zondag 3 juni 2012

Egyptenaren massaal de straat op tegen rammelend en partijdig vonnis in proces-Mubarak

Mubarak in de rechtszaal. (Verdachten zitten daar in een kooi). 

Tienduizenden zijn zaterdag en zondag op verschillende plaatsen in Egypte de straat op gegaan uit protest tegen het vonnis dat zaterdagochtend was uitgesproken tegen ex-president Mubarak, diens twee zoons Alaa en Gamal, de minister van Binnenlandse Zaken Habib Adly, en zes van diens onderministers, generaals die verantwoordelijk waren voor diverse veiligheidsdiensten. 
De protesten waren niet omdat de Egyptenaren ontevreden waren omdat Mubarak 'slechts'tot levenslang en niet ter dood was veroordeeld -  ( de NOS-radio meldde dat zaterdagavond, even later gevolgd door 'Met het oog op morgen'  -Ik blijf het vreemd vinden dat veel Nederlandse media zo makkelijk hun conclusies trekken als het gaat om een islamitisch land als Egypte) -  Nee, integendeel. Er ging een goedkeurend gemompel en zacht gejuich op in de rechtszaal  toen de rechter voorlas dat Mubarak - net als ex-minister Adly - levenslang had gekregen. De stemming sloeg echter om toen duidelijk werd dat Mubarak en Adly waren veroordeeld wegens 'medeplichtigheid' aan moord op zo'n 850 demonstranten en niet wegens het geven van de opdracht om op de demonstranten te schieten. En het werd nog veel erger toen de zes generaals onder minister Adly die rechtstreeks  verantwoordelijkheid droegen voor de uitvoering van de repressie tegen de demonstranten in januari en februari 2011, van ALLE aanklachten vrijgesproken werden wegens gebrek aan bewijs.
En daarmee was het nog niet afgelopen. Rechter Ahmed Rifaat maakte daarna ook nog bekend dat Mubarak en zijn  zoons Alaa en Gamal waren vrijgesproken van de ten laste gelegde corruptie. Die feiten waren volgens de rechter tien jaar geleden gepleegd en dus verjaard. (Wel is er juist vorige week nieuw bewijsmateriaal tegen de twee zonen van Mubarak verzameld en blijven ze dus voorlopig achter de tralies). 

Nog tijdens de uitspraak braken vechtpartijen uit in de rechtszaal en daarbuiten en er werden leuzen geroepen als 'Het volk eist een zuivering van de rechterlijke macht'. Later op dag trokken menigten mensen naar het Tahrir-plein. De moslim Broederschap sloot zich bij het protest aan en ging daarmee voor het eerst sinds maanden weer de straat op. Behalve in Cairo waren er protestmarsen in onder meer Alexandrië, Mansoura, Suez, de Delta-provincie Menoufia, en in Aswan in Zuid-Egypte. Daarbij werden en masse courgettes meegedragen - het Arabische woord voor courgette, 'koussa',  betekent namelijk ook zoiets als 'bullshit'.  
 Boze demonstranten dromden na het vonnis samen voor het gebouw van de openbare aanklager.

De reden voor de boosheid was dat de openbare aanklager broddelwerk had geleverd en dat het proces een politiek gekleurd proces was geweest. Juristen verklaarden dat nu de generaals van het ministerie van binnenlandse zaken wegens gebrek aan bewijs zijn  vrijgesproken van al het ten laste gelegde, het een fluitje van een cent moest zijn om ook het vonnis tegen Mubarak en ex-minister Adly in hoger beroep onderuit te halen. Voor hun betrokkenheid is dan immers evenmin bewijs.
Velen vatten de betekenis van dit proces op als een boodschap aan de politie en veiligheidsdiensten dat zij ongestraft verder kunnen gaan met doden en martelen. Iets wat trouwens ook uit verschillende  vrijspraken van politiemannen die wegens het doden van betogers terecht hadden gestaan al duidelijk was geworden.
Al met al werd dit rammelende vonnis (en ook de vrijspraken van corruptie van de familie Mubarak) gezien  als een boodschap aan de bevolking van Egypte dat het oude regime nog volop aan de macht  is en straks weer in oude glorie verder zal gaan onder 'Mubarak II', presidentskandidaat en representant van de Mubarak-periode Ahmed Shafiq.
 
Demonstratie tegen het vonnis in Alexandrië.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

dit vonnis is niet goed voor de campagne van Shafiq, ik vraag me af of er een adder onder het gras shuilt.
Daniella

Abu Pessoptimist zei

Ik weet het niet, Daniella. Shafiq leek aanvankelijk niet ontevreden over het vonnis. Hij zei dat het aantoonde dat niemand boven de wet staat.
Ik weet niet of dit slecht is voor zijn campagne. De revolutionaire voorhoede is gealarmeerd, maar hoe groot is die voorhoede? Het kan net zo goed een teken zijn dat de feloul (overblijfselen van het regime) zich sterk genoeg wanen om dit soort confrontaties niet uit de weg te gaan. Een vertoon van kracht dus, en een voorbode van wat Egypte te wachten staat. Ik vind het hoogst verontrustend.
,

Anoniem zei

verontrustend en een bizarre planning, deze processen tussen de 2 verkiezingen in (op 12 juni komt er nog iets belangrijks, het proces tege de ogen-schieter)
Daniella

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...