donderdag 28 juni 2012

Spoorwegpolitie gebruikte dakloze als trampoline

Uit het Belgische krant De Standaard:
 Een Brusselse raadkamer buigt zich vanochtend over de doorverwijzing naar de strafrechter van veertien agenten van de spoorwegpolitie. 'Uit frustratie' viseerden ze daklozen die zich ophielden in het Brusselse Zuidstation. Ze gedroegen zich, tijdens de diensturen en in uniform, ronduit als gewelddadige racisten en vernederden de daklozen met allerlei 'grappen'.
Brussel-Zuid
Sommige daklozen werden meermaals mishandeld en vernederd. De favoriete tactiek van de agenten: daklozen vernederen via een misplaatste 'grap'. Zo kreeg federaal agente Christelle L. tijdens een interventie van haar collega's een man zonder papieren 'als verjaardagscadeau.' De man werd vervolgens meegesleurd naar een politiekantoortje onder het station. Daar werd hij - de handen geboeid op de rug en het hoofd geklemd in een bureaukast - geslagen met een stroomkabel. En nog was de lijdensweg van de man niet voorbij. Hij werd op de grond gegooid, waarna een agent op hem sprong alsof hij op een trampoline stond. De Algerijnse sans-papiers werd uiteindelijk in een kast opgesloten. Sommigen agenten, zoals Audrey N., schepten er ook genoegen in om tijdens interventies herhaaldelijk in de testikels van daklozen te trappen. Uit het lijvige dossier dat het Brusselse parket opstelde blijkt zelfs dat een agent zich kwaad maakte op een zigeunermeisje (12) en er niets beter op vond haar paardenstaart door te knippen. De haren werden voor de ogen van het meisje in een wc-emmer gegooid.
 'De in verdenking gestelde agenten handelden naar eigen zeggen uit frustratie met het gerechtelijke systeem', zegt iemand die de meerderheid van de veertien agenten goed kent. 'Ze waren kwaad omdat mensen die zij oppakten voor misdrijven enkele dagen later toch opnieuw in het station opdoken.'
Het gaat om zeven mannen en zeven vrouwen, aldus De Standaard. De mishandelingen gingen maandenlang door. Mogelijk komen niet alle 14 voor de rechter. Sommigen zouden hooguit meelopers zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...