dat onze Abu Pessoptimist meer dan gelijk heeft met zijn verhaal.

Bekende "hasbara" truuk. Wanneer je geen argumenten meer hebt, ga je het maar op de persoon spelen of op de antisemitische toer gooien.

Verder staat Youtube en bijvoorbeeld de ISM (international Solidarity movement http://palsolidarity.org/) vol met video's of en documentaties. Maar dat zullen ook wel geen goede bronnen zijn volgens jou.

Ik zou jewillen uitnodigen eens te gaan googelen voordat je met zuljke beschuldigingen komt.

Anoniem zei

Ik heb vele sportclubs , radioprogramma's en ministerie van mevr. Edith Schipper gemaild.
Alleen van de VPRO een reactie gekregen, verder heeft iedereen het te druk met de voorbeschouwingen van de spelen en met mevr. Timosjenko.
Geen interesse voor een Palestijnse voetballer,
gr. Jose

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...