maandag 11 juni 2012

'Slachtpartij in Houla was niet het werk van de Syrische regering maar van de rebellen'

Eind mei werd de wereld opgeschrikt door het verhaal van een slachtpartij in het Syrische dorp Houla (district Homs) waar 108 mensen, onder wie en groot aantal kinderen, waren afgeslacht. Het Syrische leger een de pro-Assad sabiha-milities kregen de schuld en de roep om meer druk op Assad, via sancties of militair ingrijpen werd luider.
Blogger professor Asa'ad Abu Khalil (Angry Arab) wees op onderstaand verslag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) van 7 juni waarin een heel andere lezing werd gegeven. Auteur is Rainer Hermann, FAZ-correspondent in Dubai, die Arabisch spreekt. Hij bericht vanuit Damascus.  Ik citeer eerst de Duitse versie. Daaronder geef ik een Nederlandse samenvatting     

Houla, begrafenis van de slachtoffers in een masssagraf.


Das Massaker ähnelt auf den ersten Blick dem von Hula, bei dem am 25. Mai 108 Menschen getötet worden waren. Syrische Oppositionelle, die aus der Region kommen, konnten in den vergangenen Tagen aufgrund glaubwürdiger Zeugenaussagen den wahrscheinlichen Tathergang in Hula rekonstruieren. Ihr Ergebnis widerspricht den Behauptungen der Rebellen, die die regimenahen Milizen Schabiha der Tat beschuldigt hatten. Sie sollen unter dem Schutz der syrischen Armee gehandelt haben. Da zuletzt Oppositionelle, die den Einsatz von Gewalt ablehnen, ermordet oder zumindest bedroht worden sind, wollen die Oppositionellen ihre Namen nicht genannt sehen.

Das Massaker von Hula hatte sich nach dem Freitagsgebet ereignet. Die Kämpfe setzten ein, als sunnitische Rebellen die drei Straßenkontrollen der syrischen Armee um Hula herum angriffen. Die Kontrollpunkte haben die Aufgabe, die alawitischen Dörfer um das überwiegend sunnitische Hula vor Anschlägen zu schützen.
Eine angegriffene Straßenkontrolle rief Einheiten der syrischen Armee zu Hilfe, die 1500 Meter entfernt eine Kaserne unterhält und umgehend Verstärkung schickte. Bei den Kämpfen um Hula, die 90 Minuten gedauert haben sollen, wurden Dutzende Soldaten und Rebellen getötet. Während der Kämpfe waren die drei Dörfer von Hula von der Außenwelt abgeriegelt.
Nach Angaben der Augenzeugen habe sich das Massaker in dieser Zeit ereignet. Getötet worden seien nahezu ausschließlich Familien der alawitischen und schiitischen Minderheit Hulas, dessen Bevölkerung zu mehr als neunzig Prozent Sunniten sind. So wurden mehrere Dutzend Mitglieder einer Familie abgeschlachtet, die in den vergangenen Jahren vom sunnitischen zum schiitischen Islam übergetreten sei. Getötet wurden ferner Mitglieder der alawitischen Familie Shomaliya und die Familie eines sunnitischen Parlamentsabgeordneten, weil dieser als Kollaborateur galt. Unmittelbar nach dem Massaker hätten die Täter ihre Opfer gefilmt, sie als sunnitische Opfer ausgegeben und die Videos über Internet verbreitet. Vertreter der syrischen Regierung bestätigten zwar diese Version, verwiesen aber darauf, dass sich die Regierung verpflichtet habe, öffentlich nicht von Alawiten und Sunniten zu sprechen. Staatspräsident Baschar al Assad gehört den Alawiten an, die Opposition wird überwiegend von der sunnitischen Bevölkerungsmehrheit getragen.

Hermann heeft gesproken met opposanten van Assad die tegen het gebruik van geweld zijn en die met getuigen van de moordpartij hebben gesproken. Omdat ook voorstanders van geweldloos verzet recent vermoord of bedreigd zijn, wilden ze anoniem blijven. De slachtpartij vond plaats na het vrijdaggebed, tijdens een aanval van sunnitische rebellen op drie checkpoints van het Syrische leger die aanvallen van rebellen vanuit het overwegend sunnitische Hula op omringende alawitische dorpen moesten voorkomen. Het leger riep versterkingen te hulp uit een nabijgelegen kazerne en er volgde en gevecht dat rond 90 minuten duurde, waarbij tientallen soldaten en rebellen omkwamen.
Houla was in die 90 minuten afgesloten van de buitenwereld en de slachtpartij vond in die 90 minuten plaats. Er werden vrijwel uitsluitend families vermoord die behoorden tot de alawitische en shi'itische minderheid in Houla. Onder meer tientallen leden van een familie die niet lang geleden van de sunnitische tot de shi'itische islam was overgaan, leden van de Alawitische familie Shomaliya en verwanten van een sunnitische parlementariër die de reputatie heeft een collaborateur te zijn. Onmiddellijk na de slachtpartij hebben de daders video's gemaakt van de slachtoffers, onder het mom dat sunnieten zouden zijn, en die op het internet verspreid. Vertegenwoordigers van de regering bevstigden deze lezing, maar  wezen erop dat de regering in het openbaar geen onderschied wil aken tusen sunnieten en alawieten.
(Bashar al-Assad en de voornaamste steunpilaren van het regime zijn nagenoeg uitsluitend alawitisch, de oppositie bestaat overwegend uit sunnieten. Verder commentaar bij het verhaal in de FAZ lijkt me overbodig, AbuP).

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Fijn dat er toch nog mensen zijn die serieus onderzoek doen naar dit drama.

Vanmorgen las ik dit : http://www.telegraaf.nl/buitenland/12337783/__De_sterode-killers_van_Assad__.html

Nu kan iedereen wel zeggen, ja maar dat is de Telegraaf maar.
Maar het beinvloed wel de opinie van de gemiddelde Nederlander.

Natuurlijk schuwt Assad extreem geweld niet, maar zijn tegenstanders doen dat vaak evenmin.

Moet er niet aan denken dat na westers ingrijpen het land bestuurt gaat worden door dergelijke groepen.
Zorg eerst maar eens voor een normale oppositie, die rust op brede steun van de bevolking.

Volgens Arnold knarskens van De Pers, was vorig jaar in ieder geval, de opstand slechts het werk van religieuze fundamentalisten.
Als men dan een dergelijke minderheid ook nog eens gaat bewapenen is de boot helemaal aan.

Het westen moet een vredelievende oppositie steunen voor een geleidelijke overgang naar een meer menselijker regime.

Gert

Abu Pessoptimist zei

Godallemachtig,
Daar bij de Telegraaf tuinen ze dus nog in de allergoedkoopste, misselijke propaganda-kul. Maak een video met een soort Familie Flodder persiflage en slikken het bij de krant van wakker Nederland als zoete koek. Wakker Nederland? Hoezo wakker?
Trouwens als Karskens vorige jaar heeft beweerd wat jij zegt, dat de opstand alleen (of vooral?) het werk was van religieuze fundamentalisten, dan is dat ook niet bevorderlijk voor een beter begrip. Of bedoelde hij dat de Syrische Nationale Raad door fundamentalisten werd beheerst? Dan is dat weer wel de juiste informatie.
Ik volg eigenlijk niet wat de Nederlandse media over Syrië melden. Ik weet dat het misschien arrogant klinkt, maar ik word er niet wijzer van. Wat er in Syrië gebeurt is heel moeilijk te volgen. Uiteindelijk zijn er ook in het buitenland maar een paar bronnen waarvan ik het idee heb dat je er iets mee kunt.

Anoniem zei

He Martin,


Arnold Karskens heeft vorig jaar in Pauw en Witteman gezegd dat de opstand die destijds speelde vooral afkomstig was van religieuze fundamentalische strijders.
Hoe dat nu is weet ik niet.

Hij zegt hiermee natuurlijk niet dat de oppositie alleen maar bestaat uit fundamentalisten.

Ik denk dat Arnold best wel een serieuze bron is.
Hij is zelf vermomd als toerist een aantal weken in Syrie geweest.

Zijn artikelen die ik destijds las in "De Pers" kan ik niet meer vinden omdat deze inmiddels is opgeheven.

Maar hij heeft ook een eigen site en ook de bewuste PenW aflevering staat nog gewoon op het net.
Allicht een bezoekje waard.


Gert

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...