woensdag 13 juni 2012

Israel verordonneert de sloop van een heel dorpje in het gouvernoraat Hebron

 De Israelische Civil Administration, de misleidende naam voor het Israelische militaire bestuur over de Westoever, heeft dinsdag een slooporder uitgedeeld voor het Arabische dorpje Susya, die inhoudt dat het dat gehele dorpje binnen enkele dagen tegen de vlakte gaat. De bewoners kregen vijf dagen de tijd om bij het hooggerechtshof in beroep te gaan. 
In totaal staan 52 bouwsels en tenten op de nominatie om te worden gesloopt., waaronder een kliniek, een crèche, en een gebouw dat een systeem van zonnepanelen huisvest, dat het dorp van elektriciteit voorziet. In totaal dreigen 350 mensen te worden verdreven.
De slooporder werd uitgevaardigd na een uitspraak van het hooggerechtshof die was aangespannen door de organisatie Regavim. Regavim, dat zichzelf een NGO noemt, stelt zich ten doel 'te verhinderen dat vreemde elementen de Joodse territoriale reserves' in gevaar brengen, waarmee het bedoelt dat het Arabische gebouwen in bezet gebied opspoort die worden gebouwd zonder dat er vergunningen voor zijn verleend, of  bezwaren laat horen tegen projecten die de nederzettingen in gevaar zouden kunnen brengen of  zouden kunnen hinderen. Regavim had aangevoerd dat het dorp op staatsgrond is gebouwd zonder dat er vergunningen voor zijn verleend. Het hooggerechtshof, onder leiding van rechter Asher Grunis, ging mee in de eis.
 '
Er werden recent al eerder sloopacties uitgevoerd in Susya. De foto (Keren Manor/Active Stills) is genomen na een actie op 5 mei 2011 waarbij acht tenten en andere bouwsels werden gesloopt, waaronder een waterbron. Het was toen al de derde keer in drie maanden dat er werd gesloopt. Eerdere acties waren op 22 februari en  29 maart 2011 en daarbij werden 19 tenten, een onderkomen voor dieren, twee water tanks (waarvan er een dateerde uit de Romeinse tijd)  en drie was- en wc-faciliteiten vernield.  

Het wonderlijke aan de hele zaak is dat het dorpje Susya al sinds de 19e eeuw, of zelfs langer bestaat. Het was deels gelegen in een gebied waar overblijfsels van een antiek Joods dorp zijn aangetroffen, die in 1986 zijn ondergebracht in een nationaal park. De bewoners van het Palestijnse dorp werden toen verplaatst, waarbij onder meer een aantal grotten waarin zij huisden, door het leger werd opgeblazen. De bewoners kregen tijdelijk een andere woonplaats aangewezen, maar nooit een vergunning om te bouwen.
 Hun situatie  werd er niet beter op toen de plek waar zij woonden na 1993 in de zogenoemde 'Area C' viel (het gebied waar Israel het onder de Oslo-akkoorden voor 100% voor het zeggen heeft). De bewoners van het Arabische Susya kregen het bovendien geregeld aan de stok met met de Joodse nederzettingen van dezelfde naam die in 1983 was gesticht op land van de nabijgelegen Arabische stad Yatta. De bewoners van de nederzetting Susya (voor een deel christenen uit Dordrecht en uit Zuid-Afrika die tot een fanatiek orthodox jodendom zijn bekeerd) zijn ook fanatieke kolonisten. Een aantal malen zijn in het verleden inwoners van het Arabische Susya door hen gedood.
De organisatie Regavim, die de zaak aanhangig maakte bij het hooggerechtshof verdient ook enige aandacht. De organisatie werd opgericht in 2006 en noemt zich een NGO. Zij wordt gerund door kolonisten en schijnt te worden gefinancierd door de gemeentebesturen van nederzettingen. Een van haar medewerkers,  Ovad Arad, heeft zich enige bekendheid heeft verworven doordat hij regelmatig met een camera wordt gesignaleerd in de buurt van Palestijnse bouwprojecten.  Regavim heeft al meerdere malen 'illegale Arabische bouwprojecten' bij de Israelische autoriteiten aangebracht. Het grootste wapenfeit van de organisatie is dat zij er in 2009 in slaagde een project voor de bouw van een voetbalstadion in El Bireh stil te laten leggen, omdat de aanwezigheid van een stadion, dat mogelijk wel tienduizenden toeschouwers zou kunnen trekken, de nabijgelegen nederzetting Pesagot in gevaar zou kunnen brengen. Het stadion, dat € 3 miljoen had gekost en was gebouwd met financiële steun van Frankrijk, de Duitse Ontwikkelingsbank, the UNDP en de voetbalfederatie FIFA, was toen nagenoeg afgebouwd. 

Geen opmerkingen:

Palestijnse olijvenoogst: een tijd van dagelijkse aanvallen op boeren en hun bomen

Kolonisten in actie tegen boeren Het is weer tijd voor de Palestijnse olijvenoogst, die traditioneel plaatsvindt in de maanden oktober en no...