zondag 17 juni 2012

Israelische vrachtautochauffeur doodt twee Palestijnse 'autodieven', onder wie een man van 79

De twee dode Palestijnen.

 Een Israelische vrachtautochauffeur heeft zondagmorgen twee Palestijnen doodgeschoten in het dorpje Al-Sammu' bij Hebron. Hijzelf zou geslagen zijn met een zwaar voorwerp en werd voor een lichte verwonding aan zijn hand behandeld in het Soroka ziekenhuis in Beer Sheva. Volgens de Israelische kranten Haaretz en Ynet ging het waarschijnlijk om een poging de vrachtauto te stelen of zelfs om een poging een Israeli te kidnappen.
Volgens Palestijnse bronnen bronnen daarentegen was de vrachtautochauffeur een kolonist die het vuur opende op een groepje Palestijnen. Daarbij werden de 79-jarige Naeem Al-Najjar en de 35-jarige Anwar Abed Rabbo, beiden uit Yatta, gedood. Hun lichamen werden ingeleverd in Hebron, nadat de Israëlische politie eerst de ambulances een flinke tijd had opgehouden. Een derde - vooralsnog ongeïdentificeerde - man raakte gewond. Het Palestijnse verhaal lijkt geloofwaardiger, als het waar is dat een van de mannen 79 jaar oud was. Autodieven van bijna 80 zijn vrij zeldzaam.

Dit is wat het Palestijnse persbureau Wafa meldde:
A Jewish settler Sunday shot dead two Palestinians, including an elderly, and injured a third in an area west of the village of al-Sammu’, south of Hebron, according to security sources.
 They told WAFA that a Jewish settler opened fire at a group of Palestinians in the area, killing Anwar Abed Rabbouh , 35, and Na’eem An-Najjar, 79, both from the town of Yatta in south of Hebron, and injuring a third Palestinian, whose identity has not been revealed yet .


De Israelische politie heeft een onderzoek gestart. De Palestijnse politie heeft geen toegang tot het gebied waar de gebeurtenis plaatsvond, die ligt namelijk in de zogenoemde Area C.

Een ander incident vond zaterdagavond plaats in Hebron zelf.. Toen werden kolonisten aangevallen door een menigte Palestijnen die deelnamen aan een begrafenis van drie mensen die bij een verkeersongeluk waren omgekomen. Dat althans is de lezing die Arutz 7, het tv-kanaal van de kolonisten gaf.
Het Palestijnse persbureau Ma'an News meldt echter een heel andere versie van Palestijnse ooggetuigen.  Die rapporteerden dat verschillende kolonisten met opzet met hun auto's op de begrafenisstoet inreden, waarbij diverse mensen kneuzingen opliepen. Tevergeefs probeerden de Palestijnen de kolonisten te stoppen om de begrafenisstoet doorgang te verlenen. Het leger kwam tussenbeide en weerhield vervolgens een deel van de Palestijnse stoet om aan de plechtigheid deel te nemen.
De laatste versie klinkt heel wat geloofwaardiger, wat mij betreft. Waarom zou een begrafenisstoet bij de begrafenis van verkeersslachtoffers zich tegen kolonisten keren als ze niet worden lastiggevallen? En is het niet iets voor kolonisten om als de weg  versperd wordt door een begrafenisstoet van die vuile Arabieren om dan te proberen daar gewoon doorheen te rijden?   

10 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

U weet toch nu wel dat de Palestijnen alle Israeli's 'kolonist' noemen, gaat u dat nu overnemen?

De vrachtwagenchauffeur kwam uit Ashkelon, een Israelische kuststad.

Abu Pessoptimist zei

De Palestijnen spraken van een 'kolonist',en hen citerend nam ik dat over. Ik neem ook vaak de term 'terrorist' over als ik een Israeli citeer.
Ik heb de twee versies tegenover elkaar gezet, maar inderdaad het detail dat de Israelische kranten meldden dat de Israelische chauffeur uit Ashkelon kwam niet vermeld. Maar nu u erover begint: is het normaal dat chauffeurs uit Ashkelon hun werk doen met geladen wapens in hun vrachtauto? Of gedragen ze zich alleen zo als ze voor de kolonisten op pad zijn? Of zijn er kolonisten die werken voor/met transportondernemingen in, laten we zeggen, andere plaatsen zoals Ashkelon? Het zijn zo maar wat vragen, misschien weet u de antwoorden.

Likoed Nederland zei

Helaas is de Westbank zo onveilig voor Israeli's dat zelfs vrachtwagenchauffeurs uit Ashkelon een wapen bij zich hebben.

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL,
Die arme Israeli's, ik heb echt met ze te doen. (En u moet de statistieken - van B'tselem bijv. - eens lezen, over het aantal gedode mensen aan beide kanten).

Likoed Nederland zei

Het aantal dode mensen zegt niets over schuld.

En u zou ook eens moeten kijken naar de verhouding burgers - strijders.

Slechts 10 van de 110 Palestijnse doden vorig jaar waren geen strijders.

Een geweldige prestatie in dat dichtbevolkte gebied. Zo een goede verhouding haalde Nederland echt niet in Afghanistan.

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL,
U hebt prachtige cijfers, gefeliciteerd! Toch heb ik de cijfers van B'tselem er even bijgehaald en dan blijft er helaas niet veel over van uw statistiek, waar u die ook vandaan hebt gehaald.
Volgens B'tselem zijn sinds 19 januari tot eind mei 2012 292 Palestijnen door Israel gedood, van wie in 139 gevallen vast zou staan dat ze bij gevechtshandelingen waren betrokken (en van 12 zou daar twijfel over bestaan). Dat is dus zo'n beetje de helft. NL doet het in Afghanistan n beter, denk ik. (En houdt me ten goede B'tselems cijfers zijn wat mij betreft altijd heel erg aan de voorzichtige kant).

Likoed Nederland zei

BTselem heeft een extreem linkse agenda en is niet erg betrouwbaar gebleken. Bij de Gaza oorlog namen de de cijfers uit Palestijnse bronnnen klakkeloos over. Zelfs Hamas gat later toe dat die cijfers niet klopten.

En verder moet u wel lezen voordat u reageert. Wij schreven over de cijfers van vorig jaar, dus 2011, dat verklaart het verschil in aantallen doden.


Maar de discussie dwaalt erg af, onze stelling dat Palestijnen graag alle Israeli's kolonisten noemen - en dus willen verdrijven of vermoorden - blijft staan.

Abu Pessoptimist zei

Likoed,
B'tselem extreem links? Doet dat er trouwens toe? Ik zeg toch ook niet van u dat u een extreem rechtse agenda hebt?
B'tselems cijfers waren aan de conservatieve kant, cijfers van andere mensenrechtenorganisaties kwamen op een hoger aantal slachtoffers en een hoger percentage burgers. U blijft zeuren over dat Hamas zou hebben gezegd dat het percentage burgers onder de doden van Cast Lead lager was dan iedereen dacht, terwijl dat een minister was die opschepte dat ze allemaal Hamas-lid waren geweest. (Mocht 'ie willen, zo populair is Hamas nou ook weer niet). Alweer neemt u Hamas alleen serieus als het in uw kraam te pas komt. (Ik heb een raad voor u: neem alles even serieus, dan komt u al een stuk dichter bij de waarheid uit dan nu).

Natuurlijk heb ik wel goed gelezen. B'tselem had geen lijst van slachtoffers over 2011. Het ging ook niet om aantallen maar over de percentages. Misschien uw bril even opzetten? Verder zegt u nog steeds niet wat UW bron was.

Dat de Palestijnen de Israeli's het liefst zouden zien vertrekken lijkt me wel waarschijnlijk. Ze maken zich ook niet erg geliefd. Dat de Palestijnen ze allemaal kolonisten noemen is gewoon onzin.

Likoed Nederland zei

Onze bron was de Jerusalem Post.

Maar goed, deze discussie dwaalt af en is nogal overbodig, u heeft al toegegeven dat de term 'kolonist' niet klopte terwijl dat wel de Palestijnse propaganda was.

Abu Pessoptimist zei

Oooh... de Jerusalem Post. Dan moet het wel waar zijn.